De Italiaanse Serie A wordt door velen niet bepaald beschouwd als een van de aantrekkelijkere competities, maar is toch erg onderschat. Dit jaar belooft het vooral in de subtop weer erg spannend te gaan worden, terwijl Juventus en Napoli het zoals meestal gaan uitvechten om het kampioenschap. Ook dit weekend zijn er een aantal prachtige wedstrijden te aanschouwen, bij deze een kleine voorbeschouwing op de meest veelbelovende ontmoetingen.

Juventus – Lazio: zaterdag, 18:00
Juventus deed afgelopen zomer goed haar best om zich weer te versterken, maar moest veel kwaliteit inleveren door het vertrek van Bonucci. De plek naast Chiellini is nog niet echt opgevuld: Benatia, Barzagli, Rugani en zelfs de nu nog geblesseerde Höwedes kunnen allemaal naast de 33-jarige, ijzersterke verdediger spelen. Het middenveld lijkt weer gevormd te worden door Matuidi, Bentancur en Dybala. De aanval is, net als de verdediging, iedere wedstrijd weer een verrassing.
Bij Lazio loopt het met de 3-mans verdediging weer gewoon prima, zoals eigenlijk ieder jaar wel. Met in ieder geval De Vrij en Radu in de achterhoede zit het meestal wel goed. De Biancocelesti wonnen de wedstrijd voor de interlandbreak met maar liefst 6-1 van Sassuolo, met name dankzij de aanvallende krachten van spits Immobile. Ook het centrale middenveld staat met onder andere Parolo, Luis Alberto en met name Milinkovic-Savic als een huis.
Het belooft dus een erg spannende wedstrijd te gaan worden tussen de huidige nummer 2 en 4 van Italië.

Eyecatchers:
Juventus: Paulo Dybala, Giorgio Chiellini, Blaise Matuidi
Lazio: Ciro Immobile, Sergej Milinkovic-Savic, Stefan de Vrij

AS Roma – Napoli: zaterdag, 20:45
AS Roma kreeg afgelopen zomertransferperiode meer dan 100 miljoen euro binnen aan transfers en spendeerde ook weer bijna 100 euro aan nieuwkomers. Sterspelers Salah, Rüdiger en Paredes vertrokken, bijna 2 handen vol aan middelmatige spelers keerden ervoor terug. Met ook nog een wedstrijd tegen Sampdoria te goed wisten de Giallorossi op één wedstrijd na alles te winnen en rolde het 2 weken geleden ook redelijk gemakkelijk AC Milan op. Kevin Strootman is weer eens geblesseerd en speelt waarschijnlijk nog niet mee.

Het Napoli van trainer Maurizio Sarri won tot nu toe alle wedstrijden in de Serie A met redelijk gemak, en staat dan ook met een doelsaldo van +20 bovenaan de competitie. Grote spelers vertrokken er afgelopen zomer niet en ook hele grote aankopen werden niet echt gedaan. Met een heel degelijk elftal blijven de Napolitanen dan ook een van de meest constante ploegen ter wereld. Het is dan ook de vraag hoe AS Roma hen gaat ontvangen. De nummer 5 neemt het zaterdagavond op tegen de nummer 1.

Eyecatchers:
AS Roma: Radja Nainggolan, Edin Dzeko, Alisson
Napoli: Dries Mertens, Lorenzo Insigne, Kalidou Koulibaly, Marek Hamsik

Fiorentina – Udinese: zondag, 12:30
Fiorentina kreeg een grote klap te verwerken na de transferperiode. Enkele sterspelers wilden vertrekken en kregen die mogelijkheid ook nog. Kalinic, Ilicic, Valero, Vecino, Bernardeschi, allemaal vertrokken ze naar Italiaanse concurrenten. Echt waardige vervangers werden er niet gehaald en dat is nu te merken: er werd slechts 2 keer gewonnen en 1 keer gelijkgespeeld. De club lijkt ver afgedwaald te zijn, maar hoopt zich nog altijd te kunnen herpakken om zo weer mee te gaan doen in de subtop van de Serie A.

De Kleine Zebras van Udinese worden dit seizoen ook wel een “bij elkaar geraapt zooitje” genoemd. Spelers uit ongeveer 15 verschillende landen nemen deel aan de selectie. Van de 32 spelers die bij het eerste elftal zitten zijn er maar liefst 13 afgelopen zomer gekocht. Opvallend is dat er echter maar ongeveer 20 miljoen euro werd uitgegeven, nog minder dan de helft van alle transferwaardes van de aanwinsten bij elkaar opgeteld. Uitstekend werk van de leiding en scouts dus, waar ook Nederlanders Grads Fühler en Ben Hendriks onder vallen.
Nummers 12 en 13 openen het Italiaanse bal op zondag om half 1.

Eyecatchers:
Fiorentina: Milan Badelj, Federico Chiesa, Davide Astori, Marco Benassi
Udinese: Bram Nuytinck, Jakub Jankto, Maxi López

Sampdoria – Atalanta: zondag, 15:00
Iedere competitie heeft wel van die clubs waarvan je eigenlijk niet weet wat je precies moet verwachten, maar waar het meestal toch goed loopt. Sampdoria is een van die clubs in Italië. Spelers die voor andere clubs nét niet goed genoeg waren komen vaak bij Sampdoria terecht en spelen daar de sterren van de hemel. Onder andere Quagliarella, de voormalig spits van onder andere Napoli en Juventus, speelt dit seizoen heerlijk en scoorde al 4 goals in 6 wedstrijden. De 34-jarige heeft nog altijd een kanonsschot vanjewelste in zijn rechtervoet en maakt daarmee een mooi spitsenduo met Zapata.

Atalanta is ook een van die outsiders waarvan je eigenlijk niet weet hoe ver ze gaan komen. Vorig seizoen eindigde de Regina Delle Provinciali, de koningin van de provincie, zeer verrassend als 4de en wist zich zo te kwalificeren voor de Europa League, waar het momenteel 1ste staat in een poule met Olympique Lyon, Everton en Apollon Limassol. In de competitie gaat het iets minder, maar speelt het nog altijd heel aantrekkelijk voetbal. Let daarbij vooral op linksbuiten Alejandro Goméz.
Het wordt nog een spannend gevecht tussen de sterkste underdogs uit de Serie A.

Eyecatchers:
Sampdoria: Fabio Quagliarella, Duván Zapata, Lucas Torreira, Gastón Ramírez
Atalanta: Alejandro Goméz, Mattia Caldara, Hans Hateboer, Josip Ilicic, Marten de Roon

Internazionale – AC Milan: zondag, 20:45
Internazionale kreeg, dankzij de nieuwe Chinese eigenaren, net als AC Milan een groot budget ter beschikking, maar hield zich in tegenstelling tot AC nog redelijk in bedwang. Er werd zo’n 20 miljoen euro verlies gemaakt afgelopen zomer, terwijl er ook nog eens een hoop spelers transfervrij de deur uitgingen. De nieuwe hoofdtrainer Luciano Spalletti heeft zijn ploeg dan ook redelijk op de rit, er werd nog geen wedstrijd verloren.

Het verhaal van AC Milan is bekend: er kwamen nieuwe eigenaren, er werd heel veel geld uitgegeven en er kwamen een hele hoop nieuwe spelers. Dat geld geen kampioenschap koopt laten de Rossoneri in praktijk echter goed zien. De club verloor al 3 competitiewedstrijden, scoorde “slechts” 10 keer en kreeg ook 10 goals om de oren. Topaankoop Bonucci heeft zijn oude niveau van Juventus nog niet gevonden en ook keeper Donnarumma speelt plots heel afwisselend. Het is vooral de uit de eigen jeugd gekomen spits Cutrone die de kar momenteel trekt, best ironisch dus eigenlijk.
De Milanese derby sluit het Italiaanse weekend af, de speelronde eindigt echter pas maandagavond, na de wedstrijd tussen Hellas Verona en Benevento. Gaat de wedstrijd tussen de nummer 3 en 7 echter het hoogtepunt van het weekend worden?

Eyecatchers:
Internazionale: Mauro Icardi, Ivan Perisic, João Mario, Samir Handanovic, Marcelo Brozovic
AC Milan: Leonardo Bonucci, Patrick Cutrone, Suso, Gianlugi Donnarumma, Franck Kessié

Overige wedstrijden:
Bologna – SPAL 2013: zaterdag, 15:00
Cagliari – Genoa: zaterdag, 15:00
Crotone – Torino: zaterdag, 15:00
Sassuolo – ChievoVerona, zaterdag 15:00
Hellas Verona – Benevento, maandag 20:45