Na het Nederlandse kwalificatiedebacle van vorige week gaat de Eredivisie weer hervat worden. Op de vrijdagavond is er geen wedstrijd, daardoor is er op de zondag één wedstrijd extra. Zaterdagavond komt Ajax thuis in actie tegen Sparta, PSV gaat de ‘traditioneel’ lastige uitwedstrijd in Venlo tegemoet en Feyenoord ontvangt PEC Zwolle in de eigen Kuip.

Zaterdag 14 oktober 2017
Ajax – Sparta Rotterdam (18.30 uur):
Ajax vindt zichzelf terug op een zesde plek in de Eredivisie en ontvangt het geplaagde Sparta Rotterdam. De Spartanen verloren haar laatste drie wedstrijden, maar ze zien wel kansen om een goed resultaat uit de ArenA weg te halen. Desalniettemin dateert de laatste Sparta-overwinning in Amsterdam van augustus 1989 (1-2). Ajax kan weer een beroep doen op Daley Sinkgraven. De linksback komt terug van een lange blessure en sluit weer aan bij de selectie van Ajax I, nadat hij op krachten kwam bij Jong Ajax. Vorig seizoen won Ajax met 2-0 door doelpunten van Kasper Dolberg en Bertrand Traoré.

Roda JC Kerkrade – NAC Breda (18.30 uur):
Een kelderkraker in Zuid-Limburg. Twee weken geleden pakte Roda JC haar verdiende eerste zege op bezoek bij Sparta. De Koempels ontvangen een wisselvallig NAC, dat haar laatste wedstrijd voor de interlandbreak verloren zag gaan tegen ADO Den Haag. NAC staat 14de met 7 punten, terwijl Roda op een 17de plaats met 3 punten staat. De laatste keer dat Roda JC – NAC Breda in de Eredivisie gespeeld werd, werd het maar liefst 1-5 voor de bezoekers (15 september 2013).

Feyenoord – PEC Zwolle (20.45 uur):
Landskampioen Feyenoord neemt het op de late zaterdagavond op tegen PEC Zwolle. De Zwollenaren staan op een keurige vierde plaats en tonen zich een goed voetballende ploeg. De nieuwe trainer John van ’t Schip heeft er een eenheid van gemaakt, waar iedereen elkaar kan vervangen. Zo ook twee weken geleden, toen PEC in de laatste minuut een 3-2-overwinning op FC Groningen behaalde. Feyenoord revancheerde zich van de thuisnederlaag tegen NAC, door een 0-4-winstpartij bij AZ te spelen. De Rotterdammers vinden we terug op een tweede plaats met 15 punten. Lichtpuntje voor Feyenoord is de terugkeer van spits Nicolai Jørgensen, die terugkeert van een blessure.

FC Utrecht – sc Heerenveen (20.45 uur):
Verrassing sc Heerenveen gaat op bezoek bij het kwakkelende FC Utrecht. Vorige speelronde speelde Utrecht gelijk bij Vitesse en verloor Heerenveen met 0-4 van Ajax. Met het verlies van sc Heerenveen is geen enkele Eredivisieploeg meer ongeslagen dit seizoen. FC Utrecht begon wervelend aan het seizoen, maar is langzamerhand weer aan het terugzakken. sc Heerenveen lijkt verder te gaan op de voet van de laatste wedstrijden. Vorig seizoen eindigde dit duel in een 1-0-overwinning voor de Domstedelingen, Andreas Ludwig was de matchwinner.

Zondag 15 oktober 2017
Heracles Almelo – Vitesse (12.30 uur):
Het weekend voor de belangrijke Europese uitwedstrijd tegen Zulte Waregem gaat Vitesse op bezoek bij Heracles Almelo. Deze wedstrijd kent de nodige kruisverbanden; Thomas Bruns ging van Heracles naar de Arnhemmers, Remko Pasveer is oud-keeper van de Heraclieden, Brahim Darri is oud-speler van Vitesse en Bryan Linssen, overgenomen van FC Groningen, is ook oud-speler van Heracles. Vitesse doet het erg goed in de competitie en bezetten een derde plaats. Vorig seizoen eindigde dit duel in een 1-0-overwinning voor de Vitessenaren.

VVV-Venlo – PSV Eindhoven (14.30 uur):
Voor PSV wacht de ‘traditioneel’ lastige uitwedstrijd in Venlo. Heroïsche VVV’ers uit het verleden maakten de meest geweldige doelpunten tegen de ‘grote’ Brabantse buurman. Iedereen kan de halve omhaal van Maya Yoshida nog wel voor de geest halen, toen VVV 3-3 speelde tegen de Eindhovenaren. VVV doet het verrassend goed en PSV is het meest constant van alle ploegen. De Venloënaren wonnen twee weken geleden bij Excelsior, terwijl PSV dat van Willem II deed. Het laatste duel in Venlo werd gespeeld op 30 september 2012, toen Jürgen Locadia én Dries Mertens allebei 3 doelpunten maakten (0-6).

FC Groningen – AZ (14.30 uur):
De Trots van het Noorden ontvangt AZ, de ploeg waar de Groningers vorig seizoen het vaakst tegen gespeeld hebben. In competitieverband wist AZ niet te winnen van de ploeg uit het Hoge Noorden, maar in de play-offs voor Europees voetbal was AZ veel te sterk. Onder leiding van jongeling Calvin Stengs wonnen de Alkmaarders twee keer met 4-1 van Groningen. Het competitieduel in Groningen eindigde vorig seizoen in een 2-0 overwinning voor de FC. Zowel Groningen als AZ kampt met de nodige blessures; Veldwijk, Kane en Larsen zijn afwezig bij Groningen, terwijl Midtsjø de geblesseerde Vejinovic gaat vervangen.

Willem II – FC Twente (14.30 uur):
Nog een kelderkraker in de Eredivisie! Nummer laatst Willem II ontvangt de nummer 15 FC Twente. De Tilburgers wonnen dit seizoen slechts één wedstrijd, uit bij Roda JC, en de supporters hopen weer eens thuis te kunnen juichen. FC Twente lijkt daarentegen weer op te leven. De laatste wedstrijd tegen Heracles ging gewonnen en ook FC Utrecht werd al met 4-0 opgerold. Het belooft een spannende wedstrijd te worden, aangezien Willem II thuis nog niet heeft gewonnen en FC Twente nog geen uit-overwinning heeft behaald. Vorig seizoen bleef het 0-0 in het Koning Willem II Stadion.

ADO Den Haag – Excelsior (16.45 uur):
De afsluiter van het weekend vindt plaats in het Cars Jeans Stadion te Den Haag. ADO ontvangt (een in uitwedstrijden effectief) Excelsior. De Kralingers behaalden tot nu toe 7 punten, alle 7 punten werden in uitwedstrijden behaald. Zo won Excelsior bij Willem II en AZ, maar deelde het de punten in Almelo. ADO won haar laatste competitiewedstrijd bij NAC, toen scoorde Tom Beugelsdijk de enige goal van de wedstrijd. ADO Den Haag staat negende, iets waar ze aan het begin van het seizoen voor getekend zouden hebben.

Top-5 na zeven speelronden:

Plek Club Gespeelde wedstrijden Doelsaldo Punten
1. PSV Eindhoven 7 + 15 18
2. Feyenoord 7 + 10 15
3. Vitesse 7 + 8 14
4. PEC Zwolle 7 + 3 14
5. sc Heerenveen 7 + 1 14