Speelronde 9, het weekend van De Klassieker: Feyenoord – Ajax! Zondagmiddag om 14.30 uur zal een kolkende Kuip Feyenoord naar de overwinning proberen te schreeuwen. Natuurlijk gaat er veel aandacht uit naar deze wedstrijd, maar er zijn natuurlijk ook andere mooie affiches. Vrijdagavond trappen FC Groningen en Willem II het weekend af, zaterdagavond is de ‘degradatiekraker’ FC Twente – Roda JC en op zondagmiddag is ‘de topper’ sc Heerenveen – Vitesse. 

Vrijdag 20 oktober 2017:
FC Groningen – Willem II (20.00 uur)
Groningen en Willem II zitten allebei in hetzelfde schuitje. De twee ploegen presteren ondermaats en de supporters zijn ontevreden, weliswaar speelden beiden afgelopen weekend aardige wedstrijden. Willem II won voor het eerst een thuiswedstrijd dit seizoen en bracht daarmee concurrent FC Twente in de problemen. FC Groningen begon zeer zwak aan de wedstrijd tegen AZ, maar herpakte zich in de tweede helft (1-1). Vorig seizoen eindigde dit duel in een 1-1, Ruben Jenssen en Obi Oulare scoorden voor hun clubs. De laatste overwinning voor Willem II dateert van 2003, toen wonnen de Tilburgers met 1-2.

Zaterdag 21 oktober 2017:
NAC Breda – PEC Zwolle (18.30 uur)
NAC en PEC zijn de twee ploegen die dit seizoen punten uit De Kuip wisten mee te nemen. NAC wist verrassend te winnen van Feyenoord, terwijl PEC vorige week 0-0 speelde tegen de Rotterdammers. De Blauwvingers vinden we terug op een goede vijfde plek, terwijl NAC slechts veertiende staat. Vorige week gingen de Bredanaars in de laatste minuut met 1-0 onderuit in Kerkrade, toen zag keeper Birighitti er niet goed uit. Het laatste duel in Breda werd gespeeld op 31 augustus 2014, toen won NAC met 3-1 door doelpunten van Perica, Falkenburg en Hooi.

Excelsior – Sparta Rotterdam (19.45 uur)
Een Rotterdamse Derby op de zaterdagavond. Sparta dient voor deze wedstrijd een kleine 17 minuten te reizen naar Kralingen. Het elftal van trainer Alex Pastoor staat onderaan in de Eredivisie, maar treft een tegenstander die nog geen enkel punt in eigen huis behaald heeft. Excelsior staat op een 10de plaats met 10 punten, alle punten werden buitenshuis gehaald. Vorig seizoen eindigde dit duel in een overwinning voor Excelsior: 3-2.

VVV-Venlo – ADO Den Haag (19.45 uur)
In Stadion De Koel treft de verrassing VVV het stugge ADO Den Haag. Vorige week wist VVV nog wel op een 2-1 voorsprong te komen tegen PSV, maar verloor het uiteindelijk met 2-5. De Venlose club kwam na die wedstrijd negatief in het nieuws, omdat zogenoemde ‘supporters’ racistische leuzen riepen naar PSV-spelers. Bij ADO zijn Eduard Duplan en Tom Beugelsdijk geschorst, voor VVV is dat Jerold Promes. De laatste editie vond plaats op 25 augustus 2012, alleen Meijers, Zwinkels en Beugelsdijk waren bij die wedstrijd van de partij.

FC Twente – Roda JC Kerkrade (20.45 uur)
Het was weer een rumoerige week in Enschede. René Hake werd uit zijn functie geheven en assistent-trainer Pusic neemt zijn taak over. Met name Fred Rutten en Gert-Jan Verbeek worden genoemd als mogelijke nieuwe trainers. In Zuid-Limburg weten ze weer wat lachen is, want Roda heeft twee wedstrijden op rij gewonnen. Trainer Molenaar kan zo weer een beetje ademhalen en treft zaterdagavond wederom een directe concurrent. Van de laatste vijf onderlinge duels wist Roda er geen een te winnen. Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in een bloedeloze 0-0. Eerder dit seizoen wist VVV al te winnen in Enschede, wellicht dat Roda een voorbeeld neemt aan haar provinciegenoot.

Zondag 22 oktober 2017:
PSV – Heracles Almelo (12.30 uur)
Koploper PSV krijgt bezoek van Heracles, de nummer 13 van de Eredivisie. Heracles begon voortvarend aan het nieuwe seizoen met een overwinning op Ajax, maar daarna kwam er een kink in de kabel. Vorige week wist Vitesse één punt te stelen uit Almelo, omdat Heracles haar kansen niet benutte. PSV won uiteindelijk eenvoudig in Venlo en verwacht op de vroege zondagmiddag niet al te veel tegenstand. Met name smaakmaker Brahim Darri van Heracles zal gemist worden, waardoor een stunt zeer klein lijkt. Daarentegen werd het vorig seizoen wel 1-1 in Eindhoven, Armenteros en Pereiro maakten de treffers.

AZ – FC Utrecht (14.30 uur)
Normaliter zou dit een aantrekkelijk affiche zijn, omdat beide ploegen altijd fris, verzorgd en aanvallend voetbal spelen. Dit seizoen begonnen beide clubs zeer goed aan de competitie, maar de afgelopen weken waren hooguit teleurstellend. AZ speelde vorige week 1-1 in Groningen, FC Utrecht wist weer wat winnen was: 3-1 tegen Heerenveen. Met name Bahebeck liet zien dat hij aardig kan voetballen. Vorig seizoen speelden ze op 14 en 25 mei een wedstrijd in Alkmaar, het eerste duel won Utrecht met 2-3, terwijl het tweede duel een 3-0-overwinning voor AZ opleverde.

Feyenoord – Ajax (14.30 uur)
Alle ogen zullen dit weekend gericht zijn op de Klassieker. Landskampioen Feyenoord krijgt aartsrivaal Ajax op bezoek in een kolkende Kuip. De Rotterdammers speelden afgelopen dinsdagavond het Champions League-duel tegen Shakhtar Donetsk en ze begonnen daarin goed. De boodschap die van Bronckhorst zal meegeven aan zijn team, is om met dezelfde passie en hartstocht te beginnen. Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in een 1-1 gelijkspel. Toen opende Kasper Dolberg de score met een fraaie lobje over de keeper heen. Uiteindelijk was het routinier Dirk Kuyt die De Kuip nog liet juichen bij een goed getimde kopbal.

sc Heerenveen – Vitesse (16.45 uur)
De afsluiting van het weekend vindt plaats in Friesland. Nummer 6 Heerenveen treft nummer 4 Vitesse. De Arnhemmers eindigen daarmee een week vol reizen: vorige week zondag Heracles-uit, donderdagavond de uitwedstrijd tegen Zulte Waregem in de Europa League en nu uit naar Heerenveen. Beide ploegen draaien prima in de competitie en er wordt ook een mooie wedstrijd verwacht. Van de laatste vijf onderlinge duels eindigde er twee in een gelijkspel en wist Vitesse er 3 te winnen. Vorig jaar eindigde dit duel in een 1-1, Lewis Baker en Henk Veerman maakten de doelpunten.

Advertentie