Dat onze competitie stilaan groeit, is toch wel duidelijk. Onze clubs leveren regelmatig echt wel goede, volwaardige talenten af die de buitenlandse clubs graag willen overnemen. Hieronder vinden jullie het beste team dat gespeeld heeft in de Belgische eerste klasse en dat nu nog actief is in de voetbalwereld.

Keeper: Thibaut Courtois (Chelsea, ex-Racing Genk)

De Limburger maakte zijn debuut voor Genk toen hij amper 16 jaar was. Toen hij 18 was won hij de titel in het seizoen 2010/2011. Na dat seizoen werd hij verkocht aan de Engelse topclub Chelsea voor 9 miljoen euro. Courtois werd verhuurd aan Atlético Madrid, waar hij uiteindelijk tot 2014 zou blijven (op huurbasis). Courtois keerde dan terug in 2014 en is sindsdien vaste doelman bij The Blues. Hij is ook sinds 2011 al Rode Duivel en hij is de onbetwiste nummer 1.

Thomas Meunier (PSG, ex-Club Brugge)

Thomas Meunier was in 2009 nog fabrieksmedewerker terwijl hij actief was bij Virton, een toenmalige tweedeklasser.  Bij Virton maakte hij het mooie weer samen met Renaud Emond. Meunier vertrok in 2011 naar Club Brugge en werd er omgevormd naar rechtsachter, voordien was hij een aanvaller. Hij speelde 5 mooie seizoenen voor blauw-zwart en was er een van de publiekslievelingen. In 2016, na het behalen van de landstitel met Club, vertrok hij naar PSG. Hij is ook Rode Duivel en titularis op de rechtsback.

Centrale verdediger 1: Kalidou Koulibaly (Napoli, ex-Racing Genk)

De Frans-Senegalese verdediger kwam eerst uit voor FC Metz vooraleer hij naar Racing Genk kwam, bij Genk speelde hij 2 seizoenen. Koulibaly staat gekend om zijn kopballen en duelkracht. Bij Napoli is hij ondertussen uitgegroeid tot een van de beste centrale verdedigers van de Serie A.

Centrale verdediger 2: Eliaquim Mangala (Manchester City, ex-Standard)

De Fransman vormde een sterk duo met Danté, de linksvoetige centrale verdediger heeft ook heel wat snelheid en is sterk in de duels. In 2011 verkaste hij voor 7 miljoen euro naar Porto. Bij Porto speelde hij 3 sterke seizoenen, wat hem een transfer naar het grote Manchester City opleverde. City betaalde maar liefst 53,8 miljoen voor Mangala. Vorig jaar werd hij uitgeleend aan Valencia, waar hij 30 matchen speelde.

Linksback: Jordan Lukaku (Lazio Roma, ex-KV Oostende en RSC Anderlecht)

Jordan Lukaku doorliep alle jeugdreeksen van Boom en Lierse vooraleer hij samen met Romelu tekende bij Anderlecht. In het seizoen 2012/2013 wou Anderlecht hem uitlenen aan De Graafschap, maar Lukaku weigerde dat aanbod. In het seizoen 2013/2014 werd hij voor een jaar uitgeleend aan KV Oostende, dat ook een aankoopoptie bedong. Uiteindelijk ging hij naar De Kustboys voor 1 miljoen euro. Bij KVO maakte de linksback een goede indruk, waarna Lazio hem kocht voor 3 miljoen euro.

Rechter Centrale Middenvelder: Kevin De Bruyne (Manchester City, ex-Racing Genk)

De Drongenaar kwam op zijn veertiende terecht bij Racing Genk. Zijn doorbraak kwam er in het seizoen 2009/2010, De Bruyne speelde 39 matchen dat seizoen en gaf meer dan 10 assists. Ook pakte hij de titel met de Limburgers. In 2012 tekende hij een contract van 5 jaar bij Chelsea, dat hem tot het eind van het seizoen uitleende aan Genk. Na dat seizoen keerde hij terug bij Chelsea, maar hij kwam niet voor in de plannen van Mourinho. Werder Bremen kwam met een oplossing: De Duitsers leenden hem voor een seizoen zonder aankoopoptie. Het daaropvolgende seizoen kreeg De Bruyne amper kansen van Mourinho, waardoor hij weg wou. Wolfsburg haalde hem in de winter van 2014 voor 30 miljoen weg bij Chelsea. Bij Wolfsburg speelde hij de pannen van het dak, waardoor hij na een dik jaar in de Bundesliga voor 76 miljoen euro naar Manchester City ging. Bij Guardiola is hij de strateeg op het middenveld en is hij niet meer weg te denken uit de ploeg.

Centrale middenvelder: Sergej Milinkovic-Savic (Lazio Roma, ex-Racing Genk)

De Servisch-Spaanse middenvelder is intussen uitgegroeid tot een van de beste centrale middenvelders van de Serie A. Na een fantastisch seizoen bij Genk had de Servische international de clubs voor het uitkiezen. Uiteindelijk koos hij voor Lazio, dat 10 miljoen betaalde aan de Limburgers. Hij staat gekend om zijn afstandsschoten, passing en duelkracht. Het is afwachten voor Lazio of het hen nog lukt om hem na dit seizoen te kunnen houden.

Linker centrale middenvelder: Youri Tielemans (AS Monaco, ex-RSC Anderlecht)

In 2013 stroomde Youri Tielemans door vanuit de jeugd van Anderlecht naar het eerste elftal. Op zijn zestiende stond hij al in het eerste team tegen Cercle Brugge. In 2014 werd hij Jonge Profvoetballer van het Jaar. Het daaropvolgende seizoen werd hij verkozen tot Belofte van het Jaar op het gala van de Gouden Schoen. Tielemans heeft ook een fantastisch afstandsschot en een goede passing, iets wat Monaco opmerkte in de zomer van 2017, hij werd verkocht voor 23 miljoen aan Monaco.

Rechtsbuiten: Ivan Perisic: (Inter Milan, ex-Club Brugge)

Ivan Perisic kwam naar ons land toen hij 20 jaar was, hij werd uitgeleend door Sochaux aan Roeselare, dat toen actief was in eerste klasse. Perisic wekte heel wat interesse op, waarna Club Brugge hem overtuigde met een contract van 3 jaar. De Kroatische international speelde 3 sterke seizoenen voor blauw-zwart, wat hem een mooie transfer naar Dortmund opleverde. Bij Dortmund speelde hij een grote rol in het behalen van de tweede landstitel op rij. Het seizoen dat daarop volgde ging het veel minder, Perisic kwam amper van de bank af. Hierdoor kocht Wolfsburg hem voor amper 8 miljoen weg bij BVB. Bij Wolfsburg groeide hij uit tot een van de sterkhouders. Vele goals en assists volgden waardoor hij onhoudbaar was voor die Wölfe. Inter haalde hem weg voor 17 miljoen euro. Intussen is hij een vaste pion bij de Nerazzurri en ook bij de nationale ploeg van Kroatië.

Spits: Romelu Lukaku (Manchester United, ex-RSC Anderlecht)

Lukaku was al op erg jonge leeftijd een zekerheid in het eerste van paars-wit. Big Rom scoorde vaak voor Anderlecht, de sterke spits verkaste naar Chelsea in 2011 voor een bedrag van meer dan 15 miljoen euro. Chelsea was van kinds af aan al de lievelingsploeg van hem. Lukaku kwam echter niet in de plannen van Mourinho voor, waardoor hij een jaar uitgeleend werd aan West Bromwich. Hij scoorde maar liefst 17 keer voor The Baggies. Bij Chelsea kreeg hij weer zijn kans niet, waardoor hij weer werd uitgeleend. Bij Everton deed hij het erg goed, waardoor The Toffees hem kochten voor 35,5 miljoen. Na 4 jaar en 88 goals haalde Manchester United hem weg voor net geen 85 miljoen euro. Bij The Red Devils heeft hij opnieuw Mourinho onder zijn hoede, ditmaal is hij vaste keuze op de spitspositie.

Linksbuiten: José Izquierdo (Brighton, ex-Club Brugge)

Izquierdo kwam in 2014 over van het Colombiaanse Once Caldas om voor Club Brugge te voetballen. Hij moest er Maxime Lestienne opvolgen. Izquierdo had een handelsmerk dat erg moeilijk af te stoppen was. Hij kwam vaak naar binnen om dan te schieten. Na verloop van tijd werd Joske zijn linker beter en beter. Zo werd het nog moeilijker om hem te verdedigen. Hij had enorm veel snelheid en scoorde geregeld. In de zomer van 2017 nam de Engelse club Brighton hem over voor 15 miljoen.

 

Eervolle vermeldingen:

Simon Mignolet
Vincent Kompany
Jonny Evans
Björn Engels
Chancel Mbemba
Victor Wanyama
Lucas Biglia
William Carvalho
Wilfred Ndidi
Dennis Praet
Axel Witsel
Marouane Fellaini
Cheikhou Kouyaté
Luka Milivojevic
Yaya Touré
Soualiho Meïté
Christian Benteke
Michy Batshuayi
Leon Bailey
Thorgan Hazard
Carlos Bacca
Gervinho
Jonathan Viera
Enes Ünal
Aleksandar Mitrovic

 

 

 

 

 

Advertentie