Elke Nederlandse voetbalfan kent Ola Toivonen. De PSV-fans houden van hem, terwijl menig supporter van elke andere willekeurige club een hekel aan hem heeft. Verschillende voetbalcommentatoren noemden hem al een ‘matennaaier’ en zelfs internationaal laat hij het zien. Afgelopen vrijdag (10 november 2017) was het al na een kleine 20 seconden raak; een elleboogstoot in het gezicht van Leonardo Bonucci. Vanavond (13 november 2017) staan Italië en Zweden tegenover elkaar in het San Siro. De Italianen, zowel de spelers als de fans, hebben nog een appeltje met hem te schillen.

Terug naar Eindhoven. Het is 20 februari 2011 en PSV neemt het in eigen huis op tegen provinciegenoot NAC Breda. Na vier minuten spelen ging Toivonen te lang op de voet van NAC’er Nemanja Gudelj staan, nadat de Zweed een overtreding op hem maakte. Gudelj duwde daarom Toivonen om en de Serviër kreeg geel. 11 minuten later pakte Gudelj Toivonen terug met een stevige overtreding, waardoor de jonge middenvelder zijn tweede gele kaart pakte en dus kon gaan douchen.

Na deze wedstrijd sprak een groot deel van voetballend Nederland over een schandalige actie van de Zweed. Immers, Toivonen heeft uit het verleden al laten blijken dat hij maar wat graag met zijn armen zwaait.

10 november 2017, Zweden – Italië voor een plaats op het WK in Rusland. Een lange bal richting Ola Toivonen resulteerde in een armzwaai in het gezicht van Bonucci. Een krappe 20 seconden was de wedstrijd bezig en de Turkse scheidsrechter Cakir kon al een opstootje sussen. Uit de herhaling blijkt, dat Toivonen wel degelijk een bewuste actie uitvoerde, waardoor hij makkelijk een rode kaart kon krijgen. De Italianen waren woest, bovendien verloren ze met 1-0, waardoor ze vanavond vol aan de bak moeten. Toivonen moet op zijn hoede zijn, want de complete Italiaanse selectie zal het op hem gemunt hebben. Oude rotten als Barzagli, Chiellini, De Rossi en (natuurlijk) Bonucci zullen niet inhouden als ze hem aan zien komen. San Siro is er klaar voor om hem ‘met open armen’ te ontvangen.

Immers, Italië was maar 1 (!) WK niet van de partij, in 1958 welteverstaan. Er speelt zoveel mee voor de Azzurri, dat alles moet wijken. De Tifosi zal volledig achter hun ‘gladiatoren’ staan en zullen, net als de spelers, blijven vechten tot de laatste snik. En wat betreft Toivonen, hij zal het veld met blauwe schenen verlaten, dat staat wel vast.

Advertentie