Peter Vandenbempt, sportjournalist en radioverslaggever, was op maandag 27 november te gast op de hogeschool PXL in Hasselt. Hij gaf er een gastcollege over zijn beroep en passie aan de studenten journalistiek.      

Peter Vandenbempt vertelde dat zijn liefde voor de radio al van jongs af aan aanwezig was. Hij groeide op met het medium radio en dat inspireerde hem ook. Als jonge knaap gaf hij overal commentaar bij. “Tijdens het tafelvoetbal of het fietsen was ik degene die steeds commentaar gaf. Ik moest altijd vertellen wat er gebeurde. Daarom verloor ik ook altijd.”

Vandenbempt is al vele jaren een vaste stem op Radio Sporza, waar hij voornamelijk verslag uitbrengt van voetbalwedstrijden. Toch studeerde hij niet als journalist af. Voor zijn carrière bij de radio gaf hij les. Engels, geschiedenis en godsdienst. Zijn eerste stappen in de wereld van de journalistiek zette hij bij de krant Het Nieuwsblad. Daar was hij actief als losse medewerker binnen de tak regiosport. Nadien volgde de overgang naar de VRT en de radio. Via stemtesten en toelatingsexamens werd hij uiteindelijk aangenomen. “Mijn grote idool was en is eigenlijk nog altijd Jan Wauters. Hij heeft het mij op het examen niet gemakkelijk gemaakt, maar ik heb er wel veel van opgestoken.”

Nu is het Sporza-icoon vooral gekend om zijn voetbalverslaggeving, maar dat was in het verleden niet altijd het geval. “Aangezien voetbal en wielrennen door iedereen geliefd waren, koos ik in mijn beginjaren voor triatlon. De concurrentie zou minder groot zijn. Veel kende ik niet van die sport, maar het werkte wel. Ik mocht er telkens verslag over uitbrengen. Soms heb je niet de keuze, maar moet je pakken wat er te pakken valt en moet je flexibel zijn.”

De 50-jarige sportjournalist is nog steeds even gecharmeerd door de radio als vroeger. Hij kijkt amper naar televisie, maar luistert vooral naar de radio. Er is meer spanning en sensatie aanwezig. “De Ronde van Frankrijk volg ik nooit op TV. Ik luister altijd naar de radio omdat het veel spannender is om te volgen. Voor de voetbaltalkshow Extra Time kom ik af en toe  op TV, maar dat is niet mijn natuurlijke habitat. Ik vind het dan ook jammer als mensen mij herkennen van op de TV in plaats van de radio.”

Vandenbempt vindt het niet meer dan normaal dat je als journalist neutraal moet zijn. Hijzelf ondervindt daar geen moeilijkheden mee, maar enkele collega’s wel. “Vooral tijdens wedstrijden van de Rode Duivels zijn heel wat journalisten te veel betrokken bij het resultaat. Het is net dan belangrijk om objectieve analyses te geven.”

Daarnaast haalt hij ook de moeilijkheden en het belang van je stem op de radio aan. “Op de radio is je stem je enige instrument. Je moet alles zo uitleggen dat luisteraars een beeld kunnen vormen bij hetgeen je vertelt. Je moet gewoon veel kunnen praten met de nodige variatie in je stem. In het begin is dat moeilijk. Hoe meer ervaring je hebt, hoe beter het zal gaan. Een goede voorbereiding is ook een handig hulpmiddel.”

Tot slot heeft Vandenbempt nog enkele tips voor journalisten in spe. Hij onderstreept het geloof in eigen kunnen. “Soms moet je laag beginnen om hoog te eindigen. Je moet steeds geloven in hetgeen je doet en naar je dromen toewerken. Zoek je eigen weg, laat je niet ontmoedigen door tegenslagen en geef zeker nooit op. Als je iets heel graag wil, dan kom je er wel.”

Advertenties