In zijn tijd bij Gent maakt Hein Vanhaezebrouck zijn spelers na elke nederlaag belachelijk. Nadat Anderlecht in eigen huis ten onder ging tegen Standard, had ik hetzelfde verwacht. Maar Hein haalde opeens een gebeurtenis aan die niets te maken had met de spelkwaliteit van zijn jongens. Raar. Over raar gesproken: waarom gaat de publieke opinie (en de pers) mee in dat verhaal? 

‘Beide ploegen gaan rusten bij de stand 0-3’. Dat kon zomaar gezegd geweest zijn door de commentatoren, maar het bleef bij 0-1. Het kon natuurlijk ook 1-3 of 0-2 zijn, uiteraard, maar daar gaat het nu niet over. Anderlecht speelde niet goed. In eigen huis verwacht je van ‘de beste ploeg van België’ dat ze dominant en technisch verzorgd voetbal op de mat brengen, maar niets was minder waar.

In de tweede helft ging de thuisploeg op zoek naar de gelijkmaker. Er was sprake van druk, maar wat was ook al weer de grootste kans voor Anderlecht in de hele wedstrijd? Jawel, een bijna-own-goal van Sá in de eerste periode. Sa Pinto noemde het na affluiten ‘gecontroleerd aan de bal laten van de tegenstander’. En laten we eerlijk zijn: van de bus parkeren was geen sprake. En als er sprake van was, was dat enkel het geval in de tweede speelhelft.

De actie van Sa Pinto dan. Natuurlijk overdreven, maar waan je eens in het succesvolle programma ‘Wat als?’ Wat als Sa Pinto dit niet gedaan zou hebben? De Portugese trainer weet ongetwijfeld dat Standard vorig seizoen drie prachtige punten verloren is door een gelijkaardige ‘fout’ van de supporters. Als hij niet duidelijk maakte dat hetzelfde gebeurde in het Astridpark, tja, dan wist niemand dat het gebeurd was.

Ik haal er een prachtige reactie bij van een fan van RSC Anderlecht:

“Ik ben 32 jaar supporter van Anderlecht. Je mag zeggen wat je wil over Ricardo Sa Pinto… zijn winnaarsmentaliteit, er voor gaan, en dit van de eerste seconde tot de 96e minuut. Moesten de lamzakken, de spelers van Anderlecht, dezelfde mentaliteit hebben van Sa Pinto, ze hadden ze meer punten in het klassement. Standard & Sa Pinto, proficiat voor jullie opmars!”

De spelers van Standard tonen al een heel seizoen, ook toen het sportief minder ging, de passie, de Standard-mentaliteit, de grinta… Dat is voor een zeer groot deel de verdienste van Sa Pinto, zeker na twee (of meer) zeer slechte seizoenen aan de boorden van de Maas. Nu krijgt hij zijn jongens ook al enkele weken aan het voetballen en de sfeer in de groep is nóg beter. Sa Pinto doet het gewoon. En Hein niet. Vanhaezebrouck is gefrustreerd en zou beter in eigen boezem kijken.

Advertentie