In de nieuwe rubriek ‘vergane glorie’ licht DFVF een ‘vergane’ ploeg uit Nederland of België uit. In de allereerste aflevering aandacht voor RAEC Mons, afkomstig uit de hoofdstad van de provincie Henegouwen. RAEC verdween op 31 maart 2015, toen de club definitief haar bestaansrecht verloor, maar mocht wel het seizoen 2014/2015 in de Proximus League afmaken.

Profiel
Opgericht: 17 juni 1910
Stamnummer: 44
Clubkleuren: rood-wit
Stadion: Stade Charles Tondreau (9504 capaciteit)
Laatste seizoen: 2014/2015 (Tweede Klasse)
Hoogste eindklassering: 7de, Eerste Klasse (2012/2013)

Hoe het begon
Op 17 juni 1910 werd de Albert-Elisabeth Club de Mons opgericht onder het stamnummer 44, nadat aan Koning Albert I werd gevraagd of de club mocht worden opgericht ter ere van zijn huwelijk met Koningin Elisabeth. De nieuw ontstane club, spelend in het blauw-wit, ging zich vestigen aan de Avenue de Tir in Bergen, daar waar ze altijd zouden blijven. In 1919 ging AEC Bergen voor het eerst in de Tweede Klasse spelen en eindigde twee jaar op rij op een twaalfde plaats. In 1923 fuseerde AEC Mons met FC Baudoir en doopte het jaren later haar naam om in Royal Albert Elisabeth Club Mons, oftewel RAEC Mons.

De successen
L’Albert moest bijna 100 jaar wachten op haar eerste promotie naar de Eerste Klasse, de huidige Jupiler Pro League. De Henegouwers bereikten dit voor het eerst in 2002, toen het de play-offs won en samen met de kampioen KV Mechelen wist te promoveren. Drie seizoenen wist Mons zich te behouden in de Eerste Klasse, alvorens de degradatie naar de Tweede Klasse. In het seizoen 2005/2006 werden ze meteen kampioen, waardoor ze weer promoveerden naar de hoogste klasse. In totaal kwam RAEC Mons 9x uit in de Eerste Klasse, voordat de ploeg failliet raakte.

Het laatste seizoen
RAEC Mons speelde haar laatste seizoen in het jaar 2014/2015 in de Tweede Klasse, een jaar na de degradatie uit de Eerste Klasse. Les Dragons begon dat seizoen dramatisch met verliespartijen tegen KAS Eupen en White-Star Bruxelles, en het speelde twee keer gelijk tegen Sint-Truiden en Patro Eisden Maasmechelen. De ommekeer kwam al vrij snel en halverwege het seizoen vond RAEC zich terug op een verdienstelijke zevende plek. Halverwege februari 2015 verkeerde de voorzitter, Dominico Leone, en de gemeente Bergen in een conflict. De gemeente Bergen weigerde nog geld in de club te pompen, waardoor Leone zich ook genoodzaakt voelde geen geld meer in de club te steken. Daardoor vroeg Leone het faillissement voor de Henegouwers aan, waardoor de club onder een curator kwam te staan. Later dat jaar, op 31 maart 2015, verklaarde de curator de situatie van de club uitzichtloos en stuurde hij naar alle medewerkers een ontslagbrief. Het seizoen 2014/2015 mocht RAEC Mons wel afmaken en het deed dat nog wel naar behoren, ze eindigden zevende. Haar laatste officiële wedstrijd speelde Mons op D’n Bosuil, waar het met 1-0 van Royal Antwerp verloor.

De selectiespelers van toen en het vervolg
Alle selectiespelers waren door het faillissement transfervrij geraakt en konden gaan en staan waar ze wilden. Vandaag de dag zijn menigeen nog redelijk goed terechtgekomen. Loris Brogno speelt bij Sparta Rotterdam, spits Harem Gnohéré (die 11 doelpunten maakte) speelt nu bij FCSB in Roemenië en Yannick Loemba vinden we terug bij het Turkse Adana Demirspor. Didier Beugnies was de laatste trainer van de club, RAEC was vooralsnog ook zijn laatste werkgever. Daarvoor was hij als trainer werkzaam bij Charleroi u19, FC Brussel en RWDM.

Na het faillissement besloot de club verder te gaan met RUS Genly-Quévy 89, waardoor de naam veranderde in Royal Albert Quévy-Mons. Het eerste van RAQM speelt in de Derde Amateurklasse van België en staat daar momenteel achtste. De koploper van die competitie is Francs Borains, andere bekende namen in die klasse zijn: RAAL La Louvière, Tournai en Racing Jette-Wavre.

Advertentie