Het huwelijk tussen Sparta en Alex Pastoor is ten einde. De 51-jarige Amsterdammer is uit zijn functie gezet na de 0-7-verliespartij tegen Feyenoord op zondagmiddag 17 december 2017. 

Pastoor begon zijn termijn bij de Spangenaren op 1 januari 2015 en heeft dus net niet 3 jaar volgemaakt. In totaal stond de in het Noord-Hollandse Groet wonende oefenmeester 111 wedstrijden als trainer aan de kant bij Sparta, waar de wedstrijd tegen Feyenoord zijn laatste was. De positie van Pastoor leek de laatste tijd sowieso onhoudbaar te worden, aangezien de Rotterdammers haar laatste drie wedstrijden tegen Heracles, PSV en FC Utrecht verloor. De laatste overwinning van Sparta dateert van 29 oktober 2017, toen werd FC Groningen met 2-1 in een thuiswedstrijd verslagen.

Pastoor heeft wel het nodige succes de Kasteelclub gekend. Zo werd Sparta onder zijn leiding kampioen van de Jupiler League in het seizoen 2015/2016. Eerder was Pastoor werkzaam als hoofdtrainer van Excelsior, NEC en het Tsjechische Slavia Praag. Bovendien in hij ook nog 2 wedstrijden interim-trainer van AZ geweest in het seizoen 2014/2015. Pastoor combineerde zijn trainersfunctie met dat van technisch directeur in Spangen.

Na het verlies tegen Feyenoord van vandaag (17 december 2017) staat Sparta op een zeventiende plek, met 11 punten uit 16 wedstrijden. Weliswaar heeft Sparta nog een thuiswedstrijd tegen Vitesse tegoed, deze was vorige speelronde afgelast vanwege de hevige sneeuwval.