In de tweede amateurklasse A (ACFF) stond dit weekend de topper tussen de nummers één en twee van de ranglijst op het programma. Een absolute kraker tussen twee “sleeping giants” in het Belgische voetbal. Racing White Daring Molenbeek tegen Royal Football Club de Liège. Meulebeik contra Lidge. Twee clubs met een turbulente geschiedenis. Ooit behorend tot de top in het Belgische voetbal – Club Luik was zelfs de allereerste kampioen van België – maar tegenwoordig acterend in de lagere regionen. Na allerlei faillissementen en fusies hebben de clubs eindelijk weer het vizier naar boven gericht.

Een veelbelovend affiche dus. Een duel tussen twee echte traditieclubs met een hondstrouwe aanhang. Ruim 5000 toeschouwers, waaronder 500 Luikenaars, kwamen af op deze topper en zij zorgden al voor het beginsignaal voor een echte cupsfeer.

Een echte wedstrijd werd het eigenlijk nooit. Thuisploeg RWDM nam een vliegende start en toen het eenmaal uitgeraasd was, lag opponent Luik groggy in de touwen.

De eerste de beste rush richting het doel van de Luikse goalie Roman Mathys vloog al meteen binnen. Een als voorzet bedoelde bal van Anthony Cabeke draaide pardoes in de winkelhaak. Het Edmond Machtensstadion explodeerde.

Wakker geschud probeerden “Les Sang et Marine” voorzichtig het heft in handen te nemen. Verder dan wat speldenprikjes van Ezzarhi, Jihar en D’Ostilio kwamen de Luikenaars echter niet.  Aan de andere kant stond het vizier even na een half uur wel op scherp. Een voorzet vanaf de linkerflank werd door spits Jean-Francois Mbuba feilloos binnen gekopt: 2-0 ! Anderhalve kans, twee doelpunten! Niet voor niets geldt de ploeg van trainer Drazen Brncic als de meest productieve ploeg in de tweede amateurklasse.

FC Luik kwam deze klap niet meer te boven en kwam niet meer in het stuk voor. RWDM bleef dodelijk effectief.  Amper vijf minuten na het tweede doelpunt scoorde het opnieuw. Een harde uithaal van een meter of vijftien, van wederom Anthony Cabeke betekende de 3-0.

Was er dan helemaal geen vuurwerk van Luikse zijde? Dat wel, maar jammer genoeg niet van de spelers op het veld. Een regen van rookbommen vanuit het vak van de supporters van Matricule 4 bewoog arbiter Krul rond de veertigste minuut tot het inlassen van een afkoelingsperiode. Bij het verlaten van het veld kregen Luik-trainer Dante Brogno en RWDM-speler Broeckaert het ook nog eens met elkaar aan de stok.

Na een pauze van een minuut of tien, en nadat Luik-captain Eric Vandebon zijn supporters tot kalmte had gemaand, werd het spel weer hervat.

Op slag van rust deelde RWDM opnieuw een dreun uit: 4-0 door Anthony Bova.  Dit doelpunt betekende meteen de verdubbeling van het aantal doelpunten dat Luik dit seizoen tegen kreeg in uitwedstrijden. Tot aan de match tegen RWDM werd hun defensie buiten Rocourt immers pas vier keer gepasseerd.

De tweede helft was een formaliteit. FC Luik was suf gebeukt en kon geen vuist meer maken. De Molenbekers hoefden niet meer, maar bleven heer en meester.

Met deze overwinning vergroot RWDM de voorsprong op runner up FC Luik tot acht punten, al heeft RFCL wel één wedstrijd minder gespeeld. Het zet de zegetocht in de lagere reeksen onverkort voort. Sinds de heroprichting in 2015 gaat de club uit Sint-Jans-Molenbeek onder het motto RWDM 47, “A legend never dies”  in volle vaart omhoog.  Het seizoen is nog lang, maar het moet wel erg vreemd lopen wil er dit seizoen niet opnieuw een kampioenschap gevierd worden in het Edmond Machtensstadion.