Op speeldag 20 van de Jupiler Pro League verloor KV Mechelen thuis van Club Brugge met 0-3. Een dag later won rechtstreekse concurrent Lokeren op Antwerp en zo staat KV weer op de voorlaatste plaats. Met nog 10 speeldagen te gaan breekt er een cruciale periode aan in de competitie. De supporters voelen de rode lantaarn Eupen in hun nek hijgen en daardoor komt er kritiek op trainer Aleksandar Jankovic, maar die is volledig onterecht.

Ik moet wel toegeven dat ik ook eerst geen voorstander was van de aanstelling van Jankovic. Eerst naar Standard vertrekken voor ‘verdere ambities’ en een beetje voor het geld, dat was zeker geen sympathieke zet. Dit vertrek was nog altijd niet verteerd bij het merendeel van de supporters. Achteraf bekeken was deze eerste reactie niet meer dan een impuls. Je moet het zo bekijken: KV Mechelen stond alleen laatste na twee nederlagen onder interimcoach Tom Caluwé. Het profiel van de nieuwe trainer was dus ook duidelijk: iemand die de club kan en wil redden van degradatie. De ambitie van play-off 1 was al lang in de doofpot gestopt. Niemand mocht een grote naam als Hasi of Preud’homme verwachten, zij hebben wel wat beters te doen dan een club in eerste klasse houden. Het feit dat Jankovic wil terugkeren naar zijn Mechelen om hen te redden van de ondergang is een mooi gebaar en een teken van clubliefde. Een tijdje geleden is ook gezegd geweest dat Jankovic geen looneisen had bij de onderhandelingen met de club. Hij werkt dus in ruil voor een opvallend laag loon voor een club in eerste klasse. Hij profiteert niet van de ellende binnen de club en hij wil de club laten overleven. Dat maakt Jankovic voor mij al een cultheld.

Het is inderdaad zo dat Jankovic nog geen grootse dingen heeft laten zien sinds zijn terugkeer. Een positief aspect: de rode lantaarn hangt niet meer in Mechelen. Veel mensen vergeten ook dat het zijn missie is om de club te redden van degradatie en niet om voetbal als Barcelona te spelen. Er kwam vooral veel kritiek op zijn schouders te liggen na de match tegen Club Brugge. Malinwa werd overklast, maar wat verwacht je? Het leek wel of Brugge met een man extra speelde en dan bedoel ik niet de scheidsrechter. Ze waren een aantal klassen beter dan de Mechelaars en dat is normaal. Als degradatiekandidaat moet je geen punten pakken tegen Club Brugge. Voor de mensen die het nog altijd niet begrijpen: 15de in het klassement, 18 punten. Dat zijn objectieve feiten die leiden tot het statuut van degradatiekandidaat. Het is zo en niet anders.

De kritiek van een passieloze spelerskern is compleet van de pot gerukt. Het heeft absoluut niets met voetbal te maken, maar iedereen heeft toch die schermutselingen gezien de laatste twee wedstrijden? Wil dat zeggen dat de spelers er helemaal niet om geven dat hun ploeg voorlaatste staat? Integendeel. Dat is een teken van betrokkenheid en stress. De spelers weten goed genoeg wat er wordt ingezet en doen er alles aan om Mechelen in eerste klasse te houden. “Er stonden geen spelers op het veld, alleen een paar lompe boeren,” zei een ‘fanatieke’ supporter naast mij tijdens de match tegen Club Brugge. Nogmaals, KV moet punten pakken tegen andere clubs. In plaats van zulke nutteloze zever te vertellen op de staantribunes: zing voor de ploeg. Daarom roep ik op om op tweede kerstdag massaal naar Lokeren af te zakken. Het klinkt misschien cliché, maar het is pure waarheid: de spelers hebben de supporters nu nodig. Als KV Mechelen in eerste klasse blijft, moet dat te danken zijn aan de supporters en aan de coach. Forza Malinwa!

Advertenties