Het zijn prachtige weken voor iedereen die Fortuna Sittard een warm hart toedraagt. Door de transfer van toptalent Perr Schuurs naar Ajax is de club in één klap uit de financiële zorgen en ook sportief gaat het de Fortunezen voor de wind. Vorige week namen de Sittardenaren brutaal de koppositie over in de Jupiler League. Komende zaterdag kan de geel-groene brigade in eigen huis al een voorschot nemen op het winnen van tweede periodetitel.

Het sprookje had nog mooier kunnen zijn. In de KNVB-beker ontmoette Fortuna afgelopen woensdag in Sittard het Alkmaarse AZ, de nummer drie in de eredivisie en verliezend bekerfinalist van vorig jaar. Het werd een ware beker-thriller. Fortuna wist een vroege achterstand knap om te buigen in een 2-1-voorsprong door doelpunten van Djibril Dianessy en Finn Stokkers. Met enig kunst- en vliegwerk werd lang stand gehouden en leek een stunt in de maak. In de slotfase liet de jonge Sittardse ploeg zich echter alsnog het kaas van het brood eten. In de voorlaatste minuut scoorde AZ de gelijkmaker en in de blessuretijd wisten de Alkmaarders doelman Miguel Santos nog twee keer te verschalken.

Of Fortuna een kater heeft overgehouden aan deze nederlaag? Waarschijnlijk niet. Van tegenslagen wordt je groter. Een waardevolle les dus voor de Limburgers. Het team van trainer Sunday Oliseh mag zich sowieso al de revelatie van de eerste seizoenshelft in de Jupiler League noemen. Voor het eerst sinds de degradatie uit de eredivisie in 2002 klopt de club weer nadrukkelijk op de deur naar de hoogste voetbalafdeling.

De wederopstanding van de club, ooit als Fortuna’54 de eerste betaald-voetbalclub van Nederland, begon ergens in juli 2016 toen de Turkse zakenman Isitan Gün eigenaar werd. Hij betaalde € 900.000 voor 85% van de aandelen van de club. Door deze investering werd men in Sittard eindelijk bevrijd van het juk van jarenlange financiële ellende. Door middel van een crediteurenakkoord werden de schulden gesaneerd en kon de wederopbouw van de in ernstig verval geraakte club beginnen.

De overname zorgde in het begin voor de nodige scepsis. Wéér een buitenlander die om een vage reden zijn geld investeert in een zieltogende Nederlandse club. Het water moest ze daar in Sittard wel erg aan de lippen staan. Hadden ze nou niks geleerd van de sores met Jordania bij Vitesse, Wang bij ADO Den Haag en meest recent met Korotaev bij Roda JC?

,,We worden meer en meer een club waar spelers naartoe willen. Ik denk dat het een groot compliment waard is dat we dat in zo’n korte tijd voor elkaar hebben gekregen”
Isitan Gün tegen Dagblad de Limburger

Vooralsnog weet Isitan Gün de sceptici de mond te snoeren. Tuurlijk, de overname zal mede gedaan zijn met het oog op winstbejag. Maar de Turk heeft ook oog voor de belangen van de club. Zo begon hij met het optuigen en verbeteren van de interne organisatie en het aanstellen (en elimineren) van de juiste personen op de juiste plaatsen.

Op sportief vlak bleek het aanstellen van trainer Sunday Oliseh een gouden zet. De in het Belgische Eupen woonachtige oud-speler van onder meer Ajax, Juventus en Borussia Dortmund heeft stapsgewijs gebouwd aan een fris en jeugdig elftal. Met dominant en aanvallend voetbal behaalde de ploeg dit seizoen een aantal grote overwinningen. In eigen huis werd alleen van NEC verloren (1-2).

“Ik denk niet dat de jongens boven hun kunnen presteren. Mijn team is gewoon goed. Hoe goed precies weet ik niet, maar het is niet voor niets dat Ajax er eentje koopt”

Sunday Oliseh in gesprek met FOX Sports

Het team is een gemêleerd gezelschap, bestaande uit jonge honden uit verschillende windstreken. Zo zijn er onder meer drie Portugezen actief bij Fortuna Sittard. Doelman Miguel Santos, topscorer Lisandro Semedo (gehuurd van Apolon Limasol) en jeugdinternational André Vidigal, die deze week definitief werd overgenomen van Académica Coimbra.  Daarnaast telt de selectie een Macedoniër, een Fransman, twee Belgen, een paar Turken, een Pool en een Duitser.

De eigen Academy, die in het verleden toppers als Mark van Bommel (PSV, Barcelona, Bayern München), Kevin Hofland (Feyenoord, Wolfsburg) en Fernando Ricksen (Glasgow Rangers, FK Zenith) voortbracht, levert een stuk of acht spelers aan de selectie van het eerste elftal.

„Als je goed genoeg bent, ben je oud genoeg.”
Sunday Oliseh over het aanvoerderschap van Perr Schuurs in de NRC

Exponent van de “nieuwe lichting” talenten uit de eigen school is Perr Schuurs. Een kind van de club, achttien jaar jong, afkomstig uit de regio en van kinds af aan fan van Fortuna. Hij werd op 17-jaruge leeftijd al door Oliseh tot aanvoerder van het team gebombardeerd. Schuurs is een toptalent en vanaf volgend seizoen spelend in het shirt van Ajax. Zoals het een kind van de club betaamt, zal hij in stijl afscheid willen nemen. Met promotie naar de Eredivisie welteverstaan. Het duel om de titel kan nog spannend worden met een sterke concurrent als NEC Nijmegen. Komende zaterdag kan Fortuna tegen hekkensluiter Jong FC Utrecht in ieder geval een grote stap zetten richting het winnen van de tweede periodetitel en zo alvast de deelname aan de play-offs voor promotie veilig stellen.

 

Advertentie