Vandaag presenteert Ajax Erik ten Hag als haar nieuwe hoofdtrainer. Ten Hag volgt bij de Amterdammers Marcel Keizer op, die onlangs werd ontslagen wegens “slechte resultaten” en het “gebrek aan vertrouwen in de toekomst”. Ten Hag komt over van FC Utrecht en tekent een contract dat hem 2,5 jaar aan Ajax verbindt.

Al vrij snel na het ontslag van Keizer was duidelijk dat technisch directeur Marc Overmars zijn pijlen had gericht op Erik ten Hag. De trainer in kwestie gaf er zelf ook blijk van een samenwerking met de Amsterdammers wel te zien zitten. Ajax was er dan ook vrij snel uit met de nieuwe “kroonprins van het Nederlandse trainersgilde”.

Enige obstakel: Ten Hag lag nog tot  2020 onder contract bij FC Utrecht. Eerst leek er sprake te zijn van een gelimiteerde afkoopsom van 700.000 euro. Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren liet in de pers echter al snel optekenen dat deze optie pas zou gelden vanaf komende zomer. Woensdagavond laat kwamen partijen tot overeenstemming. Ajax betaalt nu aanzienljjk meer dan de genoemde zeven ton. Hoe hoog de exacte afkoopsom is die Ajax uiteindelijk heeft moeten betalen voor haar nieuwe trainer, is vooralsnog niet bekend.

De keuze voor Ten Hag wordt in supporterskringen niet door iedereen toegejuicht. Reden hiervoor is dat hij, net als zijn voorganger Marcel Keizer, als speler nooit de absolute top haalde. Ten Hag was tijdens zijn carrière onder meer actief voor FC Twente en FC Utrecht. Ook als coach werkte hij nog nooit als eindverantwoordelijke bij een topclub. Ten Hag was in het verleden actief als hoofd opleidingen bij FC Twente, als assistent-trainer bij Twente en PSV en hoofdcoach van Go Ahead Eagles.  In de periode 2013 tot 2015 was hij trainer van de beloften van FC Bayern München toen Pep Guardiola daar hoofdcoach was. Na zijn verblijf in Beieren tekende hij bij FC Utrecht een contract tot 2020. Vorig seizoen won hij met FC Utrecht in de Eredivisie de play-offs, waardoor de club zich kwalificeerde voor  Europees voetbal.

Ander punt van kritiek op de benoeming van Ten Hag is dat sommige spelopvattingen van de coach haaks staan op Ajax’ visie over hoe voetbal gespeeld moet worden.

“Het angstvallig vasthouden aan de Hollandse School., het voetballen met vleugelspitsen? Totaal achterhaald” – Erik ten Hag in het Algemeen Dagblad

Met de keuze voor Ten Hag lijkt Ajax dus te breken met de “lijn-Cruijff”. In ieder geval voor wat betreft het dogma met betrekking tot het hanteren van de 4-3-3-speelwijze. De nieuwe coach staat bekend als een tacticus die het verschil weet te maken door het maken van de juiste tactische keuzes en dat hij zijn teams altijd met verschillende spelsystemen laat spelen.

Alfred Schreuder wordt naar verwachting de assistent van Ten Hag.  Ajax moet wel eerst nog overeenstemming bereiken met diens huidige club Hoffenheim.

Of Ten Hag de ruimte krijgt de Ajax-selectie in de winterstop te versterken, is niet bekend. Jean-Paul de Jong, thans assistent-trainer bij de Domstedelingen, wordt bij FC Utrecht genoemd als de opvolger van Ten Hag.

Advertentie