Het is weeral niet het seizoen van Arsenal. The Gunners werden onlangs door Notthingham Forest uitgeschakeld in de FA Cup . Daarbovenop staan ze op een matige zesde plaats met een spelerskern waar je toch Champions League mee ambieert. Is dat volledig te wijten aan coach Arsène Wenger? Natuurlijk niet, maar het is wel tijd geworden.

Arsenal Fan TV, het bekende programma gemaakt door Arsenal-fans op YouTube, heeft al veel gedebatteerd over de ondertussen al 68-jarige coach van hun club. ‘Wenger in’, ‘Wenger out’, elke week wordt er wel een ander standpunt ingenomen. De argumenten aan beide kanten van deze discussie zijn dan ook eindeloos, maar toch is het beter voor alle partijen dat Wenger een stap opzij zet.

De soap rond de transfer van Alexis Sanchez is vandaag de dag nog altijd niet afgelopen. Een korte samenvatting: Sanchez wil zelf zijn contract niet verlengen bij Arsenal, dat deze zomer afloopt. Arsène Wenger is ervan overtuigd dat hij tegen het einde van het seizoen zal bijtekenen. Dus hij luistert ofwel niet naar zijn speler, ofwel heeft hij liever dat de speler gratis vertrekt in de zomer, wat natuurlijk pure sabotage van het beleid is. Wenger is in deze zaak heel goedgelovig en dat komt niemand ten goede. Of zoals ze in Engeland zeggen: “You’re deluded!” Ondertussen azen Manchester United en Manchester City op Alexis Sanchez, wordt hoogstwaarschijnlijk nog vervolgd. Ook Özil zijn contract loopt af, maar hij wil niet bijtekenen. In dit tempo verliest Arsenal haar twee beste spelers voor gratis en voor niks.

Over het beleid gesproken: dat is niet veel beter. Grootste aandeelhouder van de club Kroenke zwemt het meeste van zijn tijd in het geld dat hij verdient met Arsenal. Hij heeft weinig gevoel met de club en met de sport in het algemeen. Kroenke zou de laatste zijn die een sportieve beslissing neemt in het belang van de club, dus wat kan hem het schelen als Wenger sterft als Arsenal-coach? Als hij zijn deel van de winst maar opstrijkt  zal er niks veranderen.

Het zou ook niet de eerste keer zijn als Wenger een zeer vreemde tactische wijziging doorvoert die 90% van de gevallen niet rendeert. Zo heeft hij al verschillende keren zijn dure spits Lacazette op de bank laten starten. Of Alexis Sanchez op de bank geposteerd in een belangrijke match tegen Liverpool. Of te weinig ervaren mannen op de bank laten rusten tegen een tweedeklasser. Dat laatste was een van de oorzaken voor het verlies in de FA Cup tegen Nottingham Forest. Onderschatting is zelfs bij de meest ervaren trainers een ziekte.

De club uit Noord-Londen zal ook nooit vooruitgang maken met Wenger aan boord. De Fransman zit al sinds 1996 op de bank van Arsenal en is de langstlopende coach bij één club ooit. Om die reden heb ik enorm veel respect voor deze man en hij heeft heel wat verwezenlijkt in die lange periode (denk aan de tijden van Henry, Bergkamp en Pirès). Van mij verdient hij een standbeeld aan het stadion, zeker weten. Zet dus gewoon zijn standbeeld en laat hem opstappen.

En om eerlijk te zijn: Arsenal zit nog in de Caraboa Cup en de Europa League. Wenger heeft absoluut nog de ambitie om deze twee trofeeën te pakken. Het wordt nog heel moeilijk om dat te verwezenlijken, it ain’t 2003-2004 anymore.

Advertenties