Op woensdag 24 januari 2018 wordt geloot voor de eerste editie van de Nations League. Een nieuw konijn uit de hoed van de UEFA. Bedacht als vervanging van de vele nutteloze oefenwedstrijden. Maar dat is niet het enige: het interlandvoetbal en de kwalificatie voor grote toernooien gaan hierdoor compleet veranderen.

Alle bij de UEFA aangesloten landen (vijfenvijftig in totaal) doen mee aan de nieuwe Nations League. Op basis van de UEFA-ranking zijn de deelnemers verdeeld in vier verschillende divisies (van hoog naar laag). In Divisie A zijn de twaalf hoogst gekwalificeerde landen ingedeeld. Zowel België als Nederland spelen mee in de hoogste divisie.

De indeling:

Divisie A
Duitsland, België, Spanje, Portugal, Zwitserland, Frankrijk, Engeland, Italië, Polen, Kroatië, Nederland en IJsland.

Divisie B

Rusland, Noord-Ierland, Zweden, Wales, Oekraïne, Slowakije, Bosnië-Herzegovina, Oostenrijk, Turkije, Ierland, Denemarken en Tsjechië.

Divisie C
Hongarije, Slovenië, Servië, Albanië, Montenegro, Schotland, Roemenië, Griekenland, Bulgarije, Israël, Noorwegen, Finland, Cyprus, Litouwen en Estland.

Divisie D
Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Armenië, Macedonië, Faeröer Eilanden, Kazachstan, Luxemburg, Letland, Moldavië, Liechtenstein, Andorra, Malta, Kosovo, San Marino en Gibraltar.
De vier divisies worden op hun beurt weer verdeeld in vier poules. Voor Divisie A betekent dit dus dat er vier groepen worden geloot van drie landen. In de periode september-november 2018 werken de landen een thuis- en uitwedstrijd af tegen elkaar.

 

Promotie en degradatie

De winnaars van de vier poules spelen in juni 2019 een “eindronde”. Twee halve finales en daaropvolgend uiteraard een troostfinale en de finale.

In de lagere divisies betekent winst in de poule promotie naar een hogere divisie. De vier groepswinnaars van Divisie B, C en D promoveren dus naar een hogere divisie, terwijl de vier “nummers laatst” in de poules van Divisie A, B en C degraderen naar een lagere divisie.

Kwalificatie EK

Door het invoeren van de Nations League gaat ook de kwalificatieperiode voor het volgende Europees Kampioenschap veranderen. Het EK van 2020 telt vierentwintig deelnemers. In de kwalificatie wordt gestreden in tien poules, waarvan de nummers één en twee zich plaatsen voor het eindtoernooi. Twintig deelnemers staan hierdoor dan al vast. De vier overige tickets zijn te verdienen via de Nations League.

In elke divisie bestrijden de vier poulewinnaars, zoals al eerder beschreven, elkaar via een halve finale en finale voor de winst in de divisie. De eindwinnaar van de divisie verdient een ticket voor het EK. Zelfs de winnaar van Divisie D, de divisie met de allerkleinste voetballanden in Europa, mag deelnemen aan het Europees Kampioenschap.

Indien de eindwinnaar van een divisie zich al rechtstreeks via de EK-kwalificatie heeft geplaatst voor het eindtoernooi, mag het land dat daarna het best geklasseerd is deelnemen aan de strijd om een EK-ticket.