Waar het hele seizoen al de lof wordt uitgesproken voor Fortuna Sittard, NEC wekelijks laat zien dat het wel de titelfavoriet nummer 1 is, Telstar al (te) vaak de hemel is ingeprezen als ‘cultclub’ en Jong PSV en Ajax laten zien dat ze aardig kunnen voetballen, leeft FC Emmen in de stille anonimiteit. Onterecht? De enige profclub van de provincie Drenthe laat zien met een stille opmars bezig te zijn.

‘De koning van het gelijkspel’, dat is een titel die zeker bij FC Emmen past. De Emmenaren hebben inmiddels al 11(!)x gelijkgespeeld in 22 wedstrijden, maar staan desalniettemin op een verdienstelijke zevende plek in de Jupiler League. Daar komt bij dat de formatie van trainer Dick Lukkien pas 3x een wedstrijd heeft verloren, het minste van elke Jupiler League-ploeg.

Als ik persoonlijk aan Emmen denk, dan krijg ik niet hele warme gevoelens. Allereerst is de regio Emmen een bijzonder eind weg, gelegen in het ‘stugge’ achterland van Drenthe waar nietszeggende dorpen als Nieuw-Amsterdam, Erica en Klazienaveen de ‘stad’ omringen. Ten tweede beschouwt menig voetbalsupporter zo’n trip naar de armste provincie van Nederland als ‘het einde van de wereld’, waar het bijzonder moeilijk is om een goed resultaat neer te zetten. Ook lijkt het altijd te waaien aan de Meerdijk, iets wat tot de verbeelding lijkt te spreken.

Desondanks weet FC Emmen mij dit seizoen juist wel positief te verrassen. Een combinatie van routine, jeugdig talent en gretige spelers maakt de Rood-Witten juist heel aantrekkelijk om naar te kijken. Trainer Dick Lukkien, die zijn strepen als assistent-trainer van FC Groningen dik heeft verdiend, heeft een prima elftal weten neer te zetten, die goed op elkaar ingespeeld zijn en bovendien resultaat weet te behalen.

Dragende spelers als Cas Peters, Dennis Telgenkamp, Youri Loen, Jeroen Veldmate, Alexander Bannink en Anco Jansen hebben elk op zijn beurt de nodige Eredivisie-ervaring en weten dus ook wat er in de ‘top’ wordt verwacht. Daaromheen dartelen jonge talenten als Omar Haydary, Glenn Bijl en Keziah Veendorp in een prettig voetbalklimaat.

Afgelopen week wisten de Emmenaren, al dan niet verrassend, te winnen op bezoek bij koploper Fortuna Sittard en aankomende speelronde (vrijdag 2 februari 2018) wacht een nieuwe krachtmeting: de huidige koploper NEC komt naar Drenthe toe. Ik ben benieuwd in hoeverre het ‘stugge’, maar aantrekkelijke FC Emmen het de ‘favorieten’ nog moeilijk kan gaan maken. Buiten kijf staat wel dat FC Emmen wederom de play-offs voor promotie/degradatie naar de Eredivisie zal gaan halen, een competitie waar de club nog nooit in gespeeld heeft. Met meer dan gewone belangstelling zal ik blijven kijken naar de prestaties van Emmen. Ze zullen dit jaar geen kampioen worden, maar misschien dat dit wel het jaar van een eventuele promotie kan zijn.

Advertentie