Het was al een tijdje een publiek geheim, maar Ronald Koeman werd vandaag dan toch officieel gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal. De KNVB heeft hiermee haar gedroomde kandidaat beet. De 54-jarige oefenmeester ondertekende bij de bond een contract tot en met het WK in Qatar in 2022. Hij volgt de opgestapte Dick Advocaat op en zal in maart bij de oefenwedstrijden van Oranje tegen Engeland en Portugal voor het eerst op de bank zitten.

Ronald Koeman was van meet af aan de droomkandidaat van de nieuwe KNVB-directeur Eric Gudde. Gudde werkte eerder drie jaar samen met Koeman bij Feyenoord en sprak toen ook al zeer lovend over de kwaliteiten van de Groninger.

Koeman is aangesteld om het Nederlands Elftal, na het missen van twee opeenvolgende grote toernooien, naar het Europees Kampioenschap van 2020 te loodsen. Hetzij via de kwalificatiereeks, hetzij via de Nations League, al is laatstgenoemde route geen sinecure, met Duitsland en Frankrijk als tegenstanders. Koeman was eerder, met wisselend succes, als hoofdcoach werkzaam bij Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia, AZ, Feyenoord, Southampton en Everton.

Voor Koeman is een langgekoesterde wens uitgekomen. Al in 2012 werd hij door de KNVB benaderd voor de functie van bondscoach. Koeman had toen net een wereldprestatie geleverd door met Feyenoord tweede te worden in de Eredivisie en wilde die club toen niet in de steek laten.

,,Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik het een mooie job vind. Ik denk dat ik het goed zou kunnen en eigenlijk ook wel dat het nodig is’’ – Ronald Koeman enkele maanden geleden tegen het Algemeen Dagblad.

Nadat hij in 2014 vertrok bij Feyenoord leek niets een bondscoachschap in de weg te staan. De KNVB zocht een opvolger voor Louis van Gaal, die Oranje verrassend naar een derde plek op het WK in Brazilië had geloodst en Koeman liet zelf weten klaar te zijn voor de job. De toenmalige directeur betaald voetbal Bert van Oostveen koos echter verrassend voor Guus Hiddink en bood Koeman de rol van assistent aan. Hij weigerde dat en vertrok vervolgens naar Southampton, waar de de voormalig speler van FC Groningen, Ajax, PSV, FC Barcelona en Feyenoord erg succesvol was. Het daarop volgende avontuur bij Everton verliep minder rooskleurig. Na zestien maanden werd Koeman daar ontslagen.

Met het Nederlands Elftal ging het na het zo succesvol verlopen WK van 2014 alleen nog maar bergafwaarts. Onder leiding van achtereenvolgens Guus Hiddink, Danny Blind, interim Fred Grim en Dick Advocaat werden zowel het EK 2016 in Frankrijk als ook het WK 2018 in Rusland gemist.

Koeman sprak een aantal maanden geleden met weekblad Voetbal International al over het bondscoachschap en over de staat van het Nederlandse voetbal. Hoewel hij beseft dat hem een uitdaging te wachten staat, ziet de trainer mogelijkheden. Hij is van mening dat de speelwijze moet worden aangepast aan het beschikbare materiaal. In feite beschikt de huidige lichting over genoeg lichtpuntjes. Spelers als Quincy Promes, Georginio Wijnaldum, Memphis Depay en Daley Blind moeten de kar gaan trekken.

“Ik bondscoach? Het lijkt onvermijdelijk. Ik denk dat ik het goed zou kunnen en ook wel dat het nodig is. Uiteindelijk zou Oranje ook een ideaal vervolg zijn van mijn carrière” – Ronald Koeman tegen Voetbal International

Koeman haalde als speler de absolute top. Hij won Europese bekers met PSV en met FC Barcelona en werd Europees Kampioen met Nederland in 1988. Speelde vele topwedstrijden en als coach trainde hij de top drie in Nederland, was hij werkzaam in La Liga en in de Premier League. Hij lijkt dan ook de aangewezen persoon om de huidige generatie Oranje-voetballers te leren wat knokken en wat winnen is.

De KNVB presenteerde tegelijkertijd ook haar nieuwe “directeur topvoetbal”: de 49-jarige Fries Nico-Jan Hoogma is de opvolger van de per 1 augustus vorig jaar opgestapte Hans van Breukelen. Hij verruilt met ingang van 1 maart  zijn huidige functie van algemeen directeur bij Heracles Almelo voor de burelen in Zeist. Hoogma was sinds 2007 in dienst bij Heracles en oogstte daar veel lof voor zijn werk. Samen met ex-voorzitter Jan Smit, niet geheel toevallig sinds kort de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen bij de voetbalbond, wist hij de club uit Almelo uit te bouwen tot een stabiele, financieel gezonde eredivisionist.

Advertentie