Vandaag, woensdag 7 februari, bestaat VVV-Venlo exact 115 jaar. Een jubileum met een gouden randje. De Venlonaren presteren deze jaargang in de Eredivisie boven ieders  verwachting. Nog geen moment stond de promovendus in de buurt van de degradatiezone. Na de thuisoverwinning tegen Feyenoord van afgelopen weekend staat de ploeg zelfs op een keurige negende plaats. De verrassende kampioen van de Jupiler League van vorig seizoen kende een vliegende start in de Eredivisie. De eerste twee wedstrijden van dit seizoen werden meteen gewonnen en dat zorgde voor een geweldige boost voor de ploeg.  Geen moment hoefden de Venlonaren tot nu toe naar beneden te kijken. Dertien punten bedraagt het gat dat de ploeg van coach Maurice Steijn scheidt van plek zestien in de ranglijst. Het moet dan ook wel heel raar lopen wil de doelstelling van dit seizoen, het ontlopen van de  promotie- en degradatie-play-offs, niet worden gehaald.

Tot nu toe behaalde VVV-Venlo 29 punten. Punten die opvallend genoeg met name in uitwedstrijden werden vergaard. Het is al van 28 oktober 2017 geleden dat de Venlose ploeg voor het laatst een uitwedstrijd (de enige van het seizoen, tegen Heracles) in de competitie verloor. Voor het overige werd er buiten Venlo vier keer gewonnen en maar liefst vijf maal gelijkgespeeld.

De opmars van de Venlose ploeg zet zich gestaag voort. Sinds het aantreden van technisch directeur Stan Valckx en trainer Maurice Steijn in 2014 klimt de club langzaam omhoog. In de eerste twee seizoenen draaide men nog mee in de subtop van de Jupiler League en wist men zich te plaatsen voor de play-offs om promotie naar de Eredivisie. Beide malen met een vroegtijdig einde. In 2016 eindigde VVV-Venlo als tweede in de stand, achter kampioen Sparta, waarna de club opnieuw in de play-offs haar Waterloo vond. In 2017 vierde de club het kampioenschap van de Jupiler League en promoveerde na een afwezigheid van vier jaar terug naar het hoogste niveau.

Hagenaar Steijn is er in geslaagd een hecht team samen te stellen. Een brok Duitse onverzettelijkheid met doelman Lars Unnerstall (afkomstig van Fortuna Düsseldorf), verdediger Nils Röseler en spits Lennart Thy (overgekomen van FC Sankt Pauli), gekoppeld aan frivool spel van spelers als Johnatan Opoku, jeugdproduct Vito van Crooy en de onlangs aangetrokken Romeo Castelen en de degelijkheid van jongens als Jerrold Promes en captain Danny Post. En dan is daar ook nog topscorer Clint Leemans. In de Jupiler League behoorde hij al tot de betere spelers van VVV en ook op het hoogste niveau laat de bij PSV opgeleide middenvelder zien dat hij heel wat in zijn mars heeft.  De linksbenige Leemans scoorde al acht maal en was daarnaast goed voor vier assists. Zo zorgde de Veldhovenaar in Kerkrade voor de winnende treffer tegen provinciegenoot Roda JC (0-1). Met dit doelpunt beëindigde hij een serie van zeven aaneengesloten duels zonder overwinning van zijn team en tegelijkertijd kroonde hij de “Koelclub” tot beste ploeg van Limburg.

Heel wat spelers speelden zich de eerste seizoenshelft in de kijker, maar VVV-Venlo slaagde er in tijdens de winterse transferperiode de dragende spelers van de ploeg te behouden. De club kon het zich zelfs permitteren afscheid te nemen van de –tegenvallende-  huurlingen Etienne Amenyido (Borussia Dortmund), Mink Peeters (Real Madrid), Kelechi Nwakali (Arsenal) en Tarik Tissoudali (Le Havre).  Oud-international Romeo Castelen en  Emil Riis Jakobsen (Derby County) werden daarentegen aan de selectie toegevoegd.

Niets lijkt een succesvolle tweede seizoenshelft dan ook in de weg te staan. Tot nu toe gaat VVV ook na de winterstop ongestoord verder op de ingeslagen weg. Uit drie duels werden 7 punten behaald. Uit tegen ADO Den Haag (1-1) werd nog gelijkgespeeld, maar in Breda tegen NAC werd met 0-1 gewonnen. In een volgepakt Stadion De Koel ging ook Feyenoord vervolgens voor de bijl. De tot “jubileumwedstrijd” omgedoopte ontmoeting leek lang op een 0-0-gelijkspel af te stevenen, totdat de thuisploeg twee minuten voor tijd een strafschop kreeg. Clint Leemans –wie anders- schoot de pingel feilloos binnen en zorgde hiermee voor de kers op de jubileumtaart.

Advertentie