Komende vrijdag neemt het Nederlands Elftal het in een vriendschappelijke interland op tegen Engeland. De eerste wedstrijd onder de nieuwe bondscoach Ronald Koeman. Er is afscheid genomen van de “zilveren” generatie van Arjen Robben en Wesley Sneijder. Het begin van een nieuw tijdperk. Een frisse wind. Het Oranje van Koeman keert terug naar de basis. Zonder opsmuk, met beide voetjes op de grond. Kenmerken die ook kunnen worden toegeschreven aan één van de vijf Oranje-debutanten in de selectie: Guus Til. Speler van AZ. Een portret.

Guus Til. Een naam die klinkt als de hoofdpersoon van een Hollands jongensboek. In gedachten zie je kleine Guus al slootje springen in de polder. Een molen op de achtergrond. Kauwend op een boterham met pindakaas. “Guus, jij wil later zeker boer worden?”…. “Ja! En profvoetballer!”

Niets is echter minder waar. Guus Til werd op 22 december 1997 geboren in Afrika. In Samfya, een plaats in het noordoosten van Zambia, om precies te zijn.  Vader deed er ontwikkelingswerk. Later woonde het gezin Til ook nog in Mozambique. Toen telg Guus zes jaar was, keerde men terug naar Nederland en ging wonen in de Amsterdamse Bijlmer, de grootste multiculturele smeltkroes van Nederland.

“Hollands, hè. Mijn broers en zus heten Daan, Kees en Klaartje. Tja, die namen verwachten ze hier niet. Ik was niet de enige blanke in de buurt, maar wel de enige blanke die net zo goed kon voetballen als alle andere jongens in de buurt” – Guus Til over zijn oer-Hollandse naam tegen het Algemeen Dagblad

Guus Til sprak tegenover Voetbal International al eens over zijn jeugd in de Bijlmer. Hij moest zich er als blanke jongen tussen groepen jongens van Surinaamse, Turkse en Marokkaanse afkomst staande zien te houden. Zich keer op keer bewijzen. Dat deed hij op de voetbalpleintjes. Het ging hard tegen hard, met af en toe een knokpartij. “De straatmentaliteit van Amsterdam-Zuidoost neem ik nu mee naar het voetbalveld bij AZ. Ik ben voor niemand bang, wie ik ook tegenover me heb”.

Til woont nog steeds in de Bijlmer. Op een  steenworp afstand van de Amsterdam Arena. Het stadion waar hij misschien vrijdag al zijn debuut mag maken als Oranje-international.

Guus Til begon met voetballen bij SV Diemen. Op zijn twaalfde werd hij opgevist door AZ en doorliep in Alkmaar de rest van de jeugdopleiding. Voor Jong AZ speelde hij veertien duels in de Tweede Divisie. Hij was pas achttien jaar oud toen hij op 4 augustus 2016 debuteerde in het eerste elftal van de Alkmaarders. In de voorrondes van de Europa League mocht hij invallen tegen het Griekse PAS Giannina. Sindsdien speelde hij 38 wedstrijden in het eerste elftal van AZ, waarin hij tien keer het net wist te vinden.

View this post on Instagram

AZ Alkmaar talent Guus Til ✨

A post shared by Joeri Gosens / FootyGraphic (@footygraphic) on

Til voldoet totaal niet aan het stereotype van de hedendaagse jonge profvoetballer. Hij rondde een VWO-opleiding af en is wars van geld of status. Door zijn ouders opgevoed met de gedachte dat je op de wereld bent om de samenleving te helpen. Met beide voetjes op de vloer blijven, op zich al een kunst voor jonge voetballers. Vaak al op jeugdige leeftijd bakken met geld verdienend en zo in een totaal andere wereld levend dan hun leeftijdsgenoten op straat. Guus Til lijkt niet vatbaar voor sterallures.  Hij zal niet zo snel met een Louis Vuitton-sjaal om en een hoed op arriveren bij een trainingskamp van het Nederlands Elftal, iets wat Memphis Depay in het verleden wel deed.

Hollandse nuchterheid en voor niemand bang. Een combinatie die bondscoach Ronald Koeman graag ziet. Het lag voor de hand dat de keuzeheer van Oranje ooit bij Til uit zo komen, maar diens ster rijst plotseling wel erg snel.  Tot veler verrassing behoorde de jeugdige middenvelder met nog vier andere debutanten (Wout Weghorst, Marco Bizot, Justin Kluivert en Hans Hateboer) tot de definitieve selectie voor de interlands tegen Engeland en Portugal.

“Even eerlijk: wie droomt daar nou van? Kijk, Nou Camp of Anfield, dat zijn meer de dromen voor jonge jongens. Maar nee, ook daar zag ik mezelf nooit spelen” – Til op de vraag of hij vroeger droomde van spelen in het eerste van AZ tegen het Algemeen Dagblad

Til brak dit seizoen pas echt door bij AZ. Hij is een moderne box-to-box speler. Zijn sterke punten zijn zijn loopvermogen, tactische discipline, inzicht en scorend vermogen. De Amsterdammer speelde tot dusver vijf wedstrijden voor Jong Oranje. We mogen er van uit gaan dat Koeman Til vooral in zijn selectie heeft opgenomen met het oog op de toekomst. Op dit moment heeft de bondscoach met Georginio Wijnaldum (Liverpool), Tonny Vilhena (Feyenoord) en Davy Klaassen (Everton) immers spelers tot zijn beschikking die ook op de positie van Til kunnen spelen én heel wat meer ervaring hebben.  De vraag is hoe de jeugdige Guus Til en ook bijvoorbeeld diens leeftijdsgenoot Donny van de Beek (Ajax) zich staande weten te houden in wedstrijden tegen toppers uit de Premier League en andere topcompetities.