Op een koude, maar zonnige zondagmiddag trok ik met enkele vrienden naar een kleine voetbaltempel gelegen net over de Nederlandse grens: het Herstaco Stadion, sinds het jaar 2000 de thuishaven van RBC Roosendaal. Met een capaciteit van 4995 zitplaatsen is dit een van de kleinste stadions van clubs die ooit actief waren op het hoogste niveau.

Die zondagmiddag, om 14u30, zou de aftrap worden gegeven van het streekduel RBC Roosendaal – SC Gastel. We zakten reeds op tijd af naar de Borchwerf, het industrieterrein waarop het Herstaco Stadion gelegen is, om de stormloop van mensen voor te zijn. Een duel tegen de buren uit Gastel is namelijk een van de hoogtepunten uit het hedendaagse Roosendaalse voetbal.

Tot onze verbazing was de parking niet goed gevuld, en was een parkeerplaats vinden een kleine bekommernis. De enkele auto’s die op de parking stonden waren voor een groot deel eigendom van, dat bleek later, de spelers van SC Gastel. Maar goed, met veel zin in de pot voetbal betaalden we met een lach op ons gezicht €3 voor de inkom en vluchtten we de kantine in tegen de koude.

RBC begint vastberaden aan het duel in de derde klasse van het Nederlands amateurvoetbal. Van achter de goal, waar ooit de trouwe Volta Side zijn stek had, aanschouwen we enkele kansen voor RBC om koploper Gastel over de knie te leggen. De bal wil er maar niet in, en de beide teams gaan rusten met een brilscore op het bord.

RBC Roosendaal
Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Voor de aanvang van de tweede helft verplaatsen we ons naar de overkant, dichtbij het doel dat het team van trainer Danny Mathijssen in de tweede helft zal belagen. Tijdens de tweede helft brengen we de sfeer erin, en zien we onder de felle zon RBC met nog een kwartier te gaan op achterstand komen. De supporters van de bezoekers zwaaien naar ons. Rivaliteit in de derde klasse van het amateurvoetbal, je komt het maar weinig tegen.

RBC Roosendaal
Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Is het dankzij onze vocale steun dat de Roosendaal Boys Combinatie in het daaropvolgende kwartier een duwtje in de rug kreeg? We weten het niet. Wat we wel weten is dat RBC enkele minuten na het tegendoelpunt via een vrije trap op gelijke hoogte komt en dat de voormalige Eredivisie-club in extremis de drie punten uit de brand weet te slepen.

Wanneer we na de wedstrijd nog even de kantine in gaan om wat na te praten over de haast spectaculaire wedstrijd, worden we bijna op handen gedragen omwille van onze vocale inbreng. Volgens hen maakten we, ondanks het feit dat er slechts 219 supporters aanwezig waren, “kabaal voor een heel stadion”. Het deed hen hoogstwaarschijnlijk terugdenken aan de hoogdagen van het Roosendaalse voetbal, die twaalf jaar na de laatste thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht zo ver weg leken. Met dezelfde lach op ons gezicht als bij het betreden van het stadion, verlieten we het twee uur later weer. We wierpen een laatste blik op de glinsterende, hoge, bruine grassen rondom het Herstaco Stadion.

Advertentie