Onlangs werd bekend dat het Italiaanse Chievo Verona door de Italiaanse voetbalbond bestraft is met een puntenaftrek van drie punten. Een straf die beduidend lager is dan de oorspronkelijke eis van vijftien punten in mindering. Ook in Nederland was het uitdelen van puntenaftrek de laatste jaren voor de KNVB een beproefd middel om clubs die hun financiële boekje te buiten gingen te straffen. Met het seizoen 2010/2011 als absolute dieptepunt. Toen werden in totaal maar liefst 41 punten in mindering gebracht.

De KNVB was een tiental jaren geleden het door veel clubs gevoerde wanbeleid spuugzat en strooide kwistig met strafpunten. Met het licentiereglement in de hand konden zaken als het schenden van (financiële) afspraken, het niet tijdig indienen van een begroting, het niet voldoen aan de premieplicht voor het spelersfonds (CFK), het niet of niet tijdig betalen van (spelers) salarissen of het niet correct voldoen van huursommen rekenen op flinke straffen vanuit Zeist.

Seizoen 2010/2011

Tragisch dieptepunt was het seizoen 2010/2011. Door critici werd het smalend het “afscheidscadeau” van scheidend KNVB-directeur Henk Kesler genoemd. Maar liefst zeven clubs, waarvan zes in de Eerste Divisie, werden al vóór aanvang van het seizoen bestraft en moesten het voetbalseizoen 2010/2011 beginnen met een negatief puntenaantal.

In de Eerste Divisie werd AGOVV Apeldoorn het hardst getroffen met eerst 6 en later nog 3, dus in totaal 9 punten in mindering. “Goede tweede” was MVV Maastricht (-8), gevolgd door Almere City FC (-6), BV Veendam (-4),  SC Cambuur (-3), Fortuna Sittard (-2) en FC Zwolle (-1). In de loop van het seizoen volgden FC Dordrecht (-4) nog en ook RBC Roosendaal (-3). In totaal gingen er maar liefst 40 punten verloren dat seizoen.

NAC Breda kreeg, als enige club in de Eredivisie, één punt aftrek.

Ranglijst

Gemeten over de laatste tien seizoenen deelde de KNVB maar liefst 78 strafpunten uit, verdeeld over 15 verschillende clubs. AGOVV Apeldoorn en Fortuna Sittard hebben de twijfelachtige eer de ranglijst van het hoogste aantal punten in mindering aan te voeren.

1.     AGOVV Apeldoorn, Fortuna Sittard 11
2.     FC Twente  9
3.     MVV Maastricht, BV Veendam  8
4.     Almere City, Emmen  6
5.     FC Dordrecht  4
6.     Achilles ’29, SC Cambuur, FC Eindhoven, RBC Roosendaal  3
7.     HFC Haarlem, NAC Breda, FC Zwolle  1

Sallaint detail: van deze vijftien bestrafte clubs is inmiddels éénderde ter ziele: HFC Haarlem (2010), RBC Roosendaal (2011), AGOVV Apeldoorn (2013), BV Veendam (2013) en Achilles ’29 (2018) verdwenen gaandeweg allemaal door een faillissement uit het betaalde voetbal.

Opvallend is verder dat het gros van de bestrafte clubs in de Eerste Divisie actief waren. Slechts twee clubs werden ooit bestraft in de Eredivisie: NAC Breda, zoals hierboven al vermeld en FC Twente. De Tukkers, inmiddels gedegradeerd, kregen in het seizoen 2014/2015 6 punten in mindering en het seizoen erna nog eens 3.

Fortuna Sittard was de laatste club die door de KNVB bestraft werd met puntenaftrek. In het seizoen 2016/2017 kregen de Limburgers maar liefst negen punten in mindering gebracht.

 

 

Advertentie