Met nog vijf speeldagen te spelen in de Jupiler Pro League breekt het bloedstollende slot van de competitie aan. Er heerst een spannende strijd voor de zeldzame plaatsen van play-off 1, maar ook onderaan het klassement staan de plaatsen nog niet vast. De degradatiestrijd is onvoorspelbaarder dan ooit met twee prominente kandidaten: Eupen en KV Mechelen. Ook KV Oostende en Lokeren zullen nog mogen oppassen. Maar wie zal uiteindelijk naar de Proximus League zakken?

De kans dat KV Oostende en Lokeren zich nog zwaar in de problemen gaan werken is klein, maar niet onbestaande. Lokeren staat ‘maar’ 8 punten van de laatste plaats verwijderd en KVO 7. Met nog 15 punten te verdelen is het dus zeer onwaarschijnlijk dat deze twee clubs het nog warm onder hun voeten gaan krijgen. Maar in het voetbal weet je natuurlijk nooit. Lokeren dat de laatste tijd maar zeer matig voetbal speelt en Oostende met de huidige financiële situatie, het zou zomaar kunnen. Daartegenover heeft Lokeren nog een vrij gemakkelijk programma tegenover Oostende. De Kustboys moeten onder andere nog tegen Anderlecht, Standard, Antwerp en Gent. Zeven punten zouden toch genoeg moeten zijn om het behoud te verzekeren.

De twee grootste degradatiekandidaten zijn Eupen en KV Mechelen. Eupen heeft 21 punten met slechts 2 punten voorsprong op rode lantaarn KV Mechelen. Niemand had aan het begin van het seizoen durven voorspellen dat de Mechelaars verwikkeld zouden raken in dit gevecht om het behoud. Daarnaast ziet het er ook niet goed uit voor Mechelen, want zij hebben ook nog een moeilijk programma met Gent en Standard op verplaatsing.

De komende speeldag, nummer 26 in de lijst, wordt alleszins cruciaal in de strijd om het behoud. Op zaterdagavond speelt KV Mechelen thuis tegen Eupen en de uitkomst van het hele seizoen zou zomaar in één wedstrijd beslist kunnen worden. Als Eupen wint, staat KV met 5 punten afstand eenzaam onderin. Maar als KV wint, springt het over Eupen en wordt de laatste plaats doorgegeven. Voor Mechelen is het de belangrijkste wedstrijd in tien jaar tijd en dat weten de supporters maar al te goed. Het AFAS-stadion zal afgeladen vol zitten voor deze topper. Beide ploegen behaalden vorige week elk nog knap een punt tegen een G6-ploeg, maar nu moeten ze het tegen elkaar opnemen. Zaterdagavond alle ogen gericht op KV Mechelen-Eupen.

Wie nu uiteindelijk zal zakken is zelfs nu nog te vroeg om te zeggen. Maar de komende speeldag kan al beslissend zijn. Als Eupen wint op Mechelen, is het gedaan voor Mechelen. Als Mechelen wint, zal de strijd tot de laatste speeldag doorgaan.