Steven Pienaar stopt als voetballer. De 35-jarige Zuid-Afrikaanse linksbuiten bouwde een mooie carrière op, waarin hij onder meer actief was bij Ajax, Borussia Dortmund, Everton en Tottenham. 

Pienaar begon in eigen land bij Ajax Cape Town. In 2001 maakte hij de overstap naar het grote Ajax, waar hij enkele mooie jaren kende. Alle prijzen op zijn palmares behaalde hij bij de club uit Amsterdam: 2 landstitels, 1 beker en 1 Supercup.

Na zijn periode in Nederland was Pienaar actief bij Borussia Dortmund. Na één jaar huurde Everton de flankspeler, om hem een seizoen later definitief aan te trekken. Bij The Toffees speelde hij het grootste aantal wedstrijden, maar liefst 229. In de Premier League wist Pienaar nog een stap vooruit te zetten: hij tekende in 2011 bij Tottenham. Dit verhaal was echter niet zo succesvol, waarna Everton besliste hem terug te halen.

Op het einde van zijn carrière in Europa speelde Pienaar nog een tijdje bij Sunderland, in de zomer van 2017 werd het Zuid-Afrikaanse Bidvets Wits FC zijn laatste werkgever.

Wedstrijden per club:

Everton: 229
Ajax: 133
Borussia Dortmund: 27
Tottenham: 18
Sunderland: 17
Bidvest Wits: 11

Op 29 maart 2002 debuteerde Steven Pienaar bij de nationale ploeg van Zuid-Afrika. Hij verzamelde 62 caps.

Pienaar kondigde zijn afscheid gisteren aan in een videoboodschap: