Met negen punten uit de laatste drie wedstrijden lijkt MVV Maastricht haar vorm van het begin van het seizoen weer te hebben hervonden. De Maastrichtenaren bleven de eerste zes wedstrijden van de competitie ongeslagen en borduurden voort op de knappe prestaties van het vorig seizoen, waarin men op een haar na promotie naar de eredivisie misliep. Door een ware blessuregolf zakte de ploeg vervolgens diep weg. Met de derby tegen Fortuna Sittard in het vooruitzicht lijkt MVV precies op tijd wakker te zijn geschud.

Het is donderdag 8 februari 2018. De MVV-selectie bereidt zich voor op de uitwedstrijd tegen SC Cambuur, een dag later. Een aantal spelers loopt de kantjes er vanaf en dat irriteert trainer Ron Elsen enorm. Dan is hij het spuugzat.

Hij grijpt, onder het oog van toeschouwers en journalisten, hard in. “Ik ga alleen nog door met jongens die echt willen”, tiert hij. Hij haalt een zevental spelers uit de groep en stuurt ze naar de andere kant van het veld. Zij tonen naar de zin van de coach onvoldoende inzet en moeten maar apart gaan trainen. MVV heeft de laatste vier competitieduels niet meer gewonnen en Elsen stoort zich aan het gebrek aan beleving bij het zevental. “We zitten in een moeilijke periode en om daar uit te komen, kun je alleen maar hard werken en geconcentreerd blijven. Daar ontbrak het aan en dat irriteert”, zegt hij desgevraagd tegen Dagblad de Limburger.

Het voorval blijkt een keerpunt te zijn. De spelers lijken wakker geschud, want vanaf dat moment rijgt de ploeg de overwinningen ineens aaneen. Achtereenvolgens SC Cambuur (2-0), koploper NEC Nijmegen (4-1) en Almere City (3-0) worden op een nederlaag getrakteerd. De doelstelling van dit seizoen, deelname aan de play-offs, leek enkele weken geleden verder weg dan ooit, maar komt door deze goede reeks weer in het vizier.

De ploeg zat de laatste maanden in een neerwaartse spiraal en zakte naar een bedenkelijke plek op de ranglijst. Op een gegeven moment ontbraken er maar liefst zes spelers uit het basiselftal met een blessure. De krappe selectie kon deze klappen niet opvangen. De blessuregolf is inmiddels gaan liggen. Op dit moment zit alleen nog Ricardo Ippel voor langere tijd in de ziekenboeg. Daarnaast zit Marvin Ogunjimi, bij aanvang van het seizoen de beoogde eerste spits, geregeld in de lappenmand met allerlei kwaaltjes.

In de winterse transferperiode slaagde MVV er in de selectie bij elkaar te houden. Door de terugkeer van Hawbir Moustafa, het vastleggen van Luc Mares en het opnieuw huren van Kelechi Nwakali, is de spelersgroep wat breder geworden en heeft de trainersstaf, ook als er iemand geblesseerd moet afhaken, weer wat meer opties.

Mares is op het middenveld de logische vervanger van de afwezige spelmaker Ricardo Ippel en dat doet hij naar behoren. Hij vervult de rol van stofzuiger op het middenveld en loopt de gaten dicht. Naast hem zorgt Nwakali voor de technische finesse. Doordat de van zijn blessure teruggekeerde Christophe Janssens zijn plek op de linksbackpositie weer inneemt, kan Joeri Schroyen weer een linie naar voren schuiven en dat doet hem zichtbaar deugd. Pieter Nys zorgt voor de balans en pikt zo nu en dan weer een doelpuntje mee.

Achterin vervangt Shermar Martina al enkele wedstrijden Samy Mmaee. De van Standard Luik gehuurde centrale verdediger Mmaee was voor de winterstop een zekerheidje, maar heeft zijn plek in de basis nu verloren en dat schijnt voornamelijk te liggen aan een mentaliteitsprobleem. Jeugdproduct Martina lijkt zijn kans te grijpen en vormt de laatste wedstrijden een uitstekend duo met Steven Perreira. Op rechtsback is Alessandro Ciranni onbetwist.

Ook voorin loopt het de laatste weken op rolletjes. Spits Atilla Yildirim wist tegen NEC en Almere City het net te vinden en werkt zich bovendien altijd een slag in de rondte. De grillige topscorer Jonathan Okita zorgt in de aanvalslinie voor de nodige creativiteit. In het doel staat de betrouwbare Michael Verrips.

Aanstaande vrijdag staat, als de weergoden het toelaten tenminste, in Sittard de altijd beladen derby tegen Fortuna op het programma. De Sittardenaren kenden een uitstekende eerste seizoenshelft, maar wisten na de winterstop hun laatste zes wedstrijden niet meer te winnen. Fortuna toonde na het ontslag van Sunday Oliseh wel een lichte vorm van herstel met twee gelijke spelen tegen Telstar en NEC Nijmegen. Op basis van de ranglijst zou de Sittardse ploeg favoriet moeten zijn. In een derby gelden echter andere wetten.