Zaterdagavond om 20u45 is het zover. De finale van de Croky Cup tussen Racing Genk en Standard. Voor Genk kan het de vijfde winst zijn in vijf optredens op de Heizel. Standard kan haar achtste beker pakken, het is al de 17de keer dat de Luikenaars naar de Heizel mogen. Er is al één pijnpunt bij Standard: sterkhouders Agbo en Laifis zijn geschorst.

Racing Genk won de bekerfinale al 4 keer: in 1998, 2000 (tegen Standard, met 4-1), 2009 en 2013. De vorige 2 jaren haalde de Limburgse club de finale net niet, ze werden twee keer in de halve finale verslagen. Niemand had verwacht dat Genk de finale nog zou halen na het slechte spel voor nieuwjaar, maar Philippe Clement zette de ploeg weer helemaal op de rails. Hij haalde bovendien ook PO1 met de club. Heel Genk hoopt vanavond op de kunsten van Alejandro Pozuelo en Ruslan Malinovskyi, die net op tijd in vorm lijken te zijn. Ook heeft Racing een geheim wapen, want Leandro Trossard is terug fit.

Standard bewees dat geduld tonen een goede zaak is. De club bleef vertrouwen hebben in Ricardo Sa Pinto en dat loonde. De Portugese coach leidde de club inmiddels ook naar het laatste plekje in PO1. Twee jaar geleden won Standard de beker voor het laatst, onder Yannick Ferrera. Club Brugge werd toen verslagen met 1-2. De enige verrassing in de opstelling van Sa Pinto zou Pocognoli kunnen zijn, als hij de voorkeur krijgt op Koutroubis. Bij Standard is er vast en zeker al een naam die absoluut revanche wil nemen tegen Racing Genk en dat is Mehdi Carcela. De winger werd in 2011 in de titelmatch tussen Genk en Standard van het veld gestampt door Chris Mavinga, het keerpunt in die wedstrijd, en miste daardoor de bekerfinale én een toptransfer.

Vermoedelijke opstelling Racing Genk:

Vukovic, Mata, Colley, Aidoo, Uronen, Seck, Malinovskyi, Pozuelo, Ndongala, Trossard en Karelis.

Vermoedelijke opstelling Standard:

Gillet, Cavanda, Luyindama, Koutroubis, Fai, Cimirot, Marin, Edmilson, Carcela, Mpoku en Emond.

Beide ploegen kwamen elkaar dit seizoen al twee keer tegen en twee keer trok Standard aan het langste eind. Op de tweede speeldag won Standard met 2-1 en in de Luminus Arena kwam de club uit Luik met 0-2 winnen. De Rouches versloegen de rivaal uit Limburg maar liefst 11 keer in de laatste 15 onderlinge confrontaties.

Er is straks een videoref aanwezig in het Koning Boudewijnstadion.

 

Advertenties