Sommigen onder jullie kennen wel enkele bijnamen van ploegen uit de Spaanse La Liga Santander, maar weten jullie ook hoe ze aan deze ‘nicknames’ kwamen? Wij bieden jullie de verklarende woordenlijst van La Liga aan.

Alavés – El Babazorros

De oorsprong komt van de Baskische taal: ‘Baba’ verwijst naar ‘fava’ (een speciale boon die in vele landen wordt gebruikt) en ‘zorro’, wat zak betekent. De boon wordt veel geproduceerd in Alava.

Athletic Club Bilbao – Los Leones

De bijnaam Los Leones (De leeuwen) ontstond doordat hun stadion gebouwd werd vlakbij een kerk die San Mamés genoemd werd. Mamés was een vroege Christen die door de Romeinen bij de leeuwen werd gegooid. Mamés temde de leeuwen en werd later heilige verklaard. Het stadion van Athletic Club Bilbao draagt de dag van vandaag nog steeds de naam San Mamés.

Atlético Madrid – Los Colchoneros of Los Rojiblancos

Atlético heeft veel bijnamen, maar Los Rojiblancos en Los Colchoneros worden het meest gebruikt. Los Rojiblancos (De Rood-Witten) verwijst naar de clubkleuren van Atlético. Los Rojiblancos (De matrassenmakers) heeft te maken met de verticale strepen op het thuisshirt van Atleti. Ze hebben namelijk dezelfde kleuren als ouderwetse matrassen.

FC Barcelona – Blaugrana

Een van de zaken die Barça kenmerkt zijn de kleuren van club, shirt en logo. Al meer dan honderd jaar zijn donkerblauw en granaatrood de twee kleuren waar Barcelona voor staat. Hierdoor wordt Barça in de volksmond ook wel Blaugrana genoemd, verwijzend naar de Catalaanse namen voor deze kleuren.

Celta Vigo – Os Celestes
Celta wordt ook wel Os Celestes (de hemelblauwen) genoemd. Ze dragen namelijk lichtblauwe truitjes en sokken die de kleur van de lucht hebben, met een wit broekje.

Deportivo La Coruña – Branquiazuis

Ook bij deze club staan de clubkleuren centraal. Hier blauw en wit, wat Branquiazuis vormt in het Spaans.

SD Eibar – Los Armeros

Deze club heeft haar bijnaam dan weer te danken aan de industrie. Eibar is namelijk  een van de best vertegenwoordigde steden in de industrie ten noorden van Spanje. Er is vooral sprake van ijzer- en metaalindustrie. In de gemeente Gipuzkoa werden vuurwapens geproduceerd, vandaar de bijnaam Los Armeros, de geweermakers.

RCD Espanyol – Periquitos

Enkele ploegen gebruiken ook de naam van een dier in hun bijnaam. Espanyol is daar een voorbeeld van. Periquito betekent namelijk parkiet, de parkieten dus.

Getafe CF – Azulones

Deze bijnaam kenmerkt ook de clubkleur, hier een donkerblauwe tint.

Girona CF – Blanquivermell

Deze club speelt dit jaar haar eerste seizoen ooit op het hoogste niveau. Ze wordt ook wel Blanquivermell genoemd. Vertaald betekent dit wit-rood, de clubkleuren van Girona.

UD Las Palmas – Pío-Pío

Deze bijnaam is eigenlijk logisch te verklaren. Las Palmas ligt in de kanarie-eilanden, en dus wordt het geluid van de vogel gebruikt als bijnaam. Ook de teammascotte draagt de naam Pío-Pío.

CD Leganés – Los Pepineros

Leganés, dat in januari nog Real Madrid uitschakelde in de kwartfinales van de Copa del Rey, wordt ook wel Los Pepineros genoemd. Dit betekent de komkommerplanters en duidt op de landbouwactiviteiten in de regio.

Levante UD – Granotas

Levante wordt ook wel Granotas genoemd, de kikkers dus. Hun vorige stadion lag aan een kanaal waar enorm veel kikkers leefden.

Málaga CF – Boquerones

Eens niet de clubkleuren, maar wel een verwijzing naar de gastronomie. Ze worden namelijk de Ansjovissen genoemd! De vis is zelfs een toeristische trekpleister geworden voor Málaga.

Real Betis – Heliopolitanos

Betis is een club die vele bijnamen kent, verwijzend naar de kleuren of geschiedenis van de club. WIj leggen de bijnaam Heliopolitanos uit. Deze stamt namelijk af van de locatie van het stadion, Benito Villamarin, gelegen in het Sevilliaanse district Heliopolis.

Real Madrid – Los Blancos of El Real

Jullie kennen Real Madrid vast onder de bijnaam de Koninklijke, wat in het Spaans klinkt als El Real. De Koninklijke komt van de koning Alfons(o) XIII. Ook Los Blancos (de Witten) wordt vaak gebruikt.

Real Sociedad – Txuri-urdinak

Real Sociedad heeft als bijnaam Txuri-urdinak, wat in het Baskenland de wit-blauwen betekent. Alweer komt de bijnaam van de clubkleuren.

Sevilla FC – Sevillistas

De mannen uit Sevilla worden ook wel Los Rojiblancos genoemd, verwijzend naar de clubkleuren rood en wit, maar eigenlijk komt die bijnaam meer voor bij het eerder vernoemde Atletico Madrid. Daarom kozen wij voor Sevillistas. De verklaring hiervan spreekt natuurlijk voor zich.

Valencia CF – Los Che

In Valencia wordt Xe (vandaar Che) vaak gebruikt om protest, verrassing of verbittering uit te drukken. CF Valencia wordt, in het Engels dan, vaak aangeduid met de bijnaam “Che-Team”.

Villareal CF – El Submarino Amarillo

Deze bijnaam klinkt heel erg mooi, de gele duikboot in het Nederlands, naar de gele kleuren van de club. Maar, er wordt ook vaak gezegd dat deze bijnaam komt van het bekende liedje ‘The Yellow Submarine’ van The Beatles.

 

 

Advertentie