Axel Witsel is al jaren een vaste waarde bij de nationale ploeg van België. Er is, vooral op sociale media, veel kritiek op de middenvelder. In dit artikel 10 redenen die bewijzen dat hij zeer belangrijk is in de basisopstelling. 

Compleet

Witsel heeft alle kwaliteiten die een goede ‘nummer 8’ nodig heeft. Sterk in duels, goed met het hoofd, een zeer verfijnde techniek, goede passing, defensief intelligent en fysiek sterk. In de (korte) lijst met complete middenvelders staat Witsel niet zo heel ver achter Pogba. Door zijn kwaliteiten met het hoofd kan Witsel af en toe opduiken in de 16. Lukaku (en Batshuayi) zijn niet de beste koppers, en met Meunier heb je iemand met een perfecte voorzet vanop de flank.

We mogen ook niet vergeten dat Witsel de Gouden Schoen heeft gewonnen en in die periode gezien werd als een van de grootste talenten in Europa.

Juventus

Witsel staat misschien niet onder contract bij Juventus, maar dat wil niet zeggen dat de Oude Dame geen verregaande interesse had. De Italiaanse grootmacht staat bekend om haar uitstekend scoutingsapparaat.

De Bruyne

Op het middenveld bij de Rode Duivels is Kevin De Bruyne de belangrijkste figuur. Coach Martinez koos voor een systeem met slechts twee middenvelders, waardoor het vinden van een goed evenwicht cruciaal is. Witsel is zeer complementair met De Bruyne, die vaak infiltreert en dus veel ruimte in zijn rug heeft.

Wie anders? 

De criticasters van Witsel hebben het vooral over Dembélé. Zijn kwaliteiten staan buiten kijf, maar hij heeft exact dezelfde rol als De Bruyne: de bal constant opeisen, aanvallen op gang brengen, met passes strooien… Defensief is hij minder sterk dan Witsel. Bij Tottenham zou een middenveld met Dembélé, Eriksen en Alli misschien fantastisch zijn voor de voetbalromantici onder ons, maar dat is nooit het geval. Dier of Wanyama speelt steeds in steun van Dembélé. Ook Nainggolan en Fellaini spelen hoger dan Witsel, waardoor het evenwicht in het elftal zoek zou zijn. Op een driemansmiddenveld zou Nainggolan wel tot zijn recht komen, maar de keuze van Martinez lijkt vast te staan.

Zowat elke ploeg ter wereld speelt met een defensieve middenvelder. Witsel en Dendoncker zijn de enige spelers die deze rol op zich komen nemen, maar het kwaliteitsverschil tussen beide heren lijkt duidelijk.

Balvast rustpunt

Veel mensen zeggen dat Witsel ‘het spel vertraagt’ en enkele simpele passes geeft. Laat dat nu net zijn taak zijn. Hij is het rustpunt in de ploeg, die de anderen de tijd moet geven om op te schuiven. In een systeem met wingbacks is dit zeer belangrijk. De balvastheid van Witsel is een enorm pluspunt.

Intelligente leider

Witsel is, naast Kompany, de verbinding tussen coach en spelers op het veld. Zijn voetbalintelligentie wordt door iedereen erkend.

Ervaring

Ervaring is een zeer belangrijk element in de voetbalwereld. Bij deze, het aantal minuten in het shirt van de Rode Duivels per speler:

Witsel – 7247
Fellaini – 5969
Dembélé – 4529
Nainggolan – 1970

Passing accuracy

Natuurlijk, Witsel houdt het zoals gezegd vaak simpel. Maar als alle simpele passes aankomen (en dat is grotendeels het geval bij Witsel), breng je weldegelijk snelheid in het voetbal, want dan worden jongens als Hazard en De Bruyne snel en goed aangespeeld.

Alle trainers zijn het eens

De meningen bij de trainers op sociale media mogen dan wel verdeeld zijn, de echte oefenmeesters zijn het wel eens over Axel Witsel. Bij alle trainers bij Standard, Benfica, Zenit en de nationale ploeg was (en is) Witsel een vaste basispion.

Zelfde niveau

Er waren twijfels over de fysieke capaciteiten van Witsel nu hij in China speelt, maar hij lijkt even fit als voor zijn transfer.

Rode Duivels België Koning Boudewijnstadion

Opmerking: dit artikel is geen column, maar bevat wel meningen van de schrijver. Dit stuk is dan ook in naam van de auteur geschreven, Door Fans Voor Fans is niet meer dan het distributiemedium. 

Advertenties