Vrijdagavond nog had koploper Fortuna Sittard promotie naar de eredivisie volledig in eigen hand. Zelf won Fortuna uit met 0-1 bij Go Ahead Eagles en door de 2-0-nederlaag van concurrent NEC tegen Jong Ajax werd een kloof geslagen van maar liefst vier punten. En dat met maar nog vier wedstrijden te gaan. In en rond Sittard werd al hardop gedroomd van de titel. In een tijdsbestek van amper drie dagen ziet de wereld er echter ineens heel anders uit. Met dank aan de KNVB en door duur Sittards puntenverlies bij RKC Waalwijk.

Vrijwel direct na afloop van de wedstrijd tussen Jong Ajax en NEC, die dus eindigde in een overwinning voor de Amsterdammers, waren er al twijfels rondom het meespelen van Ajacied Teun Bijleveld. De middenvelder had tegen Dordrecht zijn vijfde gele kaart gekregen en zou dus feitelijk geschorst moeten zijn.

Er was bij Ajax al twijfel gerezen of Bijleveld zou mogen meespelen. Vooraf zou er daarom telefonisch contact zijn geweest tussen Ajax en de voetbalbond. De KNVB zou hebben bevestigd dat de speler gewoon mee zou mogen doen. Volgens Jong Ajax-trainer Michael Reiziger ligt de fout dus bij de KNVB zelf. De voetbalbond liet de schuldvraag in het midden en legde de zaak voor bij de aanklager betaald voetbal. Deze besliste zondagavond dat de wedstrijd Jong Ajax-NEC in zijn geheel moet worden overgespeeld. Dit tot grote ergernis van alles en iedereen in Sittard.

“Deze beslissing is schandalig omdat Fortuna Sittard de enige partij is die mogelijk wordt geschaad door een fout waar het niks aan kan doen”, reageerde Fortuna-eigenaar Isitan Gün. “Door deze beslissing zijn we alleen nog maar meer gemotiveerd om onze tegenstanders, binnen en buiten het veld, te verslaan en onze doelen te bereiken”.

De Fortunezen konden maandagavond meteen al hun gram halen tegen laagvlieger RKC Waalwijk, maar faalden jammerlijk. Hoewel de Sittardse ploeg duidelijk de betere partij was, counterde RKC Waalwijk vlak na rust naar 1-0.  Fortuna beet zich daarna lang stuk op de taaie Waalwijkers, maar in de blessuretijd viel uiteindelijk toch nog de verdiende gelijkmaker. Aanvoerder Perr Schuurs gaf na afloop aan blij te zijn met een puntje. Wellicht besefte hij nog niet direct dat de titelkansen voor zijn ploeg door het puntenverlies met 180 graden zijn gedraaid.

NEC deed in het eigen Goffertstadion namelijk wel wat het moest doen en won met 2-1 van FC Oss. Ineens doen de Nijmegenaren weer volop mee in de titelrace en hebben zij  alles weer in eigen hand. Het verschil tussen Fortuna en NEC bedraagt twee punten, maar NEC heeft dus een duel minder gespeeld (de over te spelen wedstrijd tegen Jong Ajax). Aanvaller Sven Braken gelooft in ieder geval nog heilig in de kansen van zijn ploeg: “Toen het publiek er vanavond achter ging staan, omdat Fortuna op achterstand kwam, kreeg ik kippenvel. Je merkte ook in de ploeg dat we gingen winnen, hoe dan ook. Voor ons zijn er nog vier finales, en dat is fantastisch”.

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie