Alisson Ramses Becker, beter bekend als simpelweg Alisson, maakt dit seizoen furore bij zijn club AS Roma. De Romeinen staan zelfs in de halve finale van de Champions League, waar ze in de kwartfinale het grote FC Barcelona uitschakelden. Spelers als Edin Džeko en Kostas Manolas worden in dit avontuur veelal geroemd, de naam van Alisson komt daarin echter weinig voorbij, té weinig.

Huidige elftal: AS Roma
Positie(s): Keeper
Nationaliteit: Braziliaans
Geboortedatum: 02-10-1992
Lengte: 1.91 m
Sterkste punten: Reflex, uitkomen
Clubhistorie: Internacional, AS Roma

Vanuit zijn geboorteplaats Novo Hamburgo, de stad die ooit opgericht werd door Duitsers en dus vernoemd werd naar de Duitse stad Hamburg en waar ook voormalig Internazionale- en AS Monaco-speler Maicon geboren werd, besloot de speler op zijn 10de leeftijd af te reizen naar het iets zuidelijker gelegen Porto Alegre, om daar te gaan spelen voor het plaatselijke Internacional. Na de gehele jeugdopleiding doorlopen te hebben werd Alisson in 2013 bij de selectie van het eerste elftal gehaald. Na een seizoen veelal op de bank gezeten te hebben stond hem in het daaropvolgende seizoen een leuke taak te wachten: concurreren met AC Milan-legende Dida. Hoewel Dida destijds al 40 jaar was, was hij voor Série A-begrippen (niet te verwarren met de Italiaanse Serie A) nog altijd een hele degelijke keeper.

Dida werd dan ook de vaste keeper, tot de wedstrijd van vrijdag 10 oktober 2014. Na 4 geïncasseerde goals tegen de nummer 13 Chapecoense werd Dida van het veld gehaald. De net 22 jaar geworden Alisson kwam het veld in en mocht meteen klaar gaan staan om een penalty tegen te houden. Hoewel de penalty alsnog tegen de netten vloog, had trainer Abel Braga genoeg gezien: Alisson werd de nieuwe nummer 1 onder de lat.

Het gehele seizoen van 2015 bleef Alisson de eerste keeper en werd hij zelfs meteen opgeroepen voor het nationale elftal van Brazilië. Vanaf daar ging de carrière van Alisson in een stroomversnelling. Het Italiaanse AS Roma bood een bedrag van 8 miljoen euro op de doelman. Een bod dat meteen geaccepteerd werd door de club die eerder ook spelers als Lúcio, Oscar en Alexandre Pato naar Europa stuurde.

In Rome kwam Alisson weer in een oude bekende situatie. Hij mocht namelijk weer gaan concurreren met een vrij grote naam: Wojciech Szczesny. De Poolse keeper was de eerste keuze in het doel en Alisson moest het doen met de Europa League- en bekerwedstrijden. Tot Szczesny aan het einde van het seizoen vertrok naar Juventus. Roma ging de markt op voor een vervanger, maar Alisson was duidelijk: hij werd de eerste keeper of hij vertrok. De nieuw aangestelde trainer Eusebio Di Francesco stond welwillend tegenover het “verzoek” van Alisson: “Laat het dan maar eens zien!”. Roma liet 2de keeper Lukasz Skorupski voor de zekerheid niet nog een keer op huurbasis vertrekken, maar hij bleek achteraf niet nodig te zijn. Met nog 7 wedstrijden te gaan staat AS Roma momenteel op een prima 4de plek, wat zou betekenen dat Roma volgend seizoen opnieuw van een plek in de Champions League verzekerd is.

In 41 wedstrijden kreeg de club slechts 38 doelpunten tegen, Alisson miste op de eerste, verloren, bekerwedstrijd na geen minuut. Zijn marktwaarde steeg in een jaar tijd van 7 miljoen euro naar een hoogte van maar liefst 45 miljoen euro! Alisson wordt nu in verband gebracht met voornamelijk Liverpool, maar ook clubs als Paris Saint-Germain en FC Barcelona worden genoemd. Liverpool zou een bedrag rond de 70- a 80 miljoen euro over hebben voor de Braziliaan. De leiding van AS Roma geeft echter aan dat Alisson deze zomer absoluut niet zal gaan vertrekken. Waar hij een jaar geleden nog een plek in het eerste elftal moest eisen, mag Alisson dit seizoen dus simpelweg niet vertrekken. Het blijft grappig hoe dingen in de voetbalwereld kunnen lopen!

Advertentie