Het zal geen enkele voetballiefhebber zijn ontgaan: PSV kan aankomende zondag landskampioen van Nederland worden in de thuiswedstrijd tegen ‘aartsrivaal’ Ajax. Een affiche dat altijd zorgt voor de nodige spanningen, vernederingen en opmerkelijke acties op het veld. DFVF toont een overzicht van de meest memorabele edities van PSV-Ajax van deze eeuw.

Seizoen 2006/2007: PSV – Ajax (1-5)
In het seizoen waarin de meest krankzinnige apotheose ooit in de Eredivisie plaatsvond, stonden PSV en Ajax in speelronde 29 tegenover elkaar. Uiteindelijk werd PSV dat jaar kampioen, doordat AZ op de laatste speeldag verloor bij Excelsior en Ajax een uit-goal tekort kwam bij Willem II. Tijdens deze editie scoorde Klaas-Jan Huntelaar twee keer tegen zijn oud-werkgever en wist Patrick Kluivert namens PSV het net te vinden. Bij de 0-2 van de Amsterdammers baarde scheidsrechter Eric Braamhaar opzien, door na de goal van Wesley Sneijder om te draaien en te juichen. Zelf legde de geboren Tukker dit uit als een actie waarbij hij tevreden was op zichzelf, aangezien er een goal voortkwam uit de beslissing om door te laten spelen.

Seizoen 2008/2009: PSV – Ajax (6-2)
Evenals dit seizoen stonden beide clubs dat jaar tegenover elkaar op speelronde 31. PSV wist Ajax te declasseren en veegde de Amsterdammers weg. Dat seizoen vond er een pikante overstap plaats: Ismail Aissati verruilde Eindhoven voor de hoofdstad, iets dat verkeerd viel bij de aanhang van PSV. Het Eindhovense publiek kreeg die middag zes verschillende doelpuntenmakers te zien: Mendez, Afellay, Amrabat, Culina, Dzsudzsák en Bakkal. Marco van Basten, dat seizoen de trainer van Ajax, werd door het Eindhovense publiek toegezongen als ‘Marco is een pannenkoek’, na aanleiding van een Ajax-supporter die eerder riep ‘Marco, je bent een pannenkoek!’. De titel won geen van beiden, Ajax eindigde derde, PSV vierde en de terechte kampioen was AZ.

Seizoen 2009/2010: PSV – Ajax (4-3)
Een kleine vier maanden later, midden in de Nederlandse zomervakantie, vond de wedstrijd plaats van een ontketende Hongaarse magiër: Balázs Dzsudzsák. De vleugelspeler rolde eigenhandig in de derde speelronde Ajax op met twee rake vrije trappen en een assist op Otman Bakkal. Fenomeen Luis Suarez wist wel na 2 minuten al de 0-1 te scoren, nadat doelman Andreas Isaksson de bal compleet verkeerd aannam. Daarna draaide de score om en wist Dzsudzsák een streep van een vrije trap in de rechter kruising te knallen. Vervolgens krulde hij met links de bal over Ajax-keeper Maarten Stekelenburg heen in de verre hoek, eveneens vanuit een vrije trap. Dat seizoen werd Ajax tweede, PSV derde en ging de schaal naar Enschede.

Seizoen 2012/2013: PSV – Ajax (2-3)
Op speelronde 30 van dit seizoen streden nummer drie PSV en nummer 1 Ajax voor het landskampioenschap. Bij winst zou Ajax een reuze stap zetten richting zijn tweede landskampioenschap op rij en kon PSV op zes punten komen met nog drie speelrondes te gaan. Deze editie ging gelijk op en Ajax kwam telkens op voorsprong, waarna PSV steeds langszij kwam. Uiteindelijk wist invaller Derk Boerrigter in de 77ste minuut de wedstrijd in het voordeel van de Amsterdammers te beslissen en stevende Ajax op het kampioenschap af. Uiteindelijk wist Ajax ook landskampioen te worden en eindigde PSV tweede.

Seizoen 2013/2014: PSV – Ajax (4-0)
In de nazomer van 2013 stond de topper ook weer vroeg op het programma en wist PSV in de tweede helft Ajax helemaal op te rollen. ‘Verloren zoon’ Ji-Sung Park was de grote man met twee assists en een doelpunt. De andere doelpuntenmakers waren Oscar Hiljemark, Tim Matavz en Jetro Willems. Opmerkelijk moment in de wedstrijd is de 4-0 van Park, waar PSV na een lange bal 1-op-1 met Kenneth Vermeer kwam. De Ajax-verdediging was nergens te bekennen en dat terwijl scheidsrechter Bas Nijhuis vlak achter Park liep, en dus sneller was dan de Ajax-spelers.

Dit seizoen
Dat PSV dit seizoen landskampioen gaat worden, daar twijfelt niemand aan. De wedstrijd tegen aartsrivaal Ajax van aankomende zondag is natuurlijk een onvergetelijk moment om de 24ste landstitel te pakken. Ajax is daarentegen niet van plan om met de feestvreugde mee te werken. In theorie kunnen de Amsterdammers nog kampioen worden, maar dat lijkt natuurlijk ijdele hoop te zijn. Erik ten Hag heeft afgelopen weekend kunnen kijken naar de manier waarop Manchester United het kampioensfeestje van Manchester City versjteerde, door in ‘het hol van de leeuw’ met 2-3 te winnen. In Eindhoven zal een heksenketel van geluid, pyro’s en support ontstaan om ‘hun helden’ naar het kampioenschap te schreeuwen. Zondagmiddag rond 18.30 uur ’s avonds weten we het.

Advertentie