“Feyenoord. Feyenoord. Wat gaan we doen vandaag? Wij gaan winnen, alleen met hoeveel is de vraag” galmt zondag door de Rotterdamse Kuip. Het stadion is vanaf 18.00 uur het decor van de honderdste finale om de KNVB-Beker. AZ tegen Feyenoord. 

Denk ik aan Feyenoord, dan denk ik aan John de Wolf, Uli van Gobbel, Ruudje Heus en Henkie Fräser. In de spits József Kiprich, de Tovenaar van Tatabánya. En niet te vergeten Regi Blinker en Gaston Taument. Of Ed de Goey en John van Loen, de twee vlees geworden stripfiguren. Het was in die tijd dat ik een zwak kreeg voor de club uit Rotterdam-Zuid. Een bende straatvechters op het veld. Voor niemand bang. Gesteund door een machtig Legioen. Door dik en dun.

“Geen woorden, maar daden”

Feyenoord is een topclub en zal dat altijd blijven. Ook al wonnen ze het laatste decennium, vergeleken met die twee anderen uit de traditionele Top Drie, bar weinig prijzen. Geweldig was daarom die ontlading toen Feyenoord vorig jaar – na achttien jaren droogte – eindelijk weer eens de kampioensschaal pakte.

“Hand in hand, kameraden”

Het legioen. Als het legioen begint de zingen, dan davert De Kuip. Kippenvel voor de Feyenoorders. Angstzweet voor de tegenstanders. Respect afdwingend. Niet alleen in Nederland. Ook over de landsgrenzen heen. Zij zijn er altijd. Zij verdienen deze Beker. Zij verdienen Europees voetbal. Maar de volgende keer dan wel alsjeblieft alles heel laten. Zo’n Trevi-fontein is toch iets dan die fontein op het Hofplein.

“Niets is sterker dan dat ene woord…”

Dat ene woord. Feyenoord. Vorig jaar eindelijk kampioen. Het vervolg is tot nu toe een stukje minder. Maar zondag misschien toch weer een prijs. Vorig jaar aan de hand van Dirkie Kuyt. Nu zijn alle ogen gericht op Robin van Persie. Beslist hij de finale? Hij verdient het. De jaartjes beginnen te tellen, maar nog steeds zijn er die sporen van klasse. Held van Rotterdam. Onsterfelijk voor een hele natie. Dankzij die snoekduik in dienst van Oranje tegen wereldkampioen Spanje (5-1), nog niet eens zo héél erg lang geleden.

“Eén ding is zeker, Feyenoord wint de beker”

Statistieken liegen niet. Dus Feyenoord wint de beker. Want AZ wint nooit van een topploeg. En Van de Brom wint bijna nooit van Gio. De Alkmaarders spelen thuis. Maar wel in Rotterdam. En dus galmt het zondag over Zuid: “We zullen ze laten beven! Ze zullen wat beleven! Feyenoord, Feyenoord, Feyenoord, olé……”

 

 

Advertentie