Voetbalfans verlangen slechts één ding van hun spelers: clubliefde. De jongens op het veld moeten de waarden en normen van de club respecteren en promoten. De voetballers mogen enkel met een nat truitje van het veld komen. Spelers winnen glorieus, of gaan strijdend ten onder. Enkel dan kan je als voetballer terechtkomen op de meest eervolle plek: het collectief geheugen van jouw fans! Wij hebben het in deze rubriek over zulke helden, met vandaag de Kroatische rechtsachter Darijo Srna.

Op 1 mei 1982 zag de inmiddels 35-jarige Darijo Srna het levenslicht. Geboren en opgegroeid in het Joegoslavische Metkovic, vandaag de dag een Kroatisch dorp gelegen op de grens met Bosnië-Herzegovina, begon hij te voetballen bij de plaatselijke voetbalvereniging: NK Neretva Metkovic. Al snel werd zijn talent opgemerkt door de Kroatische grootmacht Hajduk Split, alwaar hij in 1999 zijn eerste stappen in het betaalde voetbal zette. Voor de Zuid-Kroatische club speelde Srna in totaal 84 wedstrijden, waarin hij als rechtervleugelverdediger 8 doelpunten maakte. Als speler van Hajduk Split won hij het kampioenschap en 2x de nationale beker. Ook maakte hij in november 2002 zijn debuut voor de nationale ploeg. Srna mocht meedoen in de oefenwedstrijd tegen Roemenië.

De overstap naar Oekraïne
Zijn talent bleef niet onopgemerkt en Srna maakte in 2003 de overstap naar zijn huidige werkgever Shakhtar Donetsk. De mijnclub uit Oost-Oekraïne betaalde slechts €1.200.000 voor zijn diensten, toentertijd niet wetende dat hij zou gaan uitgroeien tot het icoon van Shakhtar. De ploeg won een jaar eerder, in 2002, pas haar eerste landstitel in Oekraïne, door Dynamo Kiev met 1 punt voor te blijven. Met de komst van Srna luidde Shakhtar eigenlijk haar succesperiode en dominantie in de Oekraïne in. Srna maakte zijn competitiedebuut in de thuiswedstrijd tegen Chernomorets Odessa op 14 september 2003, daarvoor maakte hij al zijn Europese debuut in de voorronde van de Champions League tegen het Moldavische FC Sheriff Tiraspol.

Clubtrouw en aanvoerder
Inmiddels zit Srna al bijna 15 jaar bij Shakhtar en mocht hij in 2006 al in de wedstrijd tegen AS Roma de aanvoerdersband dragen. Vanaf het seizoen 2010/2011 is hij de vaste aanvoerder van Hirnyky. Srna speelde inmiddels 493 wedstrijden voor de Oekraïense club, als rechtsback maakte hij daarin 45 doelpunten en gaf hij 121 (!) assists. Iedereen zal Srna kennen als een doorzetter met een uithoudingsvermogen van een stier. Hij zal nooit opgeven en zich altijd voor het team inzetten. Kenmerkend aan de Kroaat is zijn rugnummer. Al sinds mensenheugenis speelt hij met het nummer 33 en voor Kroatië met het nummer 11, waar hij ook de aanvoerder is van de nationale ploeg.

Vanaf het jaar 2013 begon de onrust in de regio Donbass, waar de stad Donetsk de belangrijkste plaats is. Als gevolg van de oorlog tussen de Oekraïners en de Russische separatisten moest Shakhtar Donetsk noodgedwongen haar wedstrijden ergens anders spelen, namelijk in Lviv: een kleine 1028 kilometer westwaarts. Het immense stadion, de Donbass Arena (52.187 plaatsen), werd in deze oorlog verwoest en de club is er nog altijd niet teruggekeerd. Sinds vorig seizoen speelt Shakhtar in Kharkiv, waar Nederland nog pijnlijk onderuit ging tijdens EURO 2012. Desalniettemin ligt Kharkiv nog een kleine 241 kilometer van Donetsk. Tijdens deze onrusten is het niet in Srna opgekomen om naar een andere, geweldloze club te verhuizen, iets dat zijn clubtrouw onderstreept en hem siert. Niet voor niets noemen de supporters van Shakhtar hem ‘the icon of Shakhtar’. Even leek het erop dat hij zou gaan verhuizen naar FC Barcelona. De Spaanse club had in de winter van 2016/2017 interesse getoond in Srna, maar tot iets concreets is het nooit gekomen.

Ze hebben alles behalve ongelijk. Zoals al eerder geschreven, groeide Shakhtar uit tot de succesvolste Oekraïense club van de afgelopen jaren, iets waar Srna zeker aan heeft bijgedragen. Srna won in de Oekraïne 9x het landskampioenschap, 7x de nationale beker, 7x de Oekraïense Supercup en als kers op de taart won hij in 2009 de UEFA Cup met Shakhtar, in de finale werd Werder Bremen verslagen.

Srna speelde 134 interlands voor Kroatië en scoorde daarin 22 doelpunten. Na EURO 2016 besloot hij een punt achter zijn interlandloopbaan te zetten. Met Kroatië kwam hij uit op de EK’s van 2004, 2008, 2012 en 2016 en de WK’s van 2006 en 2014. Hij was van 2009 tot 2016 de aanvoerder van zijn land.

Zwarte bladzijde in zijn carrière: betrapt op doping
Op 22 maart 2017 testte de Kroaat positief op een nog onbekend verboden middel, iets wat de aanvoerder van Shakhtar ontkent. De Oekraïense bond besloot hem op 22 september 2017 te schorsen voor 17 maanden tot 23 augustus 2018. De club staat volledig achter Srna en steunt hem in zijn uitspraken dat hij onschuldig is. Zelf zei de Kroaat het volgende: “Bovenal wil ik benadrukken dat ik nooit bewust of met opzet een verboden middel heb gebruikt. Het is nu weer aan mij om te laten zien dat ik alles in mijn leven heb bereikt met hard werk, discipline en eerlijkheid.”

Spelerspaspoort
Naam: Darijo Srna
Geboortedatum en -plaats: 1 mei 1982, Metkovic (Joegoslavië/Kroatië)
Positie en rugnummer: rechtsback, nummer 33
Huidige club: Shakhtar Donetsk (Oekraïne)
Clubs: NK Neretva Metkovic, Hajduk Split (1996-2003), Shakhtar Donetsk (2003-…)
Interlands en goals: 134 interlands, 22 doelpunten

Advertentie