Een kolkend Stade Vélodrome was het decor van de eerste wedstrijd tussen Olympique Marseille en Red Bull Salzburg in de halve finale van de Europa League. Beide teams zaten in dezelfde poule tijdens de groepsfase, in Marseille werd het 0-0, in Salzburg 1-0.

L’OM begon aan de partij op de gekende wijze: heel veel druk naar voor, geleid door het publiek, dat voor de aftrap voor een prachtige tifo zorgde (beelden onderaan). In een vrij kansarme beginfase konden de bezoekers goed standhouden.

Payet kreeg in de 15e minuut voor het eerst inspiratie voor een nieuw kunstwerk. Hij schilderde een vrije trap richting tweede paal, waar doelman Walke onder de bal door ging en Thauvin het leer maar moest binnenknikken. Dit deed hij, weliswaar via zijn eigen hand. Gelukkig voor hem zagen de scheidsrechters dit niet en stond de 1-0 op het scorebord.

Na de openingstreffer ging Marseille eerder op de counter spelen, maar Salzburg was aanvallend niet goed genoeg en wilde een tweede tegendoelpunt absoluut vermijden. Hierdoor verdween het tempo wat uit de wedstrijd en bleven de grote mogelijkheden uit. Verder dan een snoeihard – maar te hoog gemikt – afstandsschot van linksachter Ulmer kwamen de Oostenrijkers niet meer in de eerste helft en zo gingen beide ploegen rusten bij 1-0.

In de tweede periode kwam Salzburg wel opzetten. Eerst gaf de Schotse ref geen strafschop voor een lichte fout van Lopez, vlak daarna redde Pele knap op een poging van Wolf. De thuisploeg had het even lastig, maar herstelde het evenwicht snel. Rond het uur bediende Payet de pas ingevallen N’Jie, die koel afwerkte en voor een dubbele voorsprong zorgde.

Red Bull Salzburg had een half uur om de bevrijdende uitgoal te maken, maar het kwam er niet meer van. Invaller Gullbrandsen werkte de grootste kans tegen de paal, verder kwamen de bezoekers niet meer.

Marseille gaat met een goed gevoel naar Oostenrijk, maar het finaleticket is nog niet binnen. De terugwedstrijd zal volgende week gespeeld worden.

Payet is met 3 goals en 5 assists de meest beslissende speler in de knock-outfase van de Europa League.


Opstelling Marseille: Pele; Sarr, Rami, Gustavo, Amavi; Lopez (N’Jie 60′), Sanson; Thauvin (Germain 81′), Payet, Ocampos (Zambo Anguissa 52′); Mitroglou.

Opstelling Salzburg: Walke; Lainer, Ramalho, Caleta-Car, Ulmer; Haidara (Yabo 81′), Samassekou, Wolf (Schlager 68′), Berisha; Hwang (Gulbrandsen 60′), Dabbur.

Gele kaarten: Lopez 20′, Wolf 22′, Mitroglu 90′


Advertentie