Tijdens een bloedstollende laatste speeldag vielen afgelopen zaterdag de meeste beslissingen in de Jupiler League. Jong Ajax werd kampioen en nummer twee Fortuna Sittard verzekerde zich van directe promotie naar de Eredivisie. Almere City greep het allerlaatste ticket voor deelname aan de play-offs om promotie naar de Eredivisie.

Acht deelnemers uit de Jupiler League en twee teams uit de Eredivisie vechten de komende weken om twee plekken in de Eredivisie van het volgend seizoen. Deze week is het in de eerste ronde van de Jupiler Play-offs de beurt aan de “mindere goden”.

De vier laagst geklasseerde deelnemers uit de Jupiler League (Cambuur, Almere City, MVV en Dordrecht) proberen kwalificatie af te dwingen voor de halve finales. Hierin wordt het deelnemersveld aangevuld met de vier hoogst geklasseerde teams uit de Jupiler League (NEC, De Graafschap, Telstar en Emmen) en de nummers 16 en 17 uit de Eredivisie (Roda JC en Sparta Rotterdam).

MVV Maastricht – Almere City

Het bal wordt vanavond geopend in Stadion De Geusselt. Hier kruisen de nummer tien (MVV) en de nummer negen (Almere) van de eindrangschikking de degens. Door de nederlaag van MVV in de kampioenswedstrijd van Jong Ajax (2-1) en de zege van Almere City tegen naaste concurrent FC Volendam (2-0) sprong Almere in de stand over de Maastrichtenaren heen en kreeg zodoende het thuisvoordeel.

Beide teams doen weinig voor elkaar onder. In de competitie wonnen beide teams hun thuiswedstrijd. In Almere werd het 3-2. In Maastricht 3-0.  De ploegen zijn dus aan elkaar gewaagd. Waarschijnlijk missen beide teams hun topscorer in het onderlinge treffen. Bij Almere City speelt Arsenio Valpoort (16 treffers) sowieso niet mee vanwege een enkelblessure. MVV moet het mogelijk stellen zonder Jonathan Okita, dit seizoen goed voor 18 doelpunten. Hij viel in het duel met Jong Ajax geblesseerd uit. Trainer Ron Elsen zal tijdens de warming up bekijken of de spits fit genoeg is om te spelen.

“Ik schat de kansen 50/50. We zijn twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn. Over twee wedstrijden genomen zal de beste of de slimste winnen” – Jack de Gier, trainer Almere City

Beide ploegen zijn de laatste jaren vaste deelnemer aan de play-offs. MVV nam van de laatste tien seizoenen acht keer deel aan de nacompetitie, maar wist al die keren niet te promoveren. Almere City neemt dit jaar voor het vierde jaar op rij deel. De winnaar van het tweeluik neemt het de volgende ronde op tegen Roda JC.

FC Dordrecht – SC Cambuur

Dankzij het winnen van de derde periodetitel wist FC Dordrecht, notabene de nummer dertien van de reguliere competitie, zich te plaatsen voor de nacompetitie. De Schapenkoppen moeten het opnemen tegen SC Cambuur, de ploeg die de competitie als achtste afsloot.

De ploeg uit Leeuwarden start duidelijk als favoriet. De laatste zes competitiewedstrijden werden allemaal gewonnen en FC Dordrecht werd dit seizoen door de Friezen al twee keer met 3-0 afgedroogd.

“We moeten niet denken dat we dit klusje even zomaar gaan klaren op basis van de eerdere resultaten. Integendeel, we moeten morgen goed voor de dag komen, veel energie leveren en gaan voor maar één ding: resultaat met het oog op de return zaterdag” – René Hake, trainer Cambuur

FC Dordrecht, de ploeg van trainer Gérard de Nooijer, bereidt zich in afzondering voor op de play-offs. Ter voorbereiding op het treffen met SC Cambuur heeft men een trainingskamp belegd in Zeist.

Dordrecht won in 2014 nog de finale van de play-offs en promoveerde toen naar de Eredivisie. Het avontuur op hoogste niveau duurde slechts één jaar. Vanaf het moment dat de club weer in de Jupiler League terecht kwam, vertoeft men enkel nog in de onderste regionen. Met als dieptepunt het vorige seizoen. Toen wisten de Dordtenaren ternauwernood Achilles’29 achter zich te laten en degradatie naar de amateurs te voorkomen.

Cambuur werd in 2013 kampioen in de Jupiler League. De Friezen speelden drie jaar in de Eredivisie, maar keerden in 2017 weer terug op het tweede plan. Vorig seizoen kwalificeerde men zich via een derde plek in de eindrangschikking direct voor de tweede ronde van de play-offs. Hierin werd het uitgeschakeld door MVV. Mocht Cambuur dit jaar wederom doorstoten naar de volgende ronde, dan ontmoeten de Friezen Sparta Rotterdam.

 

Advertentie