KAA Gent staat na 6 speeldagen in play-off 1 op de vierde plaats. De Gentenaars begonnen nochtans goed  met een overwinning op Anderlecht en thuis tegen Club Brugge, maar heeft nu al vier speeldagen geen overwinning meer geboekt. De spelers en coach staken de hand eerder al in eigen boezem en beseften dat het gewoon niet goed genoeg was, maar de supporters vonden de rol van de VAR te bepalend voor twee van de drie nederlagen en plannen daardoor een protestactie. De “facts”

Na de overwinning thuis tegen Club Brugge trok KAA Gent naar Luik voor de clash met de Rouches. De wedstrijd viel echter enorm tegen, de Buffalo’s speelden nonchalant en met weinig grinta. Ook Standard toverde niet veel moois op de mat, maar kreeg toch de betere kansen. Net als de Gentenaars dachten een punt mee te snoepen uit Luik, ging Edmilson neer in de zestien, penalty. Asare zette zijn been en blokkeerde daardoor de baan voor Edmilson, die op zijn beurt gretig neerging. Hoewel de beelden lieten uitschijnen dat er geen of slechts licht contact was, wees Smet naar de stip. Hierdoor verwijten de Buffalo’s het niet-ingrijpen van de VAR, die in deze fase duidelijkheid kon scheppen, volgens de meerderheid van hen was het dan ook geen penalty.

Drie speeldagen verder ontvangt KAA Gent de Rouches thuis. KAA Gent begon zoals de vier voorgaande wedstrijden zwak aan de partij, maar kwam toch op voorsprong net voor rust via een kopbal van Janga. Nog in die eerste helft werd Gigot wel erg opzichtig neergetrokken door Koutroubis, bij een corner voor de Buffalo’s. De VAR bleef echter heel stil en greep niet in, omdat Gigot ook niet onschuldig was in het duel. KAA Gent kreeg een (voor de thuisfans althans) duidelijke penalty niet. De (slechte) trend zette zich echter verder in de tweede helft en een fantastische 10 minuten van Standard waren genoeg om op én over KAA Gent te gaan, 1-2. De Gentenaars leken toen wakkergeschud en kwamen op gelijke hoogte dankzij het hoofd van alweer Janga. Niets aan de hand, of toch? Ref Lardot werd namelijk bij de VAR geroepen om de fase te herbekijken en besloot daarna onverbiddelijk: de goal werd afgekeurd voor een vermeende duw van Janga. Op de beelden zien we dat Janga zijn handen even tegen de rug van Laifis drukt, heel licht weliswaar. Volgens de letter van de wet moeten de handen zich niet in in die positie bevinden, maar zo’n fouten worden zelden bestraft. De Gentenaars mogen terecht kwaad zijn, want hier leek weinig aan de hand. Daarna kreeg KAA Gent nog een aantal kansen én een terechte penalty (zowaar dankzij het ingrijpen van de VAR), maar kon deze kansen niet omzetten. 1/12 was het resultaat na een bewogen avond.

De actie

Nu is dus de maat vol voor de Buffalo’s, na eerder al een aantal keer benadeeld te zijn in de reguliere competitie en nu dus ook in de play-offs, gaan ze weer protesteren,  in augustus deden ze dat al eens.

Onder andere de sfeergroepen UG14 en Banlieue Gantoise zitten achter de actie. Ook de voorzitter van de supportersfederatie, Dirk Vos, steunt de actie: “Supportersfederatie steunt rode en gele kaartenactie van de sfeergroepen” zo luidde op Facebook. Het bestuur van KAA Gent gaf al groen licht.

Tijdens de wedstrijd KAA Gent – Charleroi zal elke supporter dus een rode en gele kaart terugvinden op zijn of haar stoeltje, die zullen in de lucht worden gestoken tijdens de hymne en tijdens de match lustig gebruikt worden bij overtredingen, althans volgens de initiatiefnemer van de actie.

img_2126
Auteursrechten: initiatiefnemer actie (& sponsors: All Round Screen BVBA, Algemene Dakwerken Rodenbach BVBA). DFVF heeft toestemming voor het gebruik van deze afbeelding.
img_2125
Auteursrechten: initiatiefnemer actie (& sponsors: All Round Screen BVBA, Algemene Dakwerken Rodenbach BVBA). DFVF heeft toestemming voor het gebruik van deze afbeelding.

Terechte verontwaardigheid of niet?

Hoewel de Gentenaars zeker recht van klagen hebben na een aantal dubieuze beslissingen van de arbitrage in het nadeel van de Gantoise, moet men ook de hand in eigen boezem durven steken. Standard ging namelijk ook niet onterecht met de zes punten lopen in beide wedstrijden. Yves Vanderhaeghe zei op de persconferentie ook al dat de spelers eerst naar zichzelf moeten kijken, niet alles kan op de VAR gestoken worden. Daarnaast deelde tegenstander Standard ook al in het ‘VAR-ongeluk’, de beslissingen in de partijen tegen Gent waren de enige die dit seizoen in hun voordeel werden genomen.

Desalniettemin is het een duidelijk statement richting de VAR, die bovendien zeker nog niet op poten staat. Ivan De Witte liet eerder al verstaan dat er nog moet worden gesleuteld aan het systeem. Zo is nog niet duidelijk wanneer de VAR precies mag ingrijpen, in het reglement staat dat dit enkel kan bij een “Clear Error”, maar wat dat precies inhoudt, is voor iedereen een raadsel. Ook wie de uiteindelijke beslissing neemt is niet geheel duidelijk.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…