Neen, het is vooralsnog het seizoen niet voor de Buffalo’s. Ze misten hun competitiestart volledig met een magere 1/12. De Gentenaars wisten nog geen enkele keer te winnen, maar kwamen er een paar keer dicht bij. De arbitrage in de wedstrijden liet ook de wensen over en dat zijn ze in de Ghelamco Arena nu meer dan beu. 

De slechtste competitiestart sinds Hein Vanhaezebrouck aan het roer staat, dat zijn de feiten. Op zich geen ramp, 26 speeldagen verwijderd van de play-offs, maar wel pijnlijk, zeker als één van de grote rivalen 12/12 haalt.

Er zijn veel oorzaken die geleid hebben tot het dramatisch seizoensbegin van de Oost-Vlamingen. Te denken aan de blessures waarmee KAA Gent te kampen heeft, zo staan onder meer Renato Neto en Thomas Foket voor een lange tijd aan de kant, maar ook nieuwkomer Franko Andrijašević heeft een lichte blessure opgelopen. Door die blessures en de bijgevolg foutgelopen uitgaande transfers, werd Gent verplicht een aantal spelers van de hand doen die niet voorzien waren te vertrekken. Zo verlieten onder andere Rami Gershon en Kalifa Coulibaly onverwacht de club. Verontrustend is ook het feit dat Gent net achterin heel wat moeilijkheden heeft en net daar vooralsnog weinig versterkingen gehaald zijn.

Voor de Buffalo-supporters is er echter nog een schuldige in het verhaal: de arbitrage. Zo kregen de Gentenaars in de wedstrijd tegen FC Antwerp geen (overduidelijke) strafschop in de 47ste minuut, toen Sylla onderuit werd gehaald in de 16. Eergisteren kreeg Gigot dan weer een bizarre rode kaart onder de neus geschoven van scheidsrechter Laforge. na nochtans een zuivere tackle op de bal. Het stond toen 0-2 voor, maar het spel van Gent zakte daarna volledig in mekaar.

Genoeg is genoeg, zeggen de Buffalo’s nu en dus beslissen ze de volgende thuismatch met een rode kaart naar de tribune te trekken om die symbolisch aan de Belgische arbitrage toe te kennen. De actie wordt gehouden tijdens de openingshymne van de Jupiler Pro League. Ondertussen is er zelfs een event gemaakt op Facebook om zoveel mogelijk Buffalo’s te bereiken: Protestactie KAA Gent-supporters

Twijfels tussen de supporters

Toch zijn er een aantal supporters die het niet eens zijn met de actie. Volgens hen liggen de tegenvallende resultaten vooral aan de basis van de mislukte transfers (Odoi, Van Damme, Vanlerberghe, enz…) en aan het magere voetbal dat de spelers op de mat brengen. Ook de coach nuanceerde al eerder de invloed van de scheidsrechterlijke dwalingen na de match tegen Moeskroen, hoewel hij er mee eens was dat de beslissingen voorlopig niet meezaten voor Gent, gaf hij ook toe dat die het dramatische verlies tegen Moeskroen niet goedpraten.