Pamela Tajonar (33) verdedigt als doelvrouw de kleuren van Sevilla FC in de Primera División Femenina. De Mexicaanse heeft al een indrukwekkende carrière achter de rug en merkt de laatste jaren een toenemende interesse voor het vrouwenvoetbal: “Dankzij de sociale media neemt de belangstelling enorm toe”.

Met Sevilla FC en Real Betis spelen in de Andalusische stad twee ploegen op het hoogste voetbalniveau in Spanje. Behalve in het mannenvoetbal zijn beide ploegen ook vertegenwoordigd in het vrouwenvoetbal.

Pamela Tajonar is doelvrouw bij Sevilla FC en merkt dat het vrouwenvoetbal steeds populairder wordt. “Veertien jaar geleden nam ik met de Mexicaanse vrouwenploeg deel aan de Olympische spelen in Griekenland. Er waren slechts een honderdtal supporters die ons aanmoedigden. De laatste jaren is dat aantal flink toegenomen en krijgt de nationale ploeg steun van meer dan duizend fans, dat is toch een groot verschil”.

Sociale media

De toenemende belangstelling voor het vrouwenvoetbal is volgens Tajonar te danken aan de sociale media. “De sociale media spelen een grote rol in dit verhaal. Het vrouwenvoetbal wordt via heel wat platformen gepromoot en er worden vaker campagnes rond gehouden. Bovendien is het gemakkelijk om streams van wedstrijden uit te zenden en te delen. Het vrouwenvoetbal is wereldwijd bezig aan een opmars. Dat geldt trouwens ook voor andere sporten”.

De 33-jarige doelvrouw heeft al een knappe nationale en internationale carrière achter de rug. Ze speelde voor verschillende teams in verschillende landen en mocht al meermaals de kleuren van haar eigen land verdedigen. “Ik ben in mijn thuisland Mexico begonnen met voetballen. Nadien ging ik spelen in Amerika, Spanje en Zweden. In Zweden speelde ik trouwens voor de ploeg waar Zlatan Ibrahimović zijn profcarrière begon, Malmö. Nu zit ik dus bij Sevilla FC waar ik al drie seizoen actief ben. Ik heb het hier best naar m’n zin”.

“In België of Nederland heb ik nog niet gespeeld”, gaat ze verder. “Ik weet niet hoe het niveau daar is in vergelijking met de Spaanse competitie, maar ik ben er wel nieuwsgierig naar. Wat ik wel merk is dat het geleverde spel in het algemeen steeds beter wordt. De concurrentie is ook sterker dan vroeger”.

Net zoals tal van andere voetballers en voetbalsters heeft ook Tajonar een voorbeeld naar wie ze opkijkt. “In het mannenvoetbal is Gianluigi Buffon (doelman van Juventus, nvdr.) een inspiratie voor mij. Hij staat net zoals ik tussen de palen en heeft er werkelijk een fenomenale carrière op zitten. Zo’n gepassioneerde speler is volgens mij bij iedereen geliefd”, besluit Tajonar.