Klokslag 12 uur in Brussel: Roberto Martinez maakt zijn voorselectie voor het WK in Rusland bekend. Er heerste maar één vraag in de perszaal: waar is Radja? Nainggolan moet thuisblijven van de Spaanse bondscoach. “Ik ben er ziek van dat ik niet in de selectie zit,” aldus Nainggolan in zijn eerste reactie. Geloof me, heel het land is er ziek van.

De eerste vraag op de persconferentie ging dan ook over de afwezigheid van Nainggolan. Martinez had een duidelijk antwoord: “Tactical reasons.” Het is dus duidelijk dat er een vaste tactiek is afgesproken, maar dat verliest toch zijn geloofwaardigheid. Op een andere persconferentie in 2016 vertelde Martinez dit: “Ik wil dat mijn ploeg in de toekomst op elk moment tactisch flexibel is.” Van die flexibiliteit is op dit moment alles zoek. Er zijn al een aantal richtlijnen geoefend en de bondscoach zal daar niet van afwijken. Het is zelfs zo hardnekkig dat hij een van de sterkste Belgen van afgelopen jaar thuislaat en niet eens toevoegt aan de voorselectie. Als coach is het je taak om de beste spelers in het beste elftal te gieten. Laat me niet lachen dat Nainggolan daar niet bij hoort.

Ik zal eens wat tactiek toevoegen aan de keuze van Martinez. Als je flexibel wil voetballen, dan moet je verschillende types van spelers meenemen. Witsel is een pure nummer 6, geen enkel probleem. Fellaini een nummer 8 daarvoor en van De Bruyne hoop ik maar dat in het centrum wordt gezet. Daarnaast hebben we Dendoncker, Tielemans en Dembélé die het centrale middenveld vertegenwoordigen. Nainggolan kan zowel aanvallend een kanonschot leveren (meermaals bewezen) en verdedigend sublieme tackles uitvoeren. Daarvoor hoef je hem niet in de basis te zetten voor mij, maar toch tenminste in die selectie stoppen. Als bankzitter kan hij een ware supersub zijn, want zijn schot kan de finale beslissen. In de kleedkamer is hij geliefd bij de andere jongens, hij zorgt voor het kameraadschap. Dan kunnen we dromen van een finale.

Ik ben teleurgesteld in Roberto Martinez, want dit is niet meer dan een afrekening voor Nainggolan. Deze persoonlijke vete tussen speler en coach is het resultaat van een eenmalige fout van maanden geleden die Nainggolan heeft begaan. Daardoor heeft hij al twee selecties moeten mislopen, waar hij enorm teleurgesteld over was. Nainggolan snapte het zelf niet, wat moest hij doen om in die selectie te geraken? Dat heeft hij zelfs gevraagd aan Thibaut Courtois in de spelerstunnel voor de wedstrijd Roma-Chelsea dit seizoen. Martinez liet ook weten dat hij met Nainggolan gisteren nog een persoonlijk gesprek heeft gevoerd over zijn selectie. Volgens VTM Nieuws heeft Nainggolan daar nog gesmeekt om mee te mogen. Zo iemand hebben we nodig in Rusland. Een krijger die vecht voor zijn land en voor zijn landgenoten. Maar nee, Martinez is te koppig om wat charisma in zijn selectie te laten.

In de loop van de namiddag kwam er dan een berichtje van Nainggolan op Instagram. Hij stopt met zijn internationale carrière. Mijn hart brak, het voelt niet meer waardig om Belg te zijn. Zo’n talent dat het hoogste recht heeft om de beste ter wereld te proberen zijn, is vergooid. Het ligt niet aan Radja, hij heeft alles gedaan wat hij kon. Deze niet-selectie is gevrijwaard door een langdurig contract dat de voetbalbond een paar dagen geleden heeft afgesloten met Martinez. Hij heeft volledige vrijheid gekregen en hij zal er zeker niet voor gestraft worden. Bedankt KBVB, bedankt Martinez, nu zie je wat ervan komt.

Nainggolan heeft tot slot verteld dat we nu als één blok achter de Belgen moeten staan. Wel Radja, we zullen dat doen. Maar het zal niet hetzelfde zijn.