Patro Eisden Maasmechelen. Een volksclub in verval. Tot voor kort een vaste klant in de Tweede Klasse, maar na de recente degradatie uit de hoogste amateurklasse belandt op het tweede amateurniveau. Slechts een handjevol getrouwen bezoeken de thuiswedstrijden van het ooit zo populaire Patro nog. Maar meer nog dan de sportieve malaise, zorgt de voortdurende onrust aan de bestuurstafel voor een directe bedreiging voor het voortbestaan van de club. Fans zijn bang dat hun club hetzelfde lot boven het hoofd hangt als Lierse SK.

Het zijn turbulente tijden voor Patro Eisden. Sinds de club uit Maasmechelen werd overgenomen door een Brits-Chinese investeringsgroep onder leiding van Wayne Woo rolt het van de ene rel in de andere.

De krant Het Belang van Limburg (HBvL) ging onlangs de handel en wandel van de club sinds de overname na. Naar eigen zeggen stuitte de krant op een web van malafide zaken. Zo zou er sprake zijn van achterstallige spelerssalarissen, talloze onbetaalde rekeningen, een algemeen directeur (Tony Dullers) die ruziet met sponsors en supporters, aanwijzingen van matchfixing en merkwaardige spelerstransacties. Een sportief directeur die tevens spelersmakelaar is (Steve Davies) en trainers die van tevoren medegedeeld krijgen wat de opstelling die avond is en in welke minuut welke wissels plaats moeten vinden. De krant ontdekte ook dat er sinds afgelopen seizoen op Aziatische websites driftig gegokt kon worden op wedstrijden van Patro Eisden.

Het Patro-bestuur kon niet lachen met de inhoud van het artikel en zegt dat het artikel vol staat met leugens en laster. “Allemaal beschuldigingen zonder bewijslast”. Woo kondigde dan ook gerechtelijke stappen aan tegen de journalist en de krant.

Patro Eisden heeft altijd een behoorlijke jeugdopleiding gehad. Wayne Woo bestond het echter ook met het jeugdbestuur van Patro te gaan ruziën. Het complete bestuur stapte daarom onlangs op, net als een groot aantal jeugdspelers. Kern van het conflict was de kennelijke onwil van Woo om mee te werken aan het oprichten van een aparte vzw voor de organisatie van de jeugdwerking. De gemeente Maasmechelen heeft voor Patro namelijk een subsidie van ruim negen ton klaar liggen. Deze subsidie is bestemd voor het jeugdvoetbal en niet om eventuele gaten bij het eerste elftal te dichten. Om er zeker van te zijn dat de subsidies daadwerkelijk op de daarvoor bestemde plaats worden gebruikt, wordt pas uitbetaald wanneer er een aparte rechtspersoon voor de jeugd is opgericht.

Daar komt nog bij dat Patro het stadion huurt van de gemeente Maasmechelen. Het huidige huurcontract loopt af op 30 juni 2018. Over iets minder dan zes weken dus. Afgelopen vrijdag had Wayne Woo overleg met het gemeentebestuur over de huurovereenkomst. De gemeente wil echter ook het huurcontract pas verlengen als er een aparte vzw is opgericht voor de jeugd. Maar die vzw is er tot op de dag van vandaag niet. Burgemeester Raf Terwingen vreest dan ook voor de toekomst van de club.

Woo liet overigens in het onderhoud met Terwingen weten dat hij de club wil verkopen en dat hij momenteel met verschillende investeerders in gesprek is. Desondanks denkt de burgemeester dat een faillissement van de club onafwendbaar is. Hij zegt te hopen dat ‘andere mensen’ de club nieuw leven in zullen blazen.

Inmiddels zijn er al ‘andere mensen’ bezig met het uitwerken van een alternatief plan om Patro weer terug te geven “aan het volk”. Initiatiefnemers zijn Patrick Stevens, voormalig CEO van Patro en door Woo aan de kant gezet ten faveure van diens vazal Tony Dullers en de Maastrichtse oud-speler Pierre Essers. Zij hebben de Kerkraadse projectontwikkelaar Hessel Meijer warm weten te maken voor hun plannen. Meijer, topman van projectontwikkelaar Wyckerveste, zou bereid zijn te investeren in een zogenaamd leisure-complex rond het stadion van Patro Eisden Maasmechelen. Meijer is tevens commissaris bij Roda JC en zijn bedrijf ontwikkelde een soortgelijk complex bij het Parkstad Limburg Stadion.

De achterban van Patro roert zich al enige tijd. De fans willen hun club terug. Tijdens thuiswedstrijden hebben zij al vaker door middel van spandoeken hun onvrede laten blijken over het door het bestuur gevoerde (wan)beleid. Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Oosterzonen werd een protestmars georganiseerd en onlangs werden aan de hekken van het stadion spandoeken gehangen met leuzen tegen Wayne Woo en de voetbalmaffia. De fans maken zich grote zorgen. Zij zijn bang hetzelfde lot te moeten ondergaan als Lierse SK en vrezen dat Woo de stekker uit hun club trekt en met de noorderzon vertrekt. Hun hoop is gevestigd op overname door een nieuwe, betrouwbare, investeerder. De tijd dringt echter, dus het worden nog spannende weken in het Maasland.