Iets wat al een tijdje in de lucht hing, werd zondagavond door Sa Pinto bevestigd: de Portugees is volgend seizoen geen trainer meer van Standard. Op deze beslissing kwam veel externe kritiek, maar is die wel terecht? Vandaag werd Michel Preud’homme zoals verwacht bevestigd als nieuwe coach. Veel Standard-supporters hebben geen tot weinig problemen met de trainerswissel, integendeel.


Sa Pinto was van begin dit seizoen trainer van Standard. Hij kreeg in de eerste seizoenshelft veel kritiek over zich heen van de Belgische pers. Vooral zijn fanatieke manier van coachen was voor veel mensen (lees: de pers en de supporters van de tegenstanders) een struikelblok. Wanneer de resultaten dan ook nog eens tegenvielen, leken zijn dagen geteld bij de Rouches, maar Standard behield het vertrouwen in de Portugees.

Sa Pinto was zeker van zijn stuk: “Standard haalt play-off 1.” Zo gezegd, zo gedaan: Met attractief voetbal bemachtigde het team van Sa Pinto op de laatste speeldag een ticket voor play-off 1. Maar daar bleef het niet bij: Standard won de Beker Van België én eindigde zelfs nog op de tweede plaats in het klassement. Toch werd de samenwerking tussen Sa Pinto en Standard beëindigd.

Op die beslissing kwam veel kritiek, vooral van de media en de mensen die niets met de club te maken hebben, maar bij de echte supporters ligt het anders: Michel Preud’homme is een echte clublegende, hij was er eerder al speler, trainer en technisch directeur. Hij trok Standard uit de grootste crisis uit de geschiedenis van de club en bezorgde de club in 2008, na 25 jaar, opnieuw een landstitel. Daardoor is Preud’homme heilig voor de fans van Standard. Bovendien is Preud’homme een trainer (en sportief directeur) voor de lange termijn, precies wat de Rouches nu nodig hebben.

Michel Preud’homme kent het huis, is een echte clublegende, heeft in het verleden al bewezen dat hij prijzen kan pakken, zowel bij Standard als tijdens zijn andere opdrachten, en hij wil in Luik een langetermijnproject uitstippelen: de perfecte ingrediënten om enkele mooie seizoen te draaien bij Standard, dat eindelijk voor stabiliteit kiest.

 

Advertentie