De laatste dagen is er slechts één gespreksonderwerp in de Belgische voetbalwereld en ver daarbuiten: de niet-selectie van Radja Nainggolan voor het WK 2018. Een keuze van de bondscoach die op veel onbegrip kan rekenen. Het gevolg: steunbetuigingen aan het adres van Nainggolan en haatbetuigingen aan het adres van Martínez. Het is stilaan tijd om de focus te verleggen en als één natie achter de spelers die wél geselecteerd zijn te staan, want zij vertegenwoordigen straks ons land in Rusland.

Maandagmiddag heerste bij heel wat Belgen een gevoel van ongeloof toen bondscoach Roberto Martínez zijn voorselectie voor het WK 2018 in Rusland bekend maakte. Roma-middenvelder Radja Nainggolan zat niet bij de 28 namen, onbegrijpelijk. Een beslissing die zowat heel België, Europa en zelfs delen daarbuiten in de ban houdt. Iemand met zo’n kwaliteiten kun je niet thuis laten.

Focus verleggen

Voetbalfan of niet, iedereen heeft het er de laatste dagen wel over. De aankondiging dat Naingolann niet langer international wil zijn gooit nog meer olie op het vuur. Facebookpagina’s met Radja-slogans worden opgericht, campagnes en marsen worden georganiseerd, steunbetuigingen komen er langs alle kanten, spandoeken worden gemaakt en de bondscoach… die is kop van jut.

Het is overduidelijk dat iedereen Radja bij de 28-koppige selectie had willen zien, en terecht, maar het is tijd om die omstreden beslissing achter ons te laten en die proberen te accepteren. 28 andere Belgen werden wél geselecteerd om straks mogelijk deel uit te maken van de nationale ploeg die in Rusland zal aantreden, de ene naam al verrassender dan de andere. Zij hebben onze steun ook nodig, meer dan ooit en misschien wel meer dan Nainggolan, want zij moeten het straks voor ons Belgenlandje gaan doen. Ook voor hen is het een droom om hun land straks op het wereldkampioenschap te mogen vertegenwoordigen en ze zullen ongetwijfeld het beste van zichzelf geven, ieder met zijn kwaliteit. Laten we dit alles niet uit het oog verliezen door enkel te focussen op de niet-selectie van Radja, dat hebben we nu gehad.

Allemaal samen

En geloof me, we zijn niet alleen. In heel wat andere landen heb je zulke Radja-gevallen. Lacazette in Frankrijk, Icardi in Italië of Morata en Fàbregas in Spanje. Overal vind je samengestelde elftallen van niet-geselecteerd topspelers die er niet zullen bij zijn op het WK. Ook voor hen is het een ontgoocheling. Over de impact en de waarde van die spelers kan iedereen opnieuw uren discussiëren, maar daar gaat het niet om. Zij gaan voort, wij dus ook.

Niet alleen achter de spelers, maar ook achter de staf inclusief de bondscoach moeten we staan, hoe moeilijk dat voor velen na de Radja-heisa zal zijn. Ook zij willen ongetwijfeld het beste uit deze groep halen, ook zij hebben hun doelen en visies en ook zij willen er een onvergetelijke WK-campagne van maken.

Je kan het hiermee eens zijn of niet, maar één ding is zeker: er is geen weg meer terug. België heeft gesproken, gediscussieerd en geoordeeld, tijd om de focus te verleggen. We moeten niet meer achteruit maar vooruit kijken. Laten we onze Belgische driekleur bovenhalen en als één natie achter onze Rode Duivels staan. Allemaal samen, tous esemble!

Advertentie