In het mythische Wembley stond zaterdag de finale van de eindronde in de Championship op het programma. In een nagelbijtend duel tussen Aston Villa en Fulham verzekerde die laatste zich van de overwinning en bijhorend promotieticket.

In de schaduw van de Champions League-finale streden Aston Villa en Fulham zaterdag in de vroege avond om het laatst promotieticket naar de Premier League, ook wel ‘de match van 200 miljoen’ genoemd.

In een flauwe beginfase toonde Fulham het meeste initiatief. Halverwege de eerste helft kwamen The Whites verdient op voorsprong dankzij een doelpunt van Tom Cairney. Ook na de 0-1-voorsprong bleef Fulham de gevaarlijkste ploeg en liet het enkele mogelijkheden op een tweede treffer liggen. Aston Villa deelde op zijn beurt enkele prikken uit, maar gescoord werd er in de eerste helft niet meer.

The Villans kwamen scherp uit de kleedkamer en kregen een aantal goede mogelijkheden op de aansluitingstreffer. Ook Fulham kwam in het laatste kwart opnieuw beter in de wedstrijd, maar zag 20 minuten voor tijd verdediger Denis Odoi met een twee gele en dus rode kaart van het veld gestuurd worden.

Aston Villa zette in het slot nog alles op alles om de gelijkmaker te maken, maar tevergeefs. Fulham hield met zijn tienen stand en won de partij met 0-1.

Feest in West-Londen, want The Cottagers keren na vier seizoenen afwezigheid terug naar het hoogste niveau in Engeland.

Net geen top twee

Fulham kende een matig seizoensbegin met wisselvallige resultaten. Eind december begon het aan een opmars. Met 23 opeenvolgende wedstrijden zonder nederlaag streden The Whites tot op het einde mee voor de tweede plaats die recht gaf op rechtstreekse promotie.

Een top twee-plek zat er niet in, maar het mocht dankzij een derde plaats in de reguliere competitie aantreden in de eindronde. In die eindronde knokte het zich eerst voorbij Derby County, om uiteindelijk ook de finale tegen Aston Villa winnend af te ronden. De promotie van The Cottagers naar de Premier League is een feit.

Advertentie