1860 München, Energie Cottbus en KFC Uerdingen uit Krefeld zijn clubs van naam in Duitsland. Alle drie speelden ze het afgelopen seizoen in de Regionalliga, het Duitse vierde niveau dat is opgedeeld in de regio’s Nord, Nordost, Südwest, West en Bayern. Alle kampioenen, inclusief de nummer twee van Südwest, strijden in drie finalewedstrijden om promotie naar de 3.Liga.

KFC Uerdingen – Waldhof Mannheim
KFC Uerdingen heeft afgelopen donderdag (24 mei 2018) haar thuiswedstrijd met 1-0 van Waldhof Mannheim gewonnen. Uerdingen, de kampioen van West met 4 punten voor Viktoria Köln, wist dus af te rekenen met de nummer twee van Südwest (vijf punten voorsprong op nummer drie Kicker Offenbach). De ploeg uit Krefeld speelde vanaf 1963 14 seizoenen in de Bundesliga, met als hoogtepunt de jaren ’80 & ’90. In het seizoen 1985/1986 wisten de Blau-Roten derde te eindigen, nadat ze een jaar eerder de DFB-Pokal hadden gewonnen. Dat seizoen wisten ze ook tot de halve finale van de Europa Cup II te komen. Ze rekenden onder andere af met het Turkse Galatasaray, het Oost-Duitse Dynamo Dresden, waarna Atletico Madrid ze de baas was.

1995-1996 was het laatste seizoen op het hoogste niveau, waarna de Krefelders snel bergafwaarts de Duitse voetbalpiramide gingen. Van 2008 tot 2011 speelden ze zelfs op het zesde niveau in de Verbandsliga Niederrhein. Mocht Uerdingen promotie naar de 3.Liga bewerkstelligen, dan komt er een stadion van formaat terug in het Duitse profvoetbal. Het Grotenburg-Stadion, met de iconische lichtmasten en grote staantribunes, kan een aantal van 34.500 toeschouwers onderbrengen. Uerdingen won zijn eerste wedstrijd dus met 1-0. Ze deden dat (helaas) niet in het Grotenburg, maar in het stadion van MSV Duisburg. Bij een promotie keren ze terug in de competitie, waar ze in 2005 voor het laatst actief was.

1860 München – FC Saarbrücken
Het verhaal van 1860 München was vrij apart. Vorig seizoen degradeerden de tweede ploeg van de Zuid-Duitse stad van de 2.Bundesliga naar de Regionalliga Bayern, aangezien de DFB de club geen licentie gaf voor de 3.Liga. Daardoor degradeerde nr. 17 SC Paderborn niet naar de Regionalliga. Saillant detail is, dat Paderborn dit seizoen tweede is geworden in de 3.Liga, waardoor zij directe promotie naar de 2.Bundesliga hebben afgedwongen.

1860 München is natuurlijk een grote naam in het Duitse voetbal, het was een van de mede-oprichters van de Duitse Bundesliga en speelde daar 20 seizoenen in. Vanaf 2005, bij de opening van de Allainz Arena, deelde Die Löwen het stadion met Bayern München, maar dit seizoen keerde het terug in zijn oude Grünwalder Stadion. De eenmalige landskampioen van Duitsland moest het opnemen tegen de kampioen van Südwest. Afgelopen donderdag ging 1860 München voortvarend van start, door in de eerste minuut al de belangrijke uitgoal te maken (Mölders). Uiteindelijk wonnen ze met 2-3 in het Saarland, waardoor de kans groot is dat 1860 München na een seizoen weer zal terugkeren in het profvoetbal.

Energie Cottbus – Weiche Flensburg
Grote onbekende is toch wel de tegenstander van Energie Cottbus, Weiche Flensburg. De Noord-Duitsers, gelegen dichtbij de Deense grens, hebben nog nooit hoger gespeeld dan de Regionalliga Nord, waarin ze dit jaar kampioen werden. Bovendien heeft het een bescheiden stadionnetje met 2500 plaatsen. Zet daar tegenover de grote van de tegenstander Energie Cottbus. De Oost-Duitsers spelen in het Stadion der Freundschaft, dat plek biedt aan 22,528 toeschouwers.

Na de eenwording van Duitsland speelden Energie Cottbus in totaal 6x in de Bundesliga, voor het laatst in het seizoen 2008-2009. Ook hebben de Oost-Duitsers een record op hun naam staan. Zij zijn de eerste Duitse ploeg die in de basiself 11 buitenlanders hadden opgesteld in de Bundesliga. Dit gebeurde op 6 april 2001 in de wedstrijd tegen VFL Wolfsburg.

Afgelopen donderdag wist ook Energie Cottbus zijn uitwedstrijd in Flensburg te winnen. Na 38 minuten leidde ze al met een 0-3-voorsprong, maar ze lieten Weiche nog tot 2-3 terugkomen. Spektakel gegarandeerd in het Oosten aankomende zondag.