FC Twente, Sparta Rotterdam en Roda JC Kerkrade waren gezamenlijk goed voor 208 Europese wedstrijden. Historische duels tegen grootmachten als AC Milan, Schalke 04, Anderlecht & Benfica maken plaats voor slechts 6 Europese wedstrijden van Fortuna Sittard. Voor het gemak zijn de Intertoto-wedstrijden niet meegerekend.

Dat er ‘grote’ en historierijke voetbalclubs dit seizoen uit de Eredivisie degradeerden, is bekend. Daarom is het interessant om de roemrijke historie van Twente, Sparta en Roda onder de loep te nemen. Van IJsland tot aan Azerbeidzjan, deze drie traditionele verenigingen zijn overal in Europa geweest.

FC Twente140 Europese wedstrijden
De Tukkers hebben van alle degradanten de meeste wedstrijden in Europa afgewerkt en natuurlijk ook het meest recent. De landskampioen van 2010 heeft in de afgelopen acht jaar de nodige grote Europese ploegen mogen ontvangen in De Grolsch Veste. Zo kwamen onder andere Internazionale Milano, Tottenham Hotspur, Werder Bremen, Villarreal, Zenit St.-Petersburg, Steaua Boekarest, Fulham, Schalke 04 – waarmee ze een vriendschapsband hebben -, Bursaspor en Hannover 96 langs.

De eerste Europese wedstrijd van FC Twente werd afgewerkt op 9 september 1969 in de eerste ronde van de Jaarbeursstedenbeker tegen het Franse FC Rouen. In Frankrijk werd er met 2-0-verloren, waarna een 1-0-winst in Enschede niet goed genoeg was om door te mogen. FC Twente heeft in zijn bestaan tegen 6 ploegen 4x gespeeld: Steaua Boekarest, Juventus, Werder Bremen, FK Qarabag, Ipswich Town en Borussia Mönchengladbach. De laatste Twentse Europese wedstrijd is van 28 augustus 2015, toen de wedstrijd tegen FK Qarabag in 1-1 eindigde. Hoogtepunt was de finale van de UEFA Cup in 1975, toen er wel helaas over twee wedstrijden met 1-5 van Borussia Mönchengladbach werd verloren.

Roda JC Kerkrade: 36 Europese wedstrijden
Elke Roda-supporter zal met trots terugkijken op de Europese wedstrijden van De Trots van het Zuiden. Zo zal in ieders geheugen de 0-1 van Luijpers in San Siro voor altijd blijven hangen. Tevens omdat dit tegen grootmacht AC Milan was, maar ook omdat het in de winter van 2002 de laatste Europese wedstrijd van de Zuid-Limburgers tot nu toe was. Roda kan in deze 36 wedstrijden relatief goede statistieken neerleggen: 15x winst en 4x gelijk.

De eerste Europese wedstrijd van Roda werd in september ’76 afgewerkt tegen het Belgische RSC Anderlecht, die allebei verloren gingen. De Kerkradenaren hebben in zijn geschiedenis niet twee keer dezelfde tegenstander geloot, waardoor het een mix van Europees diverse tegenstanders kent. Zo speelde het onder andere tegen Hapoel Beer Sheva, Benfica, AS Monaco, Metalist Kharkiv en Girondins de Bordeaux. Slechts van vier tegenstanders werd er 2x gewonnen: Hapoel Beer Sheva, Shakthar Donetsk, Fylkir en Primorje Avdoschina.

Sparta Rotterdam: 32 Europese wedstrijden
De laatste Europese wedstrijd van de Spangenaren ligt veel verder terug, namelijk in het seizoen 1985/1986. Sparta speelde daarin twee maal tegen een Duitse tegenstander. Eerst werd Hamburger SV over twee duels verslagen, waarna ze ten onder gingen tegen Borussia Mönchengladbach. Typerend is dat veel Europese tegenstanders van Sparta vandaag de dag weinig tot niet meer in Europa te zien zijn, bijvoorbeeld Carl Zeiss Jena, Servette FC, IFK Göteborg, Levski Sofia en Rode Ster Belgrado.

Sparta was wel de eerste Nederlandse ploeg ooit die het tot de kwartfinale van de Europa Cup I schopte. Dat deden ze in 1960, een jaar na het landskampioenschap van de Kasteelheren. Eerst werd het Zweedse IFK Göteborg over drie wedstrijden verslagen, geen uitdoelpunten regel, maar bij evenveel doelpunten kwam er een derde beslissingswedstrijd, waarna ze er in de kwartfinale uitvlogen tegen het Schotse Glasgow Rangers (eveneens in drie wedstrijden). Desalniettemin zijn dat niet de twee ploegen waar Sparta het vaakst tegen gespeeld heeft, dat is het Noord-Ierse Coleraine FC. In 1970 en 1983 werd Sparta aan Coleraine gekoppeld.

Fortuna Sittard, FC Emmen en De Graafschap: 6 wedstrijden
Natuurlijk, FC Emmen gaat voor het eerst in haar clubbestaan op het hoogste niveau spelen, dus is het aannemelijk dat de Drentenaren nooit Europees voetbal hebben gespeeld. De Graafschap heeft ook nog nooit ‘Europa gezien’, waardoor alleen Fortuna Sittard ‘de eer’ van de promovendi hooghoudt.

In het seizoen 1984/1985 speelde de Midden-Limburgse club eerst tegen Kjøbenhavns Boldklub, waarna ze het Poolse Wisla Krakau versloegen, om vervolgens in de kwartfinale van de Europa Cup II te verliezen van Everton FC. In deze 6 Europese wedstrijden maakte het 6 doelpunten en kreeg het er 7 om de oren.

Concluderend kan je dus stellen dat de Eredivisie 202 Europese wedstrijden inlevert: 208 – 6 = 202. Op korte termijn zie ik het niet gebeuren dat een van de promovendi Europees zal gaan spelen. Wellicht, mocht een van deze ploegen langer in de Eredivisie kunnen blijven, gaan ze dat in de toekomst wel doen. Kijk maar naar Heracles Almelo, de promovendus van 2005 speelde vorig seizoen zijn eerste Europese wedstrijd ooit thuis tegen het Portugese FC Arouca. Ook sc Heerenveen bivakkeerde lange tijd in de eerste divisie, maar schopte het zelfs tot aan de groepsfase van de Champions League.

Advertentie