Roda JC degradeerde onlangs uit de Eredivisie. Een enorme klap voor iedereen binnen de club, maar zeer zeker ook voor de supporters. We zijn inmiddels een paar weken verder. De eerste emoties zijn wat gezakt. Tijd dus voor een gesprek met de échte Roda JC’ers: de fans. DFVF sprak met Sven en Dieter, twee Roda-diehards van het zuiverste water. Wij vroegen naar hun mening over de degradatie. Wat is er volgens hun misgegaan, maar vooral: wat moet er beter? Het relaas van twee gepassioneerde Koempels.
Roda JC was in de jaren negentig en rond de eeuwwisseling nog een stabiele subtopper en regelmatig deelnemer aan Europees voetbal. In het seizoen 2010/2011 werd nog een zesde plaats bereikt, daarna kwam de club in een neerwaartse spiraal terecht. In de jaren die volgden, vertoefde Roda JC voornamelijk in de onderste regionen van de Eredivisie. In 2014 degradeerde de club, na een verblijf van veertig jaar op het hoogste niveau, naar de Jupiler League. In de jaren daarvoor en ook in de jaren erna moesten de Koempels telkens via de play-offs degradatie zien te ontlopen. Dat lukte ook steeds, zij het telkens met de hakken over de sloot.
Ook dit seizoen bungelde de Kerkraadse club steevast onderin de ranglijst. Roda wist alleen FC Twente en Sparta onder zich te houden en was dus opnieuw veroordeeld tot de play-offs om promotie/degradatie. De Koempelclub moest het in de tweede ronde opnemen tegen Almere City, de nummer negen van de Jupiler League. In Flevoland bleef het 0-0. In de return in Kerkrade moest Roda het karwei afmaken, maar ook in het eigen Parkstad Limburg Stadion kon de ploeg niet overtuigen. Een 0-1-achterstand werd vlak na rust nog wel weggepoetst, maar tot het noodzakelijke winnende doelpunt kwam het niet. Vijf minuten voor tijd deelde Almere City de genadeklap uit: 1-2. Het hele stadion ontredderd achterlatend.

Sven: “De degradatie is een klap, maar toch kwam het niet als een verrassing”. Dieter beaamt dat: “Al in de winterstop zei ik tegen mijn zoon dat we er rekening mee moesten houden”. Een opleving van Roda na de winterstop bracht weer wat hoop: “Vanaf april kregen we weer wat hoop dat het goed zou komen. Nu dat niet gelukt is, doet dat pijn. Ons als supporters doet het pijn. Maar in de top boeit het hun waarschijnlijk niks”.
“Ik heb mijn zoon van twaalf moeten opvangen. Die dikkoppen van het bestuur weten niet wat ze aanrichten”
Daar waar de fans wél rekening hadden gehouden met het worst-case scenario, bleek de uitschakeling bij trainer Robert Molenaar en technisch directeur Harm van Veldhoven na afloop van de verloren confrontatie met Almere in te zijn geslagen als een bom. Voor de tv-camera gaven zij schoorvoetend toe dat zij “eigenlijk helemaal geen rekening hadden gehouden met een uitschakeling door Almere City”.
Dieter: “Dat is de grootste fout die men heeft begaan: het onderschatten van de tegenstander! Zo van: ‘Ach dat doen wij wel even’. Nou niet dus! Wij zijn eerdere jaren al een paar keer door het oog van de naald gekropen en eens houdt het geluk op”. Sven: “Die twee moeten eruit! Zulke uitspraken doe je niet. Als je op zo’n manier wordt uitgeschakeld, moet je alleen maar nederig zijn en je schamen. Een typisch voorbeeld dat de verkeerde mentaliteit heerst!”
Op de vraag of dat wellicht het grote pijnpunt is: de mentaliteit bij de beleidsbepalers, reageert Sven fel: “De oorzaak van de degradatie ligt op twee belangrijke fronten. Allereerst de organisatie, het beleid. Dat is al enkele jaren gericht op overleven, paniekaankopen, paniekhuren en aangeboden geldzakken aannemen. Bijvoorbeeld van onze Zwitserse Rus. Een bestendige lijn met eigen jeugd, een gedegen scoutingapparaat en overdachte keuzes voor de nabije toekomst lijken ver weg. Eigen jeugd wordt gecontracteerd maar vervolgens nooit opgesteld. Paniekaankopen en huurspelers zonder enige binding met Roda en/of de gewenste koempelmentaliteit staan op het veld. Dat brengt me tot de tweede oorzaak: identiteitsverlies. Roda is de afgelopen jaren zijn identiteit verloren. Het zijn geen Koempels meer, geen vechters. De band met de toeschouwers wordt steeds minder. Dat is doodzonde! De mensen willen strijd. Tot het bittere eind. Dat wordt momenteel heel erg gemist”.
“Eigen jeugd wordt gecontracteerd maar vervolgens nooit opgesteld. Paniekaankopen en huurspelers zonder enige binding met Roda of zonder de gewenste koempelmentaliteit staan op het veld”
De beleidsbepalers hebben gefaald, dat staat voor de twee fans als een paal boven water. Ondanks de financiële malaise waarin de club verkeert, slaagde men er telkens in het beetje geld dat er was ook nog eens op de verkeerde manier uit te geven. Dieter: “Het zit in de top niet lekker. Ze zien zelf niet in dat er jarenlang ondoordacht met geld is gesmeten. Onbekende spelers halen uit het buitenland en dan even later weer van de hand doen. In drie jaar tijd zoveel verschillende trainers aantrekken. Een adviesbureau inschakelen, maar vervolgens niets met hun advies doen. Zoals bij het aanstellen van Ton Caanen (de vorige technisch directeur, red.). Een negatief advies negeren, hem toch de dienst laten uitmaken en vervolgens met de gebakken peren zitten. En zo kunnen we nog wel even doorgaan”.
Wat moet er dan anders? Dieter: “Wat ik zou doen, is investeren in eigen jeugd. Eigen jeugd de kans geven om zich te ontwikkelen. Jongens uit de eigen regio, die ook weet hebben wat de club betekent voor deze regio. En geen spelers aantrekken die nog niet eens Kerkrade kunnen uitspreken, laat staan aanwijzen waar het ligt op de landkaart“.

Een fenomeen van deze tijd. Spelers zonder gevoel voor de club waarvoor zij spelen. Clubliefde bestaat bij de huidige generatie voetballers bijna niet meer. Neem nou Simon Gustafson. Als huurling van Feyenoord in dienst bij Roda. Je mag verwachten dat hij de laatste maanden nergens anders mee bezig is dan keihard werken om zijn werkgever te behoeden voor degradatie. Toch schroomde hij niet om amper een week na de degradatie van Roda JC vrolijk een nieuw contract te tekenen bij FC Utrecht. Het geeft te denken. Zat hij tijdens de wedstrijden tegen Almere überhaupt wel met zijn gedachten bij de toekomst van Roda JC?
“Ik kom nu acht jaar bij Roda, maar mijn vader en opa zaten er ook al. Tegenwoordig neem ik mijn zoon ook mee. Je kunt dus wel zeggen dat deze club onze familie in het bloed zit”
Voetballers zijn passanten. Daarom moet op zijn minst de clubleiding bestaan uit echte clubmensen, vindt Sven: “Stel mensen aan die ook hart voor de club hebben. Mensen die voelen wat het Roda-DNA inhoudt. Gène Hanssen (oud-speler, red.) is een goed voorbeeld van iemand die weet welke mentaliteit er zou moeten heersen. Hard, meedogenloos op het veld en een hart voor Roda! Strijden tot de laatste snik”.
Past iemand als Aleksei Korotaev dan bij Roda JC? Vorig jaar verscheen deze in Dubai woonachtige Zwitsers-Russische investeerder ineens in het Parkstad Limburg Stadion. Hij werd gepresenteerd als de beoogde nieuwe eigenaar van de club. Tot op de dag van vandaag is de overname echter nog steeds niet rond. Moet Roda JC zijn lot wel in handen leggen van deze “grote onbekende”?
Sven: “Verkoop je identiteit niet aan een miljonair die verder niks met de club heeft! Wat mij betreft hoeft Roda niet door te gaan met Korotaev. Qua commercieel beleid moet de club zoeken naar meer sponsors. Liever verschillende sponsoren die elk iets minder geld opleveren, dan één grote sponsor die alles bepaalt. Als die dan wegvalt, zakt alles weer in elkaar”. Dieter is het met hem eens: “Die hele overname is één grote soap geworden. Ik denk dan ook dat het ook niks meer wordt. Anders was het allang rond geweest. Ik kan het ook mis hebben, maar iets dat al 1,5 jaar loopt….dat kan echt niet hoor”.
De degradatie draagt niet bij aan het financieel stabiel worden van de club. Toen eigenaar Frits Schrouff de club enkele jaren geleden overnam, werd Roda door diens miljoeneninjectie ineens schuldenvrij. Sindsdien kampte de club toch elk jaar weer met een flink tekort op de begroting. Boze tongen in de media beweren dat de schuld van de Kerkraadse club momenteel weer vijf miljoen bedraagt. Stevent Roda JC weer af op een bankroet?
“Ik ben wel bang voor een bankroet, ja. Ik moet er niet aan denken dat wij onze mooie club straks alleen nog maar op foto’s kunnen bewonderen”
Dieter: “Daar ben ik zeker bang voor. Ik vrees er voor dat degenen die aan de top zitten hun eigen zakken vullen en dat ze onze club vervolgens laten vallen. Zodat we deze mooie club straks alleen nog op foto’s kunnen bewonderen”. Sven denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen: “Ik betwijfel of de hoogte van dat bedrag klopt. Media hè. Ik denk dat het ook financieel gezien met nieuwe beleidsbepalers een stuk stabieler zal worden”.

De Jupiler League -of hoe de eerste divisie met een nieuwe naamgever ook zal gaan heten- wordt komend seizoen sterker dan ooit. Naast Roda JC zullen ook FC Twente, NEC Nijmegen en Sparta azen op het enige ticket voor directe promotie. Tel daar de outsiders Cambuur en Go Ahead Eagles bij op en het is duidelijk dat promotie komend seizoen geen sinecure zal zijn. Wat is dan wijsheid, het voorgaande in ogenschouw nemend? Moet Roda JC koste wat het kost, met alle financiële risico’s van dien, proberen meteen terug te keren naar de Eredivisie?
Dieter: “Het zal een moeilijk seizoen worden. Je mag hopen dat je kunt meedraaien in de top. Ook mogen we blij zijn als we een fatsoenlijk elftal op de been kunnen brengen. Ik zou zeggen: geef de eigen jeugd eens de kans”. Sven: “Het wordt lastig zat met Twente, Roda, Sparta, NEC….noem maar op. We moeten ons niet blind staren op directe promotie. We moeten onszelf de tijd geven om er weer te staan! Onze club moet bouwen aan een nieuw team en daarnaast zorgen dat de financiën weer stabiel worden. Geen grote gekke uitgaven maar een team bouwen dat er weer voor gaat en waar de supporters zich weer mee kunnen en willen identificeren”.
Schoon schip maken dus, daar zijn de twee het over eens. Dieter: “We zijn gedegradeerd. Het kwaad is geschied. Ik zie ons ook niet binnen een jaar terugkeren in de Eredivisie. Als ik het voor het zeggen had, dan zou ik van de gelegenheid gebruik maken om schoon schip gaan maken. Uithuilen en opnieuw beginnen. Ook in de top. Zeer zeker in de top! Zoek een leider die weet wat voetballen inhoudt en er ook vol voor gaat. Huub Stevens heeft hier een tijdje rondgelopen als adviseur. De club moet zich schamen dat ze niet geluisterd hebben naar zijn adviezen. Ik vind dat echt diep triest en het bewijst eens te meer dat het in de top van onze club niet goed functioneert”.
prima relaas
LikeLike