Het WK in Rusland begint weldra en daar ben ik als Nederlander niet blij mee. Voor mij geen WK-koorts. Bedankt nog arbiter Orsato, voor het afkeuren van het glaszuivere winnende doelpunt van Bas Dost tegen Zweden. Merci ook Hugo Lloris voor de grootste blunder uit je carrière, uitgerekend tegen onze naaste concurrent. Maar zeer zeker ook dankjewel Nederlands Elftal voor jullie lamlendige instelling tegen Bulgarije. Jullie zouden niets te zoeken hebben gehad op dit WK.

Geen Nederland op het WK. Helaas voor ons. Maar het heeft ook voordelen hoor, dat Nederland niet naar Rusland gaat. Het straatbeeld wordt nu eens niet aangetast door allerlei wanstaltige oranjeversieringen. Geen Oranje prullaria in de supermarkt. Geen schreeuwende Hup-Holland-Hup-reclamespots. En bovenal géén WK-lied van een derderangs artiest op zoek naar media-aandacht.

Het allermooiste is echter dat we een maand lang geen last hebben van al die “hoempapa”-supporters. Dat zijn van die types die het niet uitmaakt of het Nederlands voetbalelftal nu moet spelen, een Nederlandse schaatser kans maakt op goud op de Olympische Spelen of dat een Nederlandse wielrenner het goed doet in een grote wielerronde. Als een malloot uitgedost in oranje springt hij brallend en lallend in het rond. Klaar voor een “feessie”. Het zangrepertoire komt vaak niet verder dan: “Viva Hollandia” en “Het is stil aan de overkant”.  Deze zogenaamde oer-Hollandse ‘gezelligheid’, ik heb er niets mee.

De Oranje-fan. Een apart slag volk. Toen het Nederlands Elftal een aantal jaren geleden tegen Roemenië moest, hing er aan Roemeense zijde een spandoek met de tekst: “You’re clowns, not football fans”. Ik zou het zelf verzonnen kunnen hebben.

Oranje (Nederland)
Deze foto is eigendom van Pixabay, een site met foto’s zonder auteursrechten. Wij, door fans voor fans, eisen de auteursrechten en de portretrechten niet op.

Nederland doet dus niet mee en dus vroegen mijn Belgische vrienden zich af of ik nu dan zou supporteren voor de Rode Duivels. Op zich niet eens zo’n heel gekke vraag. Ik bezoek namelijk meer wedstrijden in de Jupiler Pro League dan wedstrijden in de Eredivisie. Op de één of andere manier liggen Belgen mij over het algemeen ook beter dan Hollanders. Volgens de overlevering stamt de familie van mijn moeders kant uit Wallonië. Misschien dat het daarmee te maken heeft.

Maar neen, ik supporter deze zomer niet voor de Belgen. Waarom niet? Omdat de Belgen net iets te veel op Hollanders zijn gaan lijken de laatste jaren.  Omdat de ooit zo bescheiden Belgen dikke nekken-gedrag beginnen te vertonen. Een eigenschap die volgens de Belgen toch typerend was voor Hollanders.

Nederlanders en hun superioriteitsgevoel. Ik zal de laatste zijn die ontkent dat veel van mijn landgenoten er besmet mee zijn. Kan me ook heel goed voorstellen dat het irritatie opwekt bij mensen uit andere landen. Zeker als je bijvoorbeeld als Belg hebt moeten toezien hoe je buurland ruim twee decennia lang mooi weer maakte op vele eindtoernooien, terwijl je eigen land in die tijd bijna nooit meedeed.

Het moet pijn gedaan hebben, die periode dat Nederland beter was dan België. Anders kan ik niet verklaren dat, nu de rollen zijn omgedraaid, men het nodig vindt bij elke knappe prestatie van de Rode Duivels een sneer uit te delen aan het Nederlands Elftal. “België is gestegen naar de derde plaats op de FIFA-ranking, Nederland is gezakt naar plaats twintig”. Tientallen malen gehoord op de Vlaamse radio! Ik ben geen patriot. Verre van zelfs, maar van dit soort leedvermaak krijg ik toch een vreemde smaak in mijn mond. Dit nare trekje maakt de Belgen er voor mij niet sympathieker op.

De Belgen hebben zich trouwens de laatste tijd ook de ooit zo door hun verfoeide Hollandse branie eigen gemaakt. Ik hoorde deze week iemand op de Vlaamse televisie zeggen dat “het WK pas begint met de wedstrijd tegen Engeland”. De eerste twee wedstrijden tellen blijkbaar niet mee. Kennelijk is er niets geleerd van twee jaar geleden. Toen ging het voor de kwartfinale ook alleen maar over “wie wordt de tegenstander in de halve finale”.

De actuele polls geven aan dat een steeds groter wordend deel van het Belgische volk denkt dat de Rode Duivels wereldkampioen worden. Waarschijnlijk opgejut door types als beroeps-bazelaar Jan Mulder (“België heeft 70% kans op de wereldtitel”), niet geheel toevallig ook een Hollander. Wij dachten in Nederland ook altijd dat we wereldkampioen werden. We waren er een aantal malen zelfs heel dichtbij. Door schade en schande leerden we dat een doelpaal of zelfs de teen van de keeper van de tegenstander zomaar spelbreker kan zijn. De Belgen doen er dus goed aan de huid van de (Russische) beer nog niet te verkopen, voordat hij geschoten is.

Ik las dat de Belgische supporters dit keer niet massaal afreizen richting Rusland om hun België….. Belgique……oh nee: Belgium naar de titel te schreeuwen. Gelukkig maar, want ook de fans van de Rode Duivels beginnen te lijken op een rariteitenkabinet. Massaal als duivels uitgedoste figuren op de tribunes zouden me doen verlangen naar een nieuw Roemeens spandoek.

Het WK 2018 gaat dus beginnen. Veel wedstrijden zal ik niet zien. Ik wens België alle goeds, maar geen wereldtitel. Daar ben ik dan toch weer te veel Nederlander voor.

 

P.S. mocht België inderdaad geen wereldkampioen worden: dat heeft dan echt niet gelegen aan het feit dat Nainggolan in juni en juli zijn sigaretten thuis op de bank heeft gerookt in plaats van in de Russische kleedkamer.