Tussen al het WK-geweld in Rusland door speelt zich in de krochten van het voetbal de beginfase van een bijzonder UEFA-toernooi af. Voetbal zoals voetbal hoort te zijn, een kwalificatiestrijd tussen regio’s van aangesloten UEFA-landen.

De gehele voetbalwereld zal op woensdag 20 juni 2018 inschakelen op Portugal – Marokko, Uruguay – Saoedi-Arabië en Iran – Spanje, maar dat zijn niet de enige internationale wedstrijden die dan op het programma staan. Tegelijkertijd met Uruguay – Saoedi-Arabië trappen in de Tsjechische plaatsen Vrchlabí en Trutnov San Marino – Oost-Sarajevo & Hradec Králové (Tsjechië) – West-Regio Hongarije af voor hun UEFA Regions’ Cup-kwalificatiewedstrijden.

Dit continentale kampioenschap wordt elke twee jaar door de UEFA georganiseerd en bestaat louter uit amateurteams van bij de UEFA aangesloten landen. Elk UEFA-land mag één amateurregioteam inschrijven voor de kwalificatieronde, waarna er een heus eindtoernooi wordt gehouden met 8 overgebleven kandidaten. Zie het als de beste regioselecties die het op een internationaal toernooi met elkaar opnemen. Zo heeft Spanje in het verleden wel eens een amateurteam gestuurd dat de regio Catalonië en Baskenland vertegenwoordigden, terwijl het Italiaanse Piemonte-Valle d’Aosta er eens met het kampioenschap vandoor ging.

De afgelopen maand waren de eerste kwalificatiewedstrijden voor het toernooi afgewerkt. In de eerste eliminatieronde, van de laagst geklasseerde UEFA Regions’ Cup-landen, kwamen Amateur FYR Macedonia en Regio Bazau Roemenië als winnaars uit hun poule. Zij versloegen onder meer de regio’s Gothenburg (Zweden), Evia (Griekenland) en Maribor (Slovenië). Deze twee winnaars, samen met nog een land waarvan de kwalificatiegroep nog niet begonnen is, zullen instromen in de volgende kwalificatieronde. In deze beslissende kwalificatiefase nemen acht groepen met vier amateurteams het op tegen elkaar, waarvan de groepshoofden naar het eindtoernooi in de zomer van 2019 gaan. Bijzonder is wel dat Nederland en België al jaren geen regioteam meer inschrijven, terwijl landen als Duitsland, Spanje, Italië, Engeland en Rusland dat wel doen.

Kleinschalig, kneuterig, vol verrassingen en voetbal zoals voetbal hoort te zijn. Zo kenmerkt zich dit toernooi, maar er is zeker prestige te winnen in de vorm van een officiële UEFA-titel en -beker. Vorige zomer, in 2017, wist het regioteam van Zagreb (Kroatië) er met de Europese titel vandoor te gaan. Zagreb speelde toen zelfs in het nationale tenue van Kroatië, een droom die voor de amateurvoetballers in vervulling is gegaan. Waarschijnlijk is dit nog het enige officiële voetbaltoernooi op de wereld dat het dichtst in de buurt komt van de beginjaren van het voetbal; zonder camera’s en afschuwelijke reclames, maar met onbekende pareltjes van amateurvoetballers.

 

Advertenties