Afgelopen vrijdag werd de transfer van Justin Kluivert (Ajax) naar AS Roma officieel afgerond. Met het vertrek van de nog maar negentienjarige vleugelspeler wandelt opnieuw een talentvolle Ajacied op jonge leeftijd de Arena uit. Het lijkt stilaan een trend te worden. De vraag is: doen talenten er goed aan om al zo vroeg uit te vliegen? 

Justin Kluivert is nog maar 19 jaar oud. Hij speelde 56 wedstrijden in de Eredivisie en viel één keer in bij het Nederlands Elftal. Hoewel hij nog een doorlopend contract had tot 2019, liet hij enige tijd geleden weten zijn verbintenis niet te zullen verlengen. ”Ajax wil dat ik mijn contract verleng, zodat ze meer kunnen vragen. Maar wat willen zij werkelijk? Mijn plan was om te blijven, maar er is veel gebeurd de laatste tijd”.  AS Roma hapte toe en zou naar verluidt 17,25 miljoen euro over hebben voor de diensten van het talent.

Critici, waaronder Justins vader Patrick, zijn van mening dat het talent beter nog een jaartje in Amsterdam had kunnen blijven. Zij zijn bang dat de overstap naar de Serie A zijn ontwikkeling geen goed zal doen. In Amsterdam zou Kluivert verzekerd zijn van speelminuten. Of hij bij Roma ook voldoende aan voetballen toekomt, is nog maar de vraag. De vleugelspeler zal er de concurrentie moeten aan gaan met onder meer Stephan El Shaarawy, Cengiz Ünder en Diego Perotti.

View this post on Instagram

👍😏👍

A post shared by AS Roma (@officialasroma) on

Het zou best wel eens zo kunnen zijn dat Kluivert niet het laatste talent is dat nog deze zomer de poort van de Johan Cruijff Arena achter zich dicht trekt. In de wandelgangen wordt namelijk ook de naam van Mathijs de Ligt (18) nadrukkelijk in verband gebracht met FC Barcelona. Centrale verdediger de Ligt, die tijdens de vriendschappelijke interland Portugal-Nederland Cristiano Ronaldo –  tot grote ergernis van de wereldster zelf – in zijn broekzak had, wordt al geruime tijd in de gaten gehouden door scouts van de Catalaanse grootmacht. Vandaag meldden diverse media bovendien dat ook Frenkie de Jong (21) inmiddels zijn ja-woord aan Barça zou hebben gegeven.

“Persoonlijk had ik liever gezien dat hij nog een jaar bij Ajax was gebleven. Daarna had hij alsnog de stap kunnen maken” – Patrick Kluivert tegen Voetbal International

Ajax heeft een naam in Europa voor wat betreft het opleiden van jeugdspelers. De club is uniek in Europa. In elke Europese wedstrijd die de club sinds 1982 speelde, stond minimaal één eigen jeugdproduct aan de aftrap. Nergens anders vertoond. Het rijtje met talenten dat vanuit Amsterdam uitvloog naar andere oorden is van alle tijden. Johan Cruijff, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Edgar Davids, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder…. zo kunnen we nog wel even door gaan.

Echter: waar het hiervoor genoemde rijtje spelers hun buitenlandse transfer maakten nadat zij al ruimschoots hun sporen hadden verdiend in de Eredivisie, kiezen jonge spelers nu veel eerder voor een stap naar een buitenlandse club.

Toegegeven, het hoeft niet altijd slecht af te lopen met spelers die al vroeg naar het buitenland trekken. Kijk maar naar Clarence Seedorf. Ook hij vertrok op zijn negentiende vanuit Amsterdam naar Italië. Zijn tijd bij Sampdoria was de opmaat voor een glansrijke carrière die hem langs Real Madrid, Internazionale, AC Milan en het Nederlands Elftal voerde en die hem alles liet winnen wat er maar te winnen viel.

Helaas zijn de voorbeelden van spelers waar het minder goed mee afloopt veel talrijker.

DFVF nam de proef op de som en ging na hoe het vijf van Kluiverts meest recente voorgangers is vergaan. Nog niet zo lang geleden leken de talenten Riechedly Bazoer, Anwar El Ghazi, Jaïro Riedeald, Kenny Tete en Ricardo Kishna voorbestemd te zijn om de nieuwe ruggengraat van Ajax te gaan vormen. Zo ver kwam het niet, want inmiddels zijn ze alle vijf weg uit Amsterdam.

Riechedly Bazoer:

Leeftijd debuut bij Ajax: 18 jaar  ♦ Aantal wedstrijden in Ajax 1: 71  ♦ Transferprijs: 12 miljoen  ♦ in januari 2017 vertrokken naar: VFL Wolfsburg  ♦ Leeftijd bij transfer: 20 jaar  ♦ Aantal wedstrijden bij Wolfsburg: 27 (anderhalf seizoen)

Riechedly Bazoer maakte in januari 2017 de overstap naar Bundesliga-club VFL Wolfsburg. Onder de even later aangestelde Nederlandse trainer Andries Jonker had de middenvelder geregeld een basisplaats, maar na het ontslag van Jonker verdween Bazoer uit het elftal en kwam hij bijna niet meer aan spelen toe. Hij pendelde tussen bank en tribune. Ook in zijn tweede jaar kwam Bazoer niet heel vaak in actie. Net op het moment dat hij weer een basisplaats leek te veroveren, raakte Bazoer geblesseerd. Hij moest een operatie ondergaan aan zijn meniscus.

View this post on Instagram

Hard work and dedication. ⚽️

A post shared by Anwar El Ghazi (@elghazi21) on

Anwar El Ghazi:

Leeftijd debuut: 19  ♦ Aantal wedstrijden bij Ajax 1: 100  ♦ Transferprijs: 7 miljoen  ♦ In januari 2017 vertrokken naar: Lille OSC  ♦ Leeftijd transfer: 21 jaar  ♦ Aantal wedstrijden bij Lille: 39 wedstrijden

Medio 2016 had Anwar El Ghazi het moeilijk bij Ajax. Hij verloor zijn basisplaat, maakte ruzie met trainer Bosz en kreeg van Marc Overmars te horen dat hij beter kon vertrekken. El Ghazi kwam in Noord-Frankrijk terecht bij Lille OSC in de Ligue 1. In het begin moest hij knokken voor een plek in het elftal en had hij het zwaar. Toen de Argentijn Marcelo Bielsa afgelopen zomer trainer werd, bloeide El Ghazi helemaal op. Inmiddels is hij, ook nadat Bielse wegens teleurstellende resultaten werd ontslagen, niet meer weg te denken uit het team van Lille. De aanvaller heeft nog een doorlopend contract tot 2021, maar gelet op zijn progressie is het de vraag of hij dat zal uitdienen.

“Toen ik jong was wilde Liverpool mij hebben, maar ik wilde er niet mee spreken. Ik wilde lekker bij Ajax blijven. Tegenwoordig is het allemaal: meteen weg. Dat vind ik gewoon jammer. Ik denk niet dat het goed is” – Rafael van der Vaart bij Ajax TV

Jaïro Riedewald:

Leeftijd debuut bij Ajax: 17 jaar  ♦  Aantal wedstrijden in Ajax 1: 93 wedstrijden  ♦ Transferprijs: 9 miljoen  ♦ in juli 2017 vertrokken naar: Crystal Palace  ♦ Leeftijd bij transfer: 21  ♦ Aantal wedstrijden voor Crystal Palace: 15 wedstrijden (één seizoen)

De carrière van Jaïro Riedewald is nauw verbonden met die van Frank de Boer. De voormalig Ajax-trainer liet hem op zeventienjarige leeftijd debuteren in de Eredivisie. Een debuut met een gouden randje, want de tiener wist in tien minuten twee keer te scoren en hoogstpersoonlijk een 1-0-achterstand in een 1-2-overwinning om te buigen.  Toen Riedewald  Ajax medio 2016 wilde verlaten was het Frank de Boer die hem naar diens nieuwe club Crystal Palace haalde. Na 49 dagen moest De Boer echter alweer het veld ruimen in Londen. Riedewald werd door de nieuwe coach Roy Hodgson terug gezet naar de reserves. Hij knokte zich terug en raakte zodoende toch nog tot een handvol optredens in de Premier League.

View this post on Instagram

Beast ❤️🙏🏽 #teamOL #KT

A post shared by Kenny Tete fan account ❤ (@kennytetefans) on

Kenny Tete:

Leeftijd debuut bij Ajax: 19 jaar ♦ Aantal wedstrijden in Ajax 1: 51 wedstrijden ♦ Transferprijs: 4 miljoen  ♦ in juli 2017 vertrokken naar: Olympique Lyon  ♦ Leeftijd bij transfer: 21  ♦ Aantal wedstrijden voor Olympique Lyon: 30 (één seizoen)

Kenny Tete was een van de slachtoffers van de desastreuze seizoensouverture van Ajax in het seizoen 2016/2017. Peter Bosz, toen pas aan de slag bij Ajax, besloot zijn basisformatie compleet om te gooien. Joël Veltman nam de plaats van Tete in het team over en de international belandde op de bank. Daar raakte Tete ook niet meer vanaf. In de zomer werd hij aangetrokken door het Franse Olympique Lyon. Aanvankelijk was de rechtsback basisspeler in de Ligue 1 en gooide hij behoorlijk hoge ogen. In de tweede seizoenshelft raakte hij echter uit beeld. Naaste concurrent Rafael da Silva is inmiddels onbetwiste basisklant. De toekomst van Tete bij Lyon is dus ongewis.

“Die cultuur van: ‘ik speel niet dus ik moet weg’, dat stoort mij echt. Juist van zo’n zware periode bij een club leer je. Omgaan met een situatie die je niet gewend bent. Hup, daar word je sterk van. Probeer je maar terug te knokken” – Cor Pot, oud-bondscoach van Jong Oranje, tegen Algemeen Dagblad

Ricardo Kishna:

Leeftijd debuut bij Ajax: 19 jaar  ♦  Aantal wedstrijden in Ajax 1: 38 wedstrijden  ♦ Transferprijs: 3 miljoen  ♦ in juli 2015 vertrokken naar: Lazio Roma, daarna verhuurd aan Lille OSC en ADO Den Haag  ♦ Leeftijd bij transfer: 20  ♦ Aantal wedstrijden voor Lazio Roma: 16 wedstrijden (anderhalf seizoen), Lille OSC: 11 wedstrijden (half seizoen), ADO Den Haag: 2 wedstrijden (één seizoen)

Na een handvol wedstrijden in het eerste elftal van Ajax vertrok Ricardo Kishna naar de Serie A. Het boterde niet tussen de jonge aanvaller en trainer Frank de Boer. Kishna tekende een vierjarig contract bij Lazio Roma. Daar zorgde hij – weliswaar onbedoeld –  meteen voor opschudding door voor rugnummer 88 te kiezen. In ultrarechtse kringen staat dit getal voor ‘HH, Heil Hitler’. Een ongelukkige keuze dus, vooral omdat Lazio, berucht is vanwege zijn ultrarechtse aanhang.  Tijdens zijn debuutwedstrijd wist Kishna nog wel te scoren, maar naarmate het seizoen vorderde verdween Kishna uit het elftal. Om er vervolgens ook niet meer in terug te keren. Wat volgde waren twee uitleenbeurten (eerst aan Lille en afgelopen seizoen aan ADO Den Haag). Kishna raakte in Den Haag flink geblesseerd. Inmiddels komt Kishna niet meer voor in de plannen van Lazio. ADO hoopt hem ook volgend seizoen te huren.

Advertenties