Marokko oogstte veel lof voor het vertoonde spel op het WK. Het creëerde elke wedstrijd meer doelkansen dan de tegenstander en had het meeste balbezit. Het leverde de “Leeuwen van de Atlas” uiteindelijk slechts één schamel punt op en twee doelpunten. Een tegenvallende oogst dus voor de ploeg die na de remise tegen Spanje (2-2) huiswaarts kan keren.

Vooraf waren Spanje en Portugal in Groep B torenhoog favoriet voor kwalificatie naar de achtste finales van dit WK. Uiteindelijk gebeurde dat ook, maar van een leien dakje ging dat niet. De ‘underdogs’ van de poule verkochten hun huid duur. De zes duels leverden drie gelijke spelen op en drie keer een winstpartij met het allerkleinste verschil (drie maal 1-0). Daar waar poulegenoot Iran het met ultra-defensief voetbal probeerde, koos Marokko voor de aanval.

Carcela
Mehdi Carcela mocht slechts een kwartier opdraven dit WK.

Met Nordin en Sofyan Amrabat, Karim El Ahmadi, Mbark Boussoufa, Hakim Ziyech,  Mehdi Carcela en Nabil Dirar beschikte het Marokkaanse team over heel wat spelers met roots in “de Lage Landen”. Zij konden dus ook in Nederland en België op heel wat sympathie rekenen.

Het leverde zoals gezegd veel lof op, maar jammer genoeg – tot gisteravond – geen punten. Tien minuten voor tijd nam Marokko nog wel brutaal de leiding (1-2) tegen Spanje, maar net als tegen Iran – toen door een eigen doelpunt – moest het team van bondscoach Renard in de blessuretijd nog een tegendoelpunt slikken. Teleurstelling zal overheersen, maar de Marokkanen mogen met opgeheven hoofd afscheid nemen.