Gianluigi Buffon heeft vandaag zijn handtekening gezet onder een éénjarige verbintenis met Paris Saint-Germain. De veertigjarige Italiaanse recordinternational verruilt na een periode van maar liefst zeventien jaar Turijn voor de lichtstad.

Een verrassende wending dus in de toch al imposante carrière van de doelman. Buffon doorliep de jeugdopleiding van Parma en debuteerde in 1995 op zeventienjarige leeftijd in de Serie A. In 2001 zocht Juventus een opvolger voor de naar Fulham vertrekkende Edwin van der Sar en kwam uit bij Gianluigi Buffon. De Oude Dame betaalde een forse transfersom (om en nabij de vijftig miljoen euro) voor de diensten van Buffon, die toen al Italiaans international was.

In zeventien seizoenen Juve won Gigi negen landstitels en veroverde hij drie keer de Coppa Italia. In 2006 werd hij met Italië wereldkampioen. Tussen 1997 en 2017 speelde hij 176 interlands voor de Squadra Azzurri, een record in Italië.

Buffon maakte enkele maanden geleden bekend zijn contract bij Juventus niet te verlengen. Deze boodschap betekent dus niet het einde van zijn loopbaan. In Parijs ondertekende Buffon een eenjarig contract met een optie voor nog een seizoen. Naar verluidt strijkt de doelman een jaarsalaris van vier miljoen euro op.